Ei saa öelda, et mul kaerahelbeküpsistega või õigemini küpsistega üleüldiselt, just eriliselt soe suhe oleks. Aga nii nagu ma ise üritan pereliikmeid toidualaselt mõjutada, tehakse siin väikestviisi sama trikki ka mu endaga. Nimelt umbes iga paari kuu tagant võtab järelkasv lahti „The Hummingbird bakery“ kokaraamatu ja viskab ahju päris mitu plaaditäit sealseid šokolaaditükkidega küpsiseid, millele järgneb siis hulgaliselt kiidusõnu ja rahulolevat krõbistamist. Need on ikka päris head küll, aga nii sahvri kui kiudainete huvides vajavad peale nisujahu teatavasti aeg-ajalt tuulutamist ka teised kuivainepurgid ja kaerahelbeküpsised tundusid seepärast mingil hetkel hea mõttena.
Need minu üllitised võeti kusjuures hästi vastu ka kaerahelbepõlgurite poolt, mis on ilmselgelt hea märk. Mingil hetkel võtsin neid sellele vaatamata poole vähemaks ja sain palju õhemad ja krõbedamad küpsised. See on muidugi kolossaalne kiudainekadu, aga minu meelest maitsevad need nii veel paremini. Fänne on aga ka pontsakamal versioonil, nii et kui oled suuremat sorti kaerahelbesõber, siis pane neid rohkem. Retseptis on mõlemad kogused kirjas ka. Ja kelle jaoks on gluteenivabadus oluline, siis gluteenivaba kaerajahu ja –helbeid kasutades peaks kõik ka selles osas korrektne olema.
Kokkuvõtteks ei saa vist küll kahjuks öelda, et siinne kaerahelbeküpsis vana lemmiku kõigil päris välja oleks vahetanud, aga on täiesti arvestatav vaheldus, saab alati kiirelt otsa ja retsept jääb igatahes päris kindlasti kasutusse ka edaspidi.

KOOSTISOSAD
- 100 g toasooja pehmet võid
- 100 g Dansukkeri fariinsuhkrut
- 1 muna (M)
- 100 g kaerajahu
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- ¼ tl soodat
- 0,5 tl soola
- 50 g täistera kaerahelbeid (või poole rohkem, kui soovid pigem pontsakamaid küpsiseid)
- 50 g tumedat šokolaadi (nt.56%), hakitud
- 50 g kuivatatud jõhvikaid, hakitud
- 0,5 tl kaneeli
JUHISED
Kui kasutad lauamikserit, siis vali lapik otsik – selle abil saad taina algusest lõpuni valmis segada. Hästi saab hakkama aga ka käsimikseriga või lihtsalt lusikaga segades. Vahusta või hõõru lusika abil või ja suhkur paari minuti jooksul ühtlaseks. Lisa muna ja klopi, kuni see on samuti segunenud. Sega jahu eraldi kausis soola, sooda ja küpsetuspulbriga, lisa tainale ja sega läbi. Sega samamoodi eraldi kokku kaerahelbed, kaneel, eelnevalt peeneks hakitud jõhvikad ja samuti hakitud šokolaad. Sega tainasse ja võta väiksema jäätisekulbi abil tainast pallid ning tõsta pooled neist küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Võid kasutada selleks ka supilusikat või lihtsalt taina 16 osaks jagada ja käsitsi väikesed pallid veeretada. Jäta tainapallide vahele ruumi, sest need vajuvad küpsemise lõpuks päris laiali ja et sellele omalt poolt natuke kaasa aidata, suru palle käe abil õige veidi lapikumaks. Küpseta ahju keskmises osas 180 c juures 13-15 minutit, või kuni kenad ja kuldpruunid. Peale ahjust välja võtmist ei ole küpsised veel päris tahenenud – lase neil algul plaadil u 5 minutit jahtuda ja libista seejärel koos küpsetuspaberiga lauale või jahutusrestile, kus nad saavad täielikult jahtuda ja krõbedaks muutuda. See võtab aega u 15 minutit.

Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga