See sama kreekidega mannavahu retsept ilmus ka eelmises Eesti Päevalehe nädalalõpulisas, kus Silja Luide kogus kokku laste lemmikuid toite. Selliseid, mida päriselt ka süüakse. Enda 2do-listis ka nii mõnigi neist nüüd kirjas. Minu lapsed on küll tegelikult juba teismelised ja üks isegi üle selle (ja väidetavalt polegi enam laps, aga no misasja – ükski ema sellist juttu tõepähe ei võta ju! 🙂 ). Mannavahu fännklubi pole aga siiani küll kuhugi kadunud. Ja kui jõhvikad ja punased sõstrad on kahtlemata väga maitsev klassika, siis olen edukalt kasutanud ka kirsse, ploome, õunu, vaarikaid, musti sõstraid ja ühel korral ka ka astelpajumarju. On natuke põnevam tegemine ka.
Siinne versioon siis kreekidega, mida mulle lookas puude aegu, alles mõned nädalad tagasi, lahkelt jagati. Kui kreeke pole, saab sarnase mannavahu valmistada aga ka ploomidest. Pääseb isegi lihtsamini, sest ploomikivide eemaldamine on kreekidega võrreldes tühiasi. Peale pehmeks kuumutamist saab ploomid ka lihtsalt blenderis püreestada. Edasi lisa vesi ja toimeta samamoodi nagu kreekide puhulgi.
Ja et ei peaks kannatamatult mannasegu jahtumist ootama, on alati mõistlik see see valmis keta juba eelmisel õhtul või hommikupoolikul ja vahustada enne serveerimist. Asi, mida ma näiteks iseendale ikka ja jälle meelde pean tuletama. 🙂
KOOSTISOSAD
- 500 g kreeke
- 1 dl suhkrut
- 1 dl mannat
- 6 dl vett
- serveerimiseks piima
JUHISED
Kuumuta kreeke potis u 10 minutit, vahepeal segades, kuni need pehmenevad ja purpurpunast mahla eraldama hakkavad. Kurna kausi kohale asetatud tihedal metallsõelal lusikaga segades, nii et kestad ja kivid sinna pidama jääksid ja võimalikult palju püreed eralduks. Kokku peaksid saama ca 3,5- dl jahu püreed. Kalla see potti ja lisa 6 dl vett ning suhkur. Lase keema tõusta ja nirista peene joana potti manna, samal ajal segades. Lase u 10 minutit vaiksemal tule podiseda ja vahepeal sega. Lase täielikult jahtuda. Vahusta käsi-või lauamikseri abil pikalt ja põhjalikult u 5 minuti jooksul, kuni saad koheva vahu ja serveeri piimaga.