Retsept valmis koostöös D-kokaraamatu ja Dansukkeriga
See moonitäpilise põhjaga sidrunimaitseline kohupiimatort on üpris kõrge ja nii jagub seda kesisele 20 sentimeetrisele läbimõõdule vaatamata ka suuremale seltskonnale. Lihtsalt õhemad lõigud tuleks lõigata. Tordi võiks kindlasti päevake enne serveerimist külmkappi maitsestuma jätta, sest nii jääb see mõnusalt mahlane ning hoiab oma vormi ka noa ja tordilabidaga lähenemisel paremini. Aga seda siis pigem köögikilesse pakitult. Kaunistamise võib aga ette võtta juba etteruttavalt serveerimispäeva hommikul, sest eks sel päeval on ilmselt muidki tähtsaid tegemisi.

KOOSTISOSAD
- Põhi:
- 250 g suhkrut
- 250 g toasooja võid
- 1 sidruni riivitud koor
- 250 g /u 4 dl jahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 4 muna
- 2 sl mooniseemneid
- Sidrunikreem:
- 2 sidruni mahl ja poole sidruni riivitud koor
- 1 muna
- 1 munakollane
- 0,75 dl suhkrut
- 1 tl maisitärklist (soovi korral, nii jääb kreem veidi paksem)
- 40 g võid
- Kohupiimakreem:
- 400 g kreemjat kohupiima
- 2 dl vahukoort 35 %
- 4 želatiinilehte
- 1 tl vanillisuhkrut
- 80 g /1,5 dl tuhksuhkrut
- Katteks:
- 2 dl vahukoort 35 %
- 1 sl tuhksuhkrut
- järele jäänud kohupiimakreem
- Lisaks:
- u 2-2,5 dl toasooja mandlijooki või harilikku piima immutamiseks
- 200 g maasikaid
- 4 makrooni
- 2 sl purustatud külmkuivatatud marju
JUHISED
Põhja valmistamiseks vahusta või suhkruga u 5 minuti jooksul heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad ja sidrunikoor ning seejärel vaikselt segades küpsetuspulbriga segatud jahu ja mooniseemned. Kalla segu kahte lahtikäivasse, küpsetuspaberiga vooderdatud, 20 cm läbimõõduga vormi ja küpseta ahju keskmises osas 175 kraadise kuumuse juures 35-40 minutit või kuni koogi sisse torgatud tikk puhtalt välja tuleb (võid kogu taina küpsetada ka ühes vormis, kuid siis kasuta 165- kraadist kuumust ja küpseta koogipõhja poole kauem). Lase koogipõhjadel täielikult jahtuda. Sidrunikreemi valmistamiseks kalla kuumakindlasse kaussi kõik koostisained peale või ja sidrunikoore ning klopi vispliga läbi. Tõsta kauss väiksema poti peale, milles on u 5 cm jagu vett ja kuumuta segades u 5 minutit või kuni segu muutub paksemaks. Tõsta kauss pliidilt, sega sekka võitükid ja kurna segu läbi sõela. Lisa sidrunikoor ja jahuta. Kohupiimakreemi valmistamiseks pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Kuumuta 1 dl vahukoort keemiseni ja võta tulelt. Pigista želatiinilehtedest liigne vesi välja ja lahusta need segades kuumas koores. Sega kohupiim suhkrutega. Vahusta järele jäänud 1 dl koort ja sega kohupiima hulka ning lisa mikseri või vispliga segades ühtlase joana želatiini-kooresegu. Tõsta kreem külmikusse u 15 minutiks tahenema või kuni see on veidi paksemaks muutunud. Samal ajal kui kreem taheneb, lõika mõlemad koogipõhjad kaheks võrdseks kihiks ja tasanda vajadusel. Tordi kokkupanemiseks vooderda küpsetusvorm köögikilega ja tõsta sinna alumine koogikiht. Immuta u 0,5 dl piimaga. Varu koogi katmiseks eraldi säilituskarpidesse ca 1 dl kohupiimakreemi ja 0,5 dl sidrunikreemi ning jaga ülejäänu kolmeks võrdseks osaks. Lõika u 150 g maasikaid väiksemateks tükkideks. Tõsta iga kihi peale ühtlaselt kohupiimakreem, selle keskmisele osale nirista sidrunikreemi ja maasikatükke. Jätka samamoodi iga uue kihiga ja immuta kõiki enne kreemi lisamist. Immuta ka pealmist kihti, kuid see jäta kreemidega katmata. Kata kook pealt kilega ja tõsta vähemalt 5 tunniks või järgmise päevani külmikusse maitsestuma. Kaunistamiseks tõsta kook serveerimisalusele ja eemalda kile. Vahusta tahenenud kohupiimakreem läbi, lisa vahukoor ning tuhksuhkur ning vahusta tugevaks vahuks. Kata sellega kergelt koogi küljed, tõsta ülejäänu koogile ja aja kergelt laiali. Lisa ka varutud sidrunikreemi ning kaunista tort marjapudi, poolitatud makroonide ja maasikaviiludega.
