See pirukas sai kokku pandud suuresti kappi kogunenud kraamist ja pigem ei olnud mul väga usku, et keegi kodustest sellest just suures vaimustuses on. Rooskapsas on kindlasti paljude lemmik, aga meie majas pole neid isikuid siiani väga kohanud. Aga isegi kass oli huvitatud ja suure vaevaga õnnestus mul tükk endale pirukat hommikuks välja kaubelda, sest kõik söödi päris ruttu ära. Aga eks madalad ootused pidavatki õnne valemiks olema.
Piruka valmistamisel erilisi vigureid pole, aga lisan siia mõned üksikud tähelepanekud. Kõige krõbedama pirukapõhja saad lehttainast (mitte pärmilehttainast) ja hea oleks lasta sellel igaks juhuks enne veidi ilma katteta küpseda nagu mul siin allpool kirjas ka. Kui leiad poest specki, siis kasuta seda ja saad pirukale mõnusalt suitsuse maitse, aga ka toorsuitsu- või suitsupeekon jääb igati hea. Ma ei ole ise suurem asi sinihallitusjuustu sõber, aga tagasihoidlikus koguses töötas see siin koos muude komponentidega väga hästi. Oli selline lahjem keskpärane supermarketiversioon, aga katseta meelepärasega ja võid seda soovi korral ka veidi rohkem lisada (või vähem, kui tegu on vängema kraamiga).
See tänane esimene advent just kõige kaunim pole, aga soovin siis pigem jõudu, et see enda jaoks ilusamaks muuta! 🙂
KOOSTISOSAD
- u 300 g lehttainast
- 1 muna
- 100 g hapukoort
- 1 tl Dijoni sinepit
- 250 g rooskapsaid
- 1 tl vedelat mett
- 100 g puhastatud ja kooritud kõrvitsat
- 50 g sinihallitusjuustu
- 50 g specki või (toor-)suitsupeekonit
- 20 g hakitud pekaanipähkleid
- väike peotäis värskeid või kkülmutatud jõhvikaid
- värsket tümiani
- soola-pipart
JUHISED
- Puhasta kapsad ja viiluta õhukeselt noa õi köögimandoliini abil. Lisa u 0,5 tl soola ja masseeri kapsas käte abil korralikult läbi, kuni see niiskeks muutub. Lisa mesi ja u 0,5 tl tüümianilehti ja sega veel veidi.
- Tükelda kõrvits ja lõika speck või peekon samuti väiksemateks ribadeks või kuubikuteks.
- Tõsta lehttainas küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile või madalamasse küpsetusvormi (mul oli 38-26 cm suurusega vorm). Lõika tainale terava noaga paari sentimeetri laiune “raam”, aga nii et tainast päris plaadini ei läbista. Toksi taina keskmine osa kahvliga kergelt auguliseks. Klopi muna lahti ja pintselda sellega veidi just seda raami osa.
- Kuumuta ahi 200-kraadini ja tõsta plaat ahju alumisele siinile 10-15 minutiks küpsema. Tainas peaks olema selleks ajaks ennast puhvi ajanud ja kergelt küpsenud.
- Klopi enne lahtu klopitud muna hulka hapukoor ja sinep ning maitsesta segu soola-pipraga. Suru taina keskmine kerkinud osa alla ja kalla sinna hapukoore-munasegu. Aja ühtlaselt lauali. Tõsta segule kapsas, kõrvits ja puista üle tükeldatud juustu ja peekoniga. Küpseta nüüd ahju keskmises osas veel ca 15 minutit, kuni pirukas näitab küpsemise märke.
- Lisa jõhvikad ja hakitud pähklid ning küpseta veel 5 minutit.
- Serveeerimisel puista soovi korral peale värkeid tüümianilehti ja musta pipart.