Noad-Kahvlid | Toidublogi | Britt Paju
  • Esileht
  • Retseptid
    • Kõik Argiroad Hoidised ja lisandid Hommikusöögid Joogid Kala ja mereannid Kastmed Koogid ja magusad küpsetised Köögiviljad ja taimetoit Linnuliha ja liharoad Magustoidud Salatid Soolased küpsetised Supid Suupisted
      Kala ja mereannid

      Aurutatud huntahven ingveri ja rohelise sibulaga

      Argiroad

      Kaalika-kikerhernekarri

      Argiroad

      Kausismuuti kirsside, kakao ja tahiiniga

      Kala ja mereannid

      Salat külmsuitsuforelli ja mandariinidega

      Retseptid

      Verivorstipirukad hapukapsa ja pohlamoosiga

      Koogid ja magusad küpsetised

      Jõulubrita kardemoni ja jõhvikatega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Safranisaiad kaneeli ja rosinatega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Karamellised juustukoogiruudud õuntega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Kõrvitsa-tiramisu

      Argiroad

      Salat ahjupeedi ja viigimarjadega

      Hoidised ja lisandid

      Pohlamarmelaad punase veini ja rosmariiniga

      Kala ja mereannid

      Õrnsoolaforell sõstardega

      Argiroad

      Kaalika-kikerhernekarri

      Argiroad

      Kausismuuti kirsside, kakao ja tahiiniga

      Argiroad

      Salat ahjupeedi ja viigimarjadega

      Argiroad

      Saiavorm rabarberiga

      Argiroad

      Hernesupp karulaugupestoga

      Argiroad

      Ricottaga täidetud suvikõrvitsad tomatikastmes

      Argiroad

      “Caponata”-pastaroog

      Argiroad

      Krõbe kana pankoga ehk orientaalne šnitsel

      Argiroad

      Orsoto maapirni ja suitsuräimega

      Argiroad

      Hakklihatäidisega ahjubataat

      Argiroad

      Kalkunifrikadellidega köögiviljasupp

      Argiroad

      Röstitud tomatitest supp kookospiima ja läätsedega

      Hoidised ja lisandid

      Pohlamarmelaad punase veini ja rosmariiniga

      Hoidised ja lisandid

      Hernesupp karulaugupestoga

      Hoidised ja lisandid

      Veinine marjamoos

      Hoidised ja lisandid

      Suitsumakrellimääre

      Hoidised ja lisandid

      Rabarbrikreem

      Hoidised ja lisandid

      Roosiaia ploomimoos

      Hoidised ja lisandid

      Värske peedi “pesto”

