Niisiis, šarlott ehk charlotte russe nagu seda vahel nimetatakse. Viimase hetke postitus, sest metsmaasikaid olen siin Põhja-Eestis metsajooksuradadel küll veel kohanud, kuid nende aeg on ametlikult siiski lõpusirgel. Sellise paraja koogipeotäie peaks aga kokku saama küll. Tegelikult ei pea seda kooki aga üldse ilmtingimata just metsmaasikatega valmistama – hästi sobivad ka metsmustikad, aedmaasikad, ning ka mustad sõstrad (kuna viimased on hapumad, siis tuleks lihtsalt suhkrut maitse järgi ehk natuke lisada).
Kuna postituste vahe on päris pikaks veninud, siis retseptile lisaks ka väike loetelu viimase aja toredamatest avastustest. Näiteks täiesti toiduvälise põikena käisin kinos Sõprus vaatamas Lõuna-Korea filmi “Parasiit”, mis pole võib-olla küll päris igale maitsele, kuid igal juhul raputav kogemus, kus saab nii naerda, karta kui ka paljude eluliste asjade üle järele mõelda. Väga meeldis ja soovitan soojalt. Väisasin ka koos oma vägagi lihameelse abikaasaga uut veganrestorani The Plant (aitäh soovituse eest, Kairi-Ly!). Väga sõbralik ja kena restoran toreda menüüga (proovisime ära ka hernevalgust beyond-meat burgeri) ning ma väga loodan, et sel õhtul päevakoogina välja pakutud šokolaadikook leiab tee põhimenüüsse, sest see oli lihtsalt jumalik. Mõnusa meeleoluga on ka vahemereline La Rumbi Kalaranna piirkonnas Rumbi tänaval, kus saab ehedast toorainest mõnusaid suupisteid ja poekese enda maaletoodud veine nautida nii kohapeal kui endaga koju kaasa võtta. Kes pole veel sinna jõudnud, siis minge kindlasti. Mina lahkusin sealt purgi kapparite ja roosa txakoli’ga, mis on väga tore kerge kihinaga suveõhtuvein Baskimaalt. Veel leidsin enda jaoks ka toreda eestikeelse podcasti “Vala välja”, mis käsitleb kõike joogikultuuriga seonduvat ja väga mõnusas ja vabas meeleolus. Ma olen muidu enamaltjaolt brittide “High Low” podcasti suur fänn ja kuulan veel mõnda tükati, kuid eestikeelseid väga mitte. Selles osas tuleb aga hakata vist nüüd meelt muutma. Näiteks viimati arutleti alkoholiseaduse üle, eelviimase saate külaliseks oli minulgi sommeljeekoolis õppejõuna tarkust jaganud mitmekorde Eesti parim sommeljee Ketri Leis ja teistes saadetes arutatakse läbi veel palju teemasid mis ei puuduta aga ainult alkoholi või veini vaid näiteks ka kohvi, džinni, kokteile jne. Ja heietuse lõpetuseks ei saa mainimata jätta, et muidugi meeldis mulle veel, et viimases LP nädalalõpulehes oli raamatusõber ja hobikokk Jaan Martinson üllatusena ette võtnud hoopis minu supiraamatu ja sealt vist ikka ka mõne proovimist väärt mõtte leidnud. 🙂
Aga koogist ka nüüd ikka. See on minu mälus vist küll ka kõige esimene kook, mille valmimisprotsessi ma nii umbes kümnesena suu lahti ja täiesti lummatult algusest lõpuni naabrinaise köögis Hiiumaal jälgisin. Nii et minu jaoks nostalgiakook ja tore, et ka mu enda lastele see väga meeldib.
Selle valmistamisel tuleb teha ehk paar sammu rohkem kui lihtsalt tainas kokku ja ahju, kuid tegelikult midagi väga keerulist siin pole ja kõik valmib kiiresti. Kook vajab ise lihtsalt pisut külmikus tahenemist ja see ajakulu ongi ehk kõige suurem. Edukalt saab siin ka viilida – näiteks kui kasutad valmisbiskviiti ja valmismoosi, on juba paar sammu kokku hoitud. Aga ise tehtud on mõistagi kõige parem.
KOOSTISOSAD
- 4 muna
- 2 dl suhkrut (Dansukker)
- 1 dl jahu
- 0,5 tl soola
- 1 tl küpsetuspulbrit
- Täidis rullbiskviidile:
- 200 g (mets)maasikaid
- 0,5 dl suhkrut (Dansukker)
- (või u 3 dl valmismoosi)
- Täidis:
- 2 dl vahukoort
- 300 g maitsestamata kohupiimakreemi
- 200 g (mets)maasikaid (või metsmustikaid)
- 1,5 dl suhkrut (Dansukker)
- 1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
- 1 sl riivitud sidrunikoort
- 6 lehte želatiini
JUHISED
Rullbiskviidi täidise valmistamiseks hõõru maasikad suhkruga (võid aga kasutada ka harilikku moosi). Rullbiskviidi valmistamiseks vahusta mikseri abil munad ja suhkur tugevaks vahuks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool ning lisa korralikult aga õrnalt segades munavahule. Vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 225 kraadi juures u 8 minutit, kuni biskviit on pealt kena ja kuldpruun. Kummuta biskviit suhkruga üle puistatud küpsetuspaberilehele ning määri kokku hõõrutud marjadega või maasikamoosiga. Keera biskviit rulli ja lase jahtuda.
Täidise valmistamiseks pane želatiinilehed külma vette likku. Vahusta koor 0,5 dl suhkruga ja sega kohupiimakreemi, sidrunikoore ja vanillisuhkruga. Jäta peotäis marju kõrvale. Hõõru ülejäänud maasikad järele jäänud 1 dl suhkruga ning sega kreemi sisse. Pigista želatiinilehtedest liigne vesi välja ja sulata need vesivannil. Selleks pane želatiin kaussi ja aseta see väiksema poti kohale, milles paari sõrmelaiuse jagu vett. Lase vesi keema ja sega – želatiin sulab kuuma auru kohal. Tõsta kuhjaga supilusikatäis kohupiimasegu želatiini hulka ja sega kiirelt ning hoolega läbi. Vala see segu samuti hoolega segades või vispeldades ülejäänud kohupiimasegu hulka. Sega lõpuks sekka veel peotäis metsmaasikaid või kui kasutad aedmaasikaid, siis tükelda need eelnevalt.
Vooderda sobiva suurusega kauss toidukilega ja kata kile omakorda viilutatud rullbiskviidiga. Vala kiirelt kaussi kohupiimasegu. Tasanda ääred ja suru üle jäänud biskviiditükid kohupiimasegusse koogipõhjaks (neid ei pea jaguma ühtlaselt). Tõmba toidukile üle koogi kokku ja jäta kausitäis külmikusse üle öö tahenema. Serveerimisel kummuta kandikule ja kaunista soovi korral värskete maasikatega.
- Retsept valmis koostöös Dansukkeri ja D-kokaraamatuga