Ma mäletan väga hästi, kuidas lapsena sai ikka eheda nõukaaegse piimanõuga Mustamäel kuuenda ABC juurest lahtist kalja koju toomas käidud. Muidugi oli kaljaputkas alati järjekord, aga see ootamine tegi jooki ainult paremaks. Kõige väiksem klaasitäis maksis minu mäletamist mööda vist oma kaks kopikat ja see sai alati kohapeal ka ära joodud.
Ei saa öelda, et praeguste poekaljadega suur sinasõber oleksin, kuid kui mulle anti mõned pudelid A.Le Coq’i kalja toitudes katsetamiseks, siis tundsin küll vana tuttava maitse jälle ära. Tegu on korralikult kääritatud kaljaga, mida on nii klassikalist kui tummisemat ja tumedamat varianti. Minu meelest vägagi õnnestunud jook, mis ei ole liiga magus (tänapäeval üpris haruldane nähtus) ja sobib mõõdukaks suviseks lonksamiseks kenasti.
Kalja on toidus kasutatud juba iidamast-aadamast ja kuigi esmapilgul võib see kooslus kummaline tunduda, siis tegelikult sobib tummine maitse paljude roogadega väga hästi ja väärib igati proovimist. Poest kalja oses tasub aga tootesilti hoolega jälgida, sest letist võib leida nii kääritatud jooki kui ka lihtsalt kaljamaitselist karastusjooki. Viimane toidutegemiseks ei sobi. Need retseptid siin on päris suvise iseloomuga, kuid toekamat sorti kaljašašlõkk passib ka teisipäevase jaanilõkke äärde, ükskõik, mida siis parasjagu taevast sadama peaks.
suitsuräime
värsket kartulit
muna
Coq’i klassikalist kalja
sinepit
oliiviõli
pipart
väikesteks kuubikuteks ja puista taldrikutesse. Lisa puhastatud kala ja
maitseroheline. Sega kali sinepi, soola ja sortsu õliga ning vala
köögiviljadele. Juurde sega tubli sorts hapukoort.Naudi külmalt.
Coqi tumedat kalja
küpsetuspulbrit
pipart
paprikapulbrit
suvikõrvits
frittimiseks
küpsetuspulbri ja maitseainetega ning lisa vähehaaval kali. Sega. Murra
lillkapsad õisikuteks, lõika suvikõrvits kangideks ja paprika pikkupidi
sektoriteks ning kata köödiviljad kergelt jahuga. Kuumuta potis õli, kuni
tükike saia või kartulit küpseb sinna pillatult kenasti kuldpruuniks. Raputa
köögiviljadelt üleliigne jahu, kasta need tainasse ja küpseta kuumas ülis
kuldpruuniks. Tõsta küpsenud köögiviljad köögipaberile, et liigne õli
eemaldada. Serveeri soola-pipra ja aiarohelisega üle puistatult ning peale
pigista pisut värsket sidrunimahla.
jahutatud teed
Coq’i klassikalist kalja
viilutatud
viilutatud
vaarikaid
pisut suhkrusiirupit
melissioksa
suur ports jääd ja lisa viilutatud puuviljad ja marjad. Vala peale tee ja kali.
Soovi korral magusta suhkrusiirupiga ja kaunista melissioksaga.