      Hoidised ja lisandid

      Kibuvitsamoos punasesõstramahlaga

      Hommikusöögid

      Kausismuuti kirsside, kakao ja tahiiniga

      Hommikusöögid

      Suvikõrvitsa-salsaga munapuder

      Hommikusöögid

      Ahjupannkook tikritega

      Hommikusöögid

      Suitsumakrellimääre

      Hommikusöögid

      Ülepannikoogid peediga

      Hommikusöögid

      Natuke raamatust “Fitness & toitumine” ning üks tore…

      Hommikusöögid

      Jogurtine hommikuamps apelsinide ja krõbedate kaerahelvestega

      Hommikusöögid

      Kaeraterapuder

      Hommikusöögid

      Mango-astelpaju smuuti

      Hommikusöögid

      Hirsipuder mandlipiima ja ahjuõuntega

      Hommikusöögid

      Naadismuuti

      Hommikusöögid

      Hapupiimapannkoogid

      Joogid

      Jääkohv banaani ja kookospiimaga

      Joogid

      Mango-astelpaju smuuti

      Joogid

      Naadismuuti

      Joogid

      Sidecar veriapelsiniga

      Joogid

      Lehtkapsasmuuti

      Joogid

      Granaatõunaglögi

      Joogid

      Natuke jõulu kohvitassis

      Joogid

      Roheline smuuti koriandri ja ingveriga

      Joogid

      Jogurtikook ja smuuti – viigimarjadega

      Joogid

      Peedi-vaarika mahedik

      Joogid

      Kuum rummijook ingveri, sidruni ja meega

      Joogid

      Jäine maasikalonks

      Kala ja mereannid

      Aurutatud huntahven ingveri ja rohelise sibulaga

      Kala ja mereannid

      Salat külmsuitsuforelli ja mandariinidega

      Kala ja mereannid

      Õrnsoolaforell sõstardega

      Kala ja mereannid

      Siig spargli ja sidrunikastmega

      Kala ja mereannid

      Lahtine pirukas kuumsuitsuforelli ja pastinaagiga

      Kala ja mereannid

      Grillsalat suitsulõhega

      Kala ja mereannid

      Orsoto maapirni ja suitsuräimega

      Kala ja mereannid

      Paprikane lõhesupp

      Kala ja mereannid

      Heeringa-kodujuustusalat

      Kala ja mereannid

      Kiired ja vürtsikad kalmaarirõngad

      Kala ja mereannid

      Suitsumakrellimääre

      Kala ja mereannid

      Ahjuvorm koha, suvikõrvitsa ja tomatitega

      Kastmed

      Pohlamarmelaad punase veini ja rosmariiniga

      Kastmed

      Siig spargli ja sidrunikastmega

      Kastmed

      Hernesupp karulaugupestoga

      Kastmed

      Grillsalat suitsulõhega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Jõulubrita kardemoni ja jõhvikatega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Safranisaiad kaneeli ja rosinatega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Karamellised juustukoogiruudud õuntega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Kõrvitsa-tiramisu

      Koogid ja magusad küpsetised

      Kohupiima-vaarikakook

      Koogid ja magusad küpsetised

      Sipelgapesakook

      Koogid ja magusad küpsetised

      Mustsõstrane sefiiritort

      Koogid ja magusad küpsetised

      Jõuluaja šokolaadi-marjakook

      Koogid ja magusad küpsetised

      Beseerull tikrikreemiga

      Koogid ja magusad küpsetised

      Metsmaasikašarlott

      Koogid ja magusad küpsetised

      Rabarbri-toorjuustukook sidruni ja mandlitega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Küpsisetort valge šokolaadi ja maasikatega

      Köögiviljad ja taimetoit

      Kaalika-kikerhernekarri

      Köögiviljad ja taimetoit

      Kausismuuti kirsside, kakao ja tahiiniga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Salat ahjupeedi ja viigimarjadega

      Köögiviljad ja taimetoit

      Hernesupp karulaugupestoga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Krõbedad ahjuköögiviljad

      Köögiviljad ja taimetoit

      Ricottaga täidetud suvikõrvitsad tomatikastmes

      Köögiviljad ja taimetoit

      “Caponata”-pastaroog

      Köögiviljad ja taimetoit

      Kõrvitsa-chilli ehk vürtsikamat sorti kõrvitsa-oapada

      Köögiviljad ja taimetoit

      Köögiviljasupp koduaiapestoga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Grillitud baklažaan sojakastme ja küüslauguga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Spagetikõrvits tomatikastme ja mozzarellaga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Lehtkapsakrõpsud

      Linnuliha ja liharoad

      Krõbe kana pankoga ehk orientaalne šnitsel

      Linnuliha ja liharoad

      Hakklihatäidisega ahjubataat

      Linnuliha ja liharoad

      Kalkunifrikadellidega köögiviljasupp

      Linnuliha ja liharoad

      Suitsukana-arbuusisalat

      Linnuliha ja liharoad

      Vietnamipärane kanasalat

      Linnuliha ja liharoad

      Parmesanikana

      Linnuliha ja liharoad

      Küpsetuspaberis aurutatud kanafilee

      Linnuliha ja liharoad

      Veiseliha peedi ja marjaveiniga

      Linnuliha ja liharoad

      Ahjupart ploomide ja punase veiniga

      Linnuliha ja liharoad

      Aasiapärane searibi

      Linnuliha ja liharoad

      Peaaegu steik Diane

      Linnuliha ja liharoad

      Peekoni 50 krõbedat varjundit, raamatuloos ja Normandia kana…

      Magustoidud

      Kõrvitsa-tiramisu

      Magustoidud

      Saiavorm rabarberiga

      Magustoidud

      Sipelgapesakook

      Magustoidud

      Granita veriapelsinide ja vahuveiniga

      Magustoidud

      Jõuluaja šokolaadi-marjakook

      Magustoidud

      Beseerull tikrikreemiga

      Magustoidud

      Metsmaasikašarlott

      Magustoidud

      Martsipani-krõbedik õunte, ploomide ja pohladega

      Magustoidud

      Jogurtisorbett tüümiani, mustikate ja virsikuga

      Magustoidud

      Rabarbrikreem

      Magustoidud

      Karamelli ja meresoolaga šokolaaditrühvlid

      Magustoidud

      Kodused jogurtijäätised kolmel moel

      Salatid

      Salat külmsuitsuforelli ja mandariinidega

      Salatid

      Salat ahjupeedi ja viigimarjadega

      Salatid

      Grillsalat suitsulõhega

      Salatid

      Suitsukana-arbuusisalat

      Salatid

      Heeringa-kodujuustusalat

      Salatid

      Vietnamipärane kanasalat

      Salatid

      “Ehe Eesti köök” ja kartulisalat

      Salatid

      Suvine värske kartuli-oa salat salvei ja peekoniga

      Salatid

      Toit ja õlu vol.3: kirsiõlu, pardisalat ja ricotta…

      Salatid

      Umbrohusalatit ja karulaugukana

      Salatid

      Toit ja õlu vol.2: Caesari salat lõhega ja…

      Salatid

      Köögiviljasalat maapähklikastmega

      Soolased küpsetised

      Verivorstipirukad hapukapsa ja pohlamoosiga

      Soolased küpsetised

      Lahtine pirukas kuumsuitsuforelli ja pastinaagiga

      Soolased küpsetised

      Maasika-brie lehttainaampsud

      Soolased küpsetised

      Lahtine pirukas suitsulõhe ja peediga

      Soolased küpsetised

      Lameleib vürtskilu, ricotta ja röstitud tomatiga

      Soolased küpsetised

      Pirukad punase kapsa, õuna ja Briega

      Soolased küpsetised

      Naadi-juustu skoonid

      Soolased küpsetised

      Sibulapirukas Brie juustuga

      Soolased küpsetised

      Lahtine seene-tomatipirukas

      Supid

      Hernesupp karulaugupestoga

      Supid

      Kanaseljanka

      Supid

      Teise ringi toit – pardiborš

      Supid

      100 suppi ja raamatuloos

      Supid

      Kalkunifrikadellidega köögiviljasupp

      Supid

      Röstitud tomatitest supp kookospiima ja läätsedega

      Supid

      Paprikane lõhesupp

      Supid

      Seene-kruubisupp lehtkapsaga

      Supid

      Köögiviljasupp koduaiapestoga

      Supid

      Teise ringi Tom Kha kalkunilihaga

      Supid

      Vürtsikas hernesupp

      Supid

      Sidrunine kanasupp karulauguga

      Suupisted

      Verivorstipirukad hapukapsa ja pohlamoosiga

      Suupisted

      Õrnsoolaforell sõstardega

      Suupisted

      Ahjus küpsetatud Camembert jõhvikatega

      Suupisted

      Maasika-brie lehttainaampsud

      Suupisted

      Diskomunad

      Suupisted

      Kiired ja vürtsikad kalmaarirõngad

      Suupisted

      Suitsumakrellimääre

      Suupisted

      Lehtkapsakrõpsud

      Suupisted

      Uus raamat “Tänavatoit” ja mõned vaesed rüütlid

      Suupisted

      Kammkarbid verivorsti ja kõrvitsaga

      Suupisted

      Vürtsikad kanatiivad sidruniga

      Suupisted

      Grillitud krevetid väikese vürtsiga

  • Reisid, restod ja juhtumised
    • Kõik Juhtumised Reisid Restoranid
      Elamused

      Suupistelaud Eesti sünnipäevaks

      Elamused

      Ideid ja maitseid

      Reisid

      Augustikuine Pariisi-amps

      Elamused

      Amsterdamist armastusega

      Juhtumised

      Ideid ja maitseid

      Juhtumised

      Sauce 2015 – mõtted ja meenutused

      Juhtumised

      Katsejänesena toitumisuuringus

      Reisid

      Augustikuine Pariisi-amps

      Reisid

      Amsterdamist armastusega

      Restoranid

      Augustikuine Pariisi-amps

      Restoranid

      Sinimerekarbid tšillise ürdivõiga (ja FAO27 kalakohvik)

      Restoranid

      Sauce 2015 – mõtted ja meenutused

  • Videoretseptid
  • Tehtud tööd
  • Minust
  • Kontakt
  • Esileht
  • Retseptid
    • Kõik Argiroad Hoidised ja lisandid Hommikusöögid Joogid Kala ja mereannid Kastmed Koogid ja magusad küpsetised Köögiviljad ja taimetoit Linnuliha ja liharoad Magustoidud Salatid Soolased küpsetised Supid Suupisted
      Kala ja mereannid

      Aurutatud huntahven ingveri ja rohelise sibulaga

      Argiroad

      Kaalika-kikerhernekarri

      Argiroad

      Kausismuuti kirsside, kakao ja tahiiniga

      Kala ja mereannid

      Salat külmsuitsuforelli ja mandariinidega

      Retseptid

      Verivorstipirukad hapukapsa ja pohlamoosiga

      Koogid ja magusad küpsetised

      Jõulubrita kardemoni ja jõhvikatega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Safranisaiad kaneeli ja rosinatega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Karamellised juustukoogiruudud õuntega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Kõrvitsa-tiramisu

      Argiroad

      Salat ahjupeedi ja viigimarjadega

      Hoidised ja lisandid

      Pohlamarmelaad punase veini ja rosmariiniga

      Kala ja mereannid

      Õrnsoolaforell sõstardega

      Argiroad

      Kaalika-kikerhernekarri

      Argiroad

      Kausismuuti kirsside, kakao ja tahiiniga

      Argiroad

      Salat ahjupeedi ja viigimarjadega

      Argiroad

      Saiavorm rabarberiga

      Argiroad

      Hernesupp karulaugupestoga

      Argiroad

      Ricottaga täidetud suvikõrvitsad tomatikastmes

      Argiroad

      “Caponata”-pastaroog

      Argiroad

      Krõbe kana pankoga ehk orientaalne šnitsel

      Argiroad

      Orsoto maapirni ja suitsuräimega

      Argiroad

      Hakklihatäidisega ahjubataat

      Argiroad

      Kalkunifrikadellidega köögiviljasupp

      Argiroad

      Röstitud tomatitest supp kookospiima ja läätsedega

      Hoidised ja lisandid

      Pohlamarmelaad punase veini ja rosmariiniga

      Hoidised ja lisandid

      Hernesupp karulaugupestoga

      Hoidised ja lisandid

      Veinine marjamoos

      Hoidised ja lisandid

      Suitsumakrellimääre

      Hoidised ja lisandid

      Rabarbrikreem

      Hoidised ja lisandid

      Roosiaia ploomimoos

      Hoidised ja lisandid

      Värske peedi “pesto”

      Hoidised ja lisandid

      Kibuvitsamoos punasesõstramahlaga

      Hommikusöögid

      Kausismuuti kirsside, kakao ja tahiiniga

      Hommikusöögid

      Suvikõrvitsa-salsaga munapuder

      Hommikusöögid

      Ahjupannkook tikritega

      Hommikusöögid

      Suitsumakrellimääre

      Hommikusöögid

      Ülepannikoogid peediga

      Hommikusöögid

      Natuke raamatust “Fitness & toitumine” ning üks tore…

      Hommikusöögid

      Jogurtine hommikuamps apelsinide ja krõbedate kaerahelvestega

      Hommikusöögid

      Kaeraterapuder

      Hommikusöögid

      Mango-astelpaju smuuti

      Hommikusöögid

      Hirsipuder mandlipiima ja ahjuõuntega

      Hommikusöögid

      Naadismuuti

      Hommikusöögid

      Hapupiimapannkoogid

      Joogid

      Jääkohv banaani ja kookospiimaga

      Joogid

      Mango-astelpaju smuuti

      Joogid

      Naadismuuti

      Joogid

      Sidecar veriapelsiniga

      Joogid

      Lehtkapsasmuuti

      Joogid

      Granaatõunaglögi

      Joogid

      Natuke jõulu kohvitassis

      Joogid

      Roheline smuuti koriandri ja ingveriga

      Joogid

      Jogurtikook ja smuuti – viigimarjadega

      Joogid

      Peedi-vaarika mahedik

      Joogid

      Kuum rummijook ingveri, sidruni ja meega

      Joogid

      Jäine maasikalonks

      Kala ja mereannid

      Aurutatud huntahven ingveri ja rohelise sibulaga

      Kala ja mereannid

      Salat külmsuitsuforelli ja mandariinidega

      Kala ja mereannid

      Õrnsoolaforell sõstardega

      Kala ja mereannid

      Siig spargli ja sidrunikastmega

      Kala ja mereannid

      Lahtine pirukas kuumsuitsuforelli ja pastinaagiga

      Kala ja mereannid

      Grillsalat suitsulõhega

      Kala ja mereannid

      Orsoto maapirni ja suitsuräimega

      Kala ja mereannid

      Paprikane lõhesupp

      Kala ja mereannid

      Heeringa-kodujuustusalat

      Kala ja mereannid

      Kiired ja vürtsikad kalmaarirõngad

      Kala ja mereannid

      Suitsumakrellimääre

      Kala ja mereannid

      Ahjuvorm koha, suvikõrvitsa ja tomatitega

      Kastmed

      Pohlamarmelaad punase veini ja rosmariiniga

      Kastmed

      Siig spargli ja sidrunikastmega

      Kastmed

      Hernesupp karulaugupestoga

      Kastmed

      Grillsalat suitsulõhega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Jõulubrita kardemoni ja jõhvikatega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Safranisaiad kaneeli ja rosinatega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Karamellised juustukoogiruudud õuntega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Kõrvitsa-tiramisu

      Koogid ja magusad küpsetised

      Kohupiima-vaarikakook

      Koogid ja magusad küpsetised

      Sipelgapesakook

      Koogid ja magusad küpsetised

      Mustsõstrane sefiiritort

      Koogid ja magusad küpsetised

      Jõuluaja šokolaadi-marjakook

      Koogid ja magusad küpsetised

      Beseerull tikrikreemiga

      Koogid ja magusad küpsetised

      Metsmaasikašarlott

      Koogid ja magusad küpsetised

      Rabarbri-toorjuustukook sidruni ja mandlitega

      Koogid ja magusad küpsetised

      Küpsisetort valge šokolaadi ja maasikatega

      Köögiviljad ja taimetoit

      Kaalika-kikerhernekarri

      Köögiviljad ja taimetoit

      Kausismuuti kirsside, kakao ja tahiiniga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Salat ahjupeedi ja viigimarjadega

      Köögiviljad ja taimetoit

      Hernesupp karulaugupestoga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Krõbedad ahjuköögiviljad

      Köögiviljad ja taimetoit

      Ricottaga täidetud suvikõrvitsad tomatikastmes

      Köögiviljad ja taimetoit

      “Caponata”-pastaroog

      Köögiviljad ja taimetoit

      Kõrvitsa-chilli ehk vürtsikamat sorti kõrvitsa-oapada

      Köögiviljad ja taimetoit

      Köögiviljasupp koduaiapestoga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Grillitud baklažaan sojakastme ja küüslauguga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Spagetikõrvits tomatikastme ja mozzarellaga

      Köögiviljad ja taimetoit

      Lehtkapsakrõpsud

      Linnuliha ja liharoad

      Krõbe kana pankoga ehk orientaalne šnitsel

      Linnuliha ja liharoad

      Hakklihatäidisega ahjubataat

      Linnuliha ja liharoad

      Kalkunifrikadellidega köögiviljasupp

      Linnuliha ja liharoad

      Suitsukana-arbuusisalat

      Linnuliha ja liharoad

      Vietnamipärane kanasalat

      Linnuliha ja liharoad

      Parmesanikana

      Linnuliha ja liharoad

      Küpsetuspaberis aurutatud kanafilee

      Linnuliha ja liharoad

      Veiseliha peedi ja marjaveiniga

      Linnuliha ja liharoad

      Ahjupart ploomide ja punase veiniga

      Linnuliha ja liharoad

      Aasiapärane searibi

      Linnuliha ja liharoad

      Peaaegu steik Diane

      Linnuliha ja liharoad

      Peekoni 50 krõbedat varjundit, raamatuloos ja Normandia kana…

      Magustoidud

      Kõrvitsa-tiramisu

      Magustoidud

      Saiavorm rabarberiga

      Magustoidud

      Sipelgapesakook

      Magustoidud

      Granita veriapelsinide ja vahuveiniga

      Magustoidud

      Jõuluaja šokolaadi-marjakook

      Magustoidud

      Beseerull tikrikreemiga

      Magustoidud

      Metsmaasikašarlott

      Magustoidud

      Martsipani-krõbedik õunte, ploomide ja pohladega

      Magustoidud

      Jogurtisorbett tüümiani, mustikate ja virsikuga

      Magustoidud

      Rabarbrikreem

      Magustoidud

      Karamelli ja meresoolaga šokolaaditrühvlid

      Magustoidud

      Kodused jogurtijäätised kolmel moel

      Salatid

      Salat külmsuitsuforelli ja mandariinidega

      Salatid

      Salat ahjupeedi ja viigimarjadega

      Salatid

      Grillsalat suitsulõhega

      Salatid

      Suitsukana-arbuusisalat

      Salatid

      Heeringa-kodujuustusalat

      Salatid

      Vietnamipärane kanasalat

      Salatid

      “Ehe Eesti köök” ja kartulisalat

      Salatid

      Suvine värske kartuli-oa salat salvei ja peekoniga

      Salatid

      Toit ja õlu vol.3: kirsiõlu, pardisalat ja ricotta…

      Salatid

      Umbrohusalatit ja karulaugukana

      Salatid

      Toit ja õlu vol.2: Caesari salat lõhega ja…

      Salatid

      Köögiviljasalat maapähklikastmega

      Soolased küpsetised

      Verivorstipirukad hapukapsa ja pohlamoosiga

      Soolased küpsetised

      Lahtine pirukas kuumsuitsuforelli ja pastinaagiga

      Soolased küpsetised

      Maasika-brie lehttainaampsud

      Soolased küpsetised

      Lahtine pirukas suitsulõhe ja peediga

      Soolased küpsetised

      Lameleib vürtskilu, ricotta ja röstitud tomatiga

      Soolased küpsetised

      Pirukad punase kapsa, õuna ja Briega

      Soolased küpsetised

      Naadi-juustu skoonid

      Soolased küpsetised

      Sibulapirukas Brie juustuga

      Soolased küpsetised

      Lahtine seene-tomatipirukas

      Supid

      Hernesupp karulaugupestoga

      Supid

      Kanaseljanka

      Supid

      Teise ringi toit – pardiborš

      Supid

      100 suppi ja raamatuloos

      Supid

      Kalkunifrikadellidega köögiviljasupp

      Supid

      Röstitud tomatitest supp kookospiima ja läätsedega

      Supid

      Paprikane lõhesupp

      Supid

      Seene-kruubisupp lehtkapsaga

      Supid

      Köögiviljasupp koduaiapestoga

      Supid

      Teise ringi Tom Kha kalkunilihaga

      Supid

      Vürtsikas hernesupp

      Supid

      Sidrunine kanasupp karulauguga

      Suupisted

      Verivorstipirukad hapukapsa ja pohlamoosiga

      Suupisted

      Õrnsoolaforell sõstardega

      Suupisted

      Ahjus küpsetatud Camembert jõhvikatega

      Suupisted

      Maasika-brie lehttainaampsud

      Suupisted

      Diskomunad

      Suupisted

      Kiired ja vürtsikad kalmaarirõngad

      Suupisted

      Suitsumakrellimääre

      Suupisted

      Lehtkapsakrõpsud

      Suupisted

      Uus raamat “Tänavatoit” ja mõned vaesed rüütlid

      Suupisted

      Kammkarbid verivorsti ja kõrvitsaga

      Suupisted

      Vürtsikad kanatiivad sidruniga

      Suupisted

      Grillitud krevetid väikese vürtsiga

  • Reisid, restod ja juhtumised
    • Kõik Juhtumised Reisid Restoranid
      Elamused

      Suupistelaud Eesti sünnipäevaks

      Elamused

      Ideid ja maitseid

      Reisid

      Augustikuine Pariisi-amps

      Elamused

      Amsterdamist armastusega

      Juhtumised

      Ideid ja maitseid

      Juhtumised

      Sauce 2015 – mõtted ja meenutused

      Juhtumised

      Katsejänesena toitumisuuringus

      Reisid

      Augustikuine Pariisi-amps

      Reisid

      Amsterdamist armastusega

      Restoranid

      Augustikuine Pariisi-amps

      Restoranid

      Sinimerekarbid tšillise ürdivõiga (ja FAO27 kalakohvik)

      Restoranid

      Sauce 2015 – mõtted ja meenutused

  • Videoretseptid
  • Tehtud tööd
  • Minust
  • Kontakt

Noad-Kahvlid | Toidublogi | Britt Paju

ElamusedJuhtumisedRestoranid

Sauce 2015 – mõtted ja meenutused

autor Britt oktoober 12, 2015august 31, 2018
Sauce 2015 – mõtted ja meenutused
„Kas teil Twitter ikka on?“ küsib inglise keeles proua, kes pressimaterjale jagab. Pobisen midagi ebamääraselt eitavat vastuseks, mille peale mind etteheitva näoga vaadatakse. Saan aru, et igal endast lugupidaval blogijal peaks säutsuäpp telefonis olema ja selleks puhuks, kui see juhuslikult vahepeal sinna tekkima peaks, märgitakse ürituse aadress ka programmikavale. Õnneks käib enamik kaasblogijatest sama kadalipu läbi ja juba alustuseks on mille üle koos nalja visata.
 
Sauce on tegelikult tõsine seminar, mis puudutab eelkõige restoraniäri ja sellega seonduvat. Kui harilikult räägitakse taolistel üritustel kokatöö detailidest, toorainest ja tehnikatest, siis siin on kesksel kohal pigem juhtimist ning olustikku puudutavad küsimused nagu teenindus, loovus ja trendid. Väga põhjaliku ülevaate toimunust on Piret kirja pannud, kuid ei suuda ka mina oma siiani pulbitsevaid  mõtteid vaka all hoida. Mis sest, et üritusest juba mõnevõrra aega möödas on. Fakt on see, et tegu oli ja on ilmselt ka edaspidi ühe inspireeriva seminariga, millest lõikavad kasu kõik alates restoranidest-sommeljeedest, lõpetades infonäljanäljas toidufanaatikutega. Ega ilma asjata polnud saalis koos pea 600 inimest, kellest tubli enamus Soomest ja mujalt põhjamaadest kohale sõitnud.
 
 
Gerhard Retter.Foto:www.rollingpin.at
Esimene osa seminarist keskendub peamiselt teenindusele ja personalile.Olles mõnda aega tagasi näpuga restorani köögipoolt katsunud ja põgusalt ka igapäevarõõmude ning murede tunnistajaks olnud, olen veendunud, et oma kõige
paremas vormis on  need kaks iga hea restorani alustaladeks. Austria ja Saksamaa maitre of the year, auhinnatud sommeljee ja restoraniomanik Gerhard Retter maalib oma sõnavõtuga pildi ideaalsest teenindajast, kes on detailides täpne ja omab näitlejameisterlikku annet suhtlemisel, varjamata seejuures isikupära.  „Teenindus on nagu sool,“ ütleb Retter „liiga vähe ei anna täit elamust ning liiga palju seda võib rikkuda ka hea toidu.“  Ennast kliendi olukorda pannes olen temaga 100% nõus. Samas pisut teades, kui keeruline on restoranil leida häid ja pühendunud töötajaid, kõlab soovitus teenindusvaldkonna
inimestele  „ Armasta oma tööd, õpi seda armastama või lahku!“ ehk natuke liiga idealistlikult, kuigi eks oma tõde siin kindlasti peitub.
Toni Toivanen Foto:www.epressi.com
 
Kopenhaageni maailmakuulsa Noma noor kokk Toni Toivanen (23) tundub elavat aga just selle viimase veksli järgi. Noormees alustas oma kokakarjääri juba 15 aastaselt, mil käis kooli kõrvalt abiks Helsinki tol ajal kuulsas, samuti Michelinidega pärjatud Chez Dominique restoranis. Mõne inimese pühendumus oma töö vastu lööb lihtsalt pahviks. Muretu kergusega rääkis ta elust Nomas, kus noormees on töötanud viimased kaks aastat. Füüsiliselt ja vaimselt raske tööga toime tulemiseks on Tonil omad nipid. Väga oluliseks peab ta inimesi enda ümber, kellega on külg külje kõrval töötades kokku kasvanud. „Töö tulebki teha endale meeldivaks, mitte keskenduda negatiivsele,“ arvab ta. Kui võetakse teemaks kokkade-teenindajate üldjuhul üpris madal palganumber, kehitab Toni vaid õlgu ja ütleb, et rahal ei olegi tema jaoks tähtsust, sest selle kulutamiseks tal niikuinii aega ei jagu. Tema mõnusalt boheemlasliku igapäevafilosoofia võtab
kokku ka väljaütlemine, et päev, mil ta hommikul tõustes tunneb vastumeelsust tööle mineku osas, on ka tema kokaameti viimane päev. Kui kõik oskaksid oma elu elada säärase kirega, oleks maailm ilmselt palju parem paik. Igaks juhuks panen siia pildi lähistele ka kirja, et Tonil juba on oma tüdruksõber.
 
Massimo Bottura, maailma paremuselt teise, kolme Micheliniga pärjatud Osteria Francescana omanik, võidab oma ettekandega vist küll kõigi saalisviibijate südamed.  Ta võiks rääkida ilmselt ükskõik millest – tulemus sellest ei muutuks. Karismaatilist meest on raske ühe sõnaga raamidesse panna, tegu on koka, restoranipidaja, ärimehe, kunstniku ja eelkõige inimesega, kes on nihutanud piire nii kultuuris kui mõtteviisides. Põgusa ülevaate tegusast restoranigurust leiab ka siit.  Teemaks on toidu ja kunsti seos  – mõlemal on oskus äratada tundeid ja mälestusi ning raske on määratleda piiri, kust üks algab ja teine lõpeb. Bottura, kelle Itaalia köögi modernne esitlusviis on tekitanud omajagu kahinaid tavadele truude rahvuskaaslaste seltskonnas ütleb, et kiirtoidust hullemaks nähtuseks võib pidada lörtsitud traditsioone. Kui astud sisse hamburgerirestorani, on see su vaba valik. Mõni „itaaliapärane“ söögikoht võib aga oma võltstoiduga rikkuda päeva või  jättagi mälusoppi vale arusaama, arvab ta. Olulise tahuna toob mees välja vajaduse teenindajate suuremaks kaasamiseks. Näiteks löövad tema ettekandjad-kelnerid aeg-ajalt kaasa ka köögipoolel – just selleks, et paremini aduda seda, mis on taldrikul.  „Inspiratsiooni tuleb leida igast päevast!“ ütleb Bottura, kelle sõnul ongi kõige hullemaks elurõõmutapjaks enese
igapäevarutiini ära kaotamine. See mõttetera on adresseeritud küll peamiselt kokkadele ja teenindajatele, kuid kulub ära ilmselt igaühele, ametist olenemata.
 
Massimo Bottura
 
 
Lõunapausist vargsi unistades ja saali lähima väljapääsu poole nihkudes takistab meid ootamatult vanem naisterahvas, kes teatab, et siit saavad välja ainult need, kes sööma lähevad ja sunnib meid teisel pool saali asuvat ust kasutama. Läheme siis ringiga. Õnneks saavad süüa siiski ka blogijad ning ajakirjanikud. Itsitama ajavaid kafkalikke vahepalu jagub veelgi –
näiteks tehakse meie seltskonnale presentatsioon suurepärasest laudlinamaterjalist, millekülge ei hakka ei punavein ega šokolaad. Tõenäoliselt on tegu iga perenaise unistustega, mis oma väljanägemiselt ka päris naturaalse moega on. Kui
uurime selle imeasja hinna kohta, saame teada, et osta seda ei saa, küll aga pikemaks ajaks rentida ja järgneb pikk  monoloog teemal, kui mõistliku pakkumisega tegu on. Hiilime vaikselt laua äärest minema – ei tundu nagu sobilik vahele segada ja ütelda, et vist pole meiesugune tagasihoidlik kontingent ikka see päris õige sihtgrupp.
 
Magnus Nilsson Foto:www.thirtynorth.com
Peale lõunat jätkuvad põnevad sõnavõtud ja kui kõik need kirja panna, siis saaks kokku ilmselt ühe tagasihoidlikuma romaanimõõtu raamatu. Meeleolukas on Fävikeni peakoka, Magnus Nilssoni ettekanne, kus ta puudutab peamiselt kreatiivsusega seonduvat. Kuigi tema lähenemine teemale on kohati ehk liigagi teaduspõhine ja ta enda talendi osas isegi ülemäära tagasihoidlikuks jääb, meeldib mulle väga seik, et maailmakuulsa koka hobiks on akvarellimaalid ja ta võib end paberi taha unustada tundideks. Kui mõttekild on sattunud pähe idanema, valmibki hea idee harilikult muude tegevuste käigus, tuleb tema jutust välja. Ka laienenud arutelus, kus sõna saavad lisaks Nilssonile ka Muru kaasomanik Henri Alen Soomest, Jaakko Sorsa (FINDS Põhjamaade restoran Hong-Kongis) ning Märt Metsallik Põhjakast, tuleb jutuks, et head ideed sünnivad mitut moodi. Vahel olude sunnil, näiteks toorainest või selle puudumisest tulenevalt, tihti on aga oluline lasta nii mõtetel kui iseendal puhata, mitte paaniliselt end midagi uut genereerima sundida. Arutelust jääb kõlama ka mõte, et kreatiivsus on paljuski seotud reeglitega – selleks, et neid murda, pead põhitõdedega hästi kursis olema. Kunsti ja toidukunsti ühisosa  saab sellega veelkord tabatud.
 
Paremalt:Magnus Nilsson, Märt Metsallik, Jaako Sorsa, moderaator, kelle nime ma, piinlik küll, ei tea siiani ja Henri Alen
 
Enamik esinejatest on oma ala profid, tunnustatud tegijad restoranimaailmas, kelle kogemustepagas ja talent on tuntud nii kodus kui rahvusvahelisel tasemel. Seda rohkem elevust ja kontrasti toovad minu jaoks seminarile  Gustav Öhman ja Tomas Gustafsson – Rootsi restorani Taxinge Krog omanikud. Kohmetult alustavad mehed räägivad oma restoranist, mille nad väikelinnas poolteist aastat tagasi lõid. Tomas on 10 aastat töötanud elektrikuna, Gustav, kes küll kokatööga varem kokku puutunud, vallandati eelmiselt töökohalt. Mehed ei saanud restorani avamiseks pangalaenu ja tagatipuks keeldusid kohalikud hea mainega põllu- ning kalamehed nendega koostööst – nõudlust oli niigi palju ning pealegi oli tegu nende jaoks täiesti tundmatute sellidega. Juhuse tahtel laenati meestele  aga kalapaat, millega püügisaladusi ise avastama
hakati. Metsast käisid nad perega tuntud ning vähem tuntud marju, seeni ja taimi korjamas ning lõpuks õnnestus neil leida ka kamp köögiviljakasvatajatest entusiaste, kes nendega oma saaki jagama asusid. Toit valmib siiani põhiliselt sellest, mida kätte õnnestub saada, olgu see siis kummaline kalasort, mille peale mõned peenema toorainega  harjunud kokad ehk nina kirtsutaksid või enda korjatud mustikad. Naljakas oli ka lugu sellest, kuidas Gustavile olid kinnisideeks ühed haruldased seened, mis loogika järgi ka ümberkaudsetes metsades kasvama oleksid pidanud. Pärast pikki ja tulutuid otsinguid leidis ta need lähemalt, kui oleks osanud oodata – nimelt parkimisplatsilt. Lõpetuseks teatasid mehed, et pea ainuke asi, mille nad
restorani raha eest tellinud, on logoga valguskast ukse kohal. Tomas ei jäta täpsustamata, et elektritööd tundva mehena paigaldas ta selle mõistagi ise. See lugu peaks küll inspireerima kõiki, kes oma ideede teostamisel liigseid takistusi näevad.
 
Taxinge Krog: Tomas Gustafsson ja Gustav Öhman
 

 

Pole vist vaja enam mainida, et tegu oli seminariga, mille muljed siiani õhus. Lisaks nimetatud esinejatele sai kuulda veel sommeljeede ettekanded kuulata Vene köögi tuleviku teemasid ja palju muud, mis isegi parema tahtmise juures siia ära ei mahu. Sauce 2015 toimus täpselt kaks nädalat tagasi, kuid siiani taban end aeg-ajalt ühe või teise ettekande teemadel juurdlemast või siis mõne seiga üle muigamast. Jään igatahes pikisilmi ootama järgmist aastat ja usun, et koos minuga ka kõik teised saalisviibinud.
elamusheietus
0 kommentaar
0
FacebookTwitterPinterestEmail
eelmine postitus
Õlles hautatud veiserind mesiste porganditega
järgmine postitus
Eriti kollane õunakook mooniseemnetega

Sulle võivad veel meeldida...

Seenepäevad Loodusmuuseