See siin pole nüüd küll mingi puhtatõuline originaal, aga milline toit tänapäeval üldse on. „Oxford Companion to Food“ ütleb, et Ameerika päritoluga salat sündis aastal 1896 (minu teada Waldorf Astoria restoranipoolel puhtjuhuslikult nagu vist enamus kuulsatest toitudest) ja sisaldas siis vaid õuna, sellerit ja majoneesi. „Vaid“ 24 aastat hiljem oli aktsepteeritud ka Kreeka pähklite lisamine. Niisiis, ilmselgelt ei ole möödunud piisavalt dekaade ega aastasadu, et siinsed lisakomponendid kuidagi üldse kõne alla tuleksid, aga õnneks teeb vaba inimene vabal maal päeva lõpuks ikka just sellise salati nagu soovib (kuniks see pole Caesari salat Hiina kapsa ja vürtsikiluga – lepime selle kokku, eks).
Salat ise on kerge ja lihtne ning kui külmikus on eelmisest päevast järele jäänud ahjukana, siis ka ülimalt praktiline. Ma ütleks, et isegi parem kui ekstra selleks otstarbeks valmistatud fileedega. Kana võib ka kohe salati ja kastmega segada ning paigutatud viiludega pole tarvis peenutseda, aga kui tuju on, siis miks mitte. Marjad annavad siin pigem toreda hapuka särtsu ja pole küll põrmugi magusate viinamarjade moodi, mida ka sageli seda tüüpi salatisse lisatakse – kui soovid, siis asenda, aga kui oled ka pigem tiim hapumari, siis sobivad nii punased sõstrad kui jõhvikad ja sügavkülmiku kraam on väga mõistlik. Lisa viimased lihtsalt vahetult enne serveerimist, muidu sulavad ära ja vajuvad lössi. Granaatõunaseemned on veidi magusamad, aga minu meelest ka päris toredad. Muus osas tee samuti nii nagu õigem tundub ja vali kas hapukam või magusam õun või selline, mis parasjagu käeulatuses on. Küll aga jälgi, et kaste ei jääks liiga paks ja vajadusel lisa sinna veidi vett, sest muidu ei kata see salatit ühtlaselt.
Söö, millal soovid – näiteks lõunaks või õhtusöögiks ja paku lahkelt ka külalistele, töökaaslastele, elukaaslasele või lähisugulastele.
KOOSTISOSAD
- 2 kanafileed või samas koguses eelmise päeva ahjukana jääke tükeldatuna
- 1 õun
- 2-3 sellerivart
- 150 g salatisegu
- väike peotäis (u 30 g ) Kreeka pähkleid
- u 4 sl hapukaid marju (nt punaseid sõstraid, jõhvikaid) või granaatõunaseemneid
- Kaste:
- 2 sl majoneesi
- 2 sl Kreeka jogurtit või skyr’i
- 1 tl teralist sinepit
- 1-2 sl sidrunimahla
- soola-pipart
JUHISED
Kui kasutad tooreid kanafileesid, siis võta need enne praadimist u 30 minutit toatemperatuurile, kuivata majapidamispaberiga ja maitsesta soola-pipraga. Kuumuta pann, lisa veidi võid ja õli ning kanafileed ja prae keskmisel kuumusel kaane all 4 minutit. Keera fileed ringi ja prae veel 4 minutit. Võta pann tulelt ja lase veel 4 minutit kaane all seista ning seejärel tükelda või viiluta õhukeselt.
Lõika õun sektoriteks ja viiluta need. Lõika seller vajadusel kitsamateks ribadeks ja viiluta. Kalla viilutatud kraam suuremasse kaussi ja lisa salatilehed. Sega koostisosadest kokku kaste. Et see salatit hästi kataks peaks konsistents olema pigem vedelamapoolne. Kui tundub, et kaste on pigem paksemat tüüpi, lisa vajadusel õige veidi külma vett. Jäta paar supilusikatäie kastet kõrvale ja sega ülejäänu kausis oleva salatiseguga.
Tõsta salat serveerimisvaagnale või jaga taldrikutele. Tõsta peale kanaliha, lisa kõrvale pandud kastet ja puista peale kergelt hakitud pähkleid ja marju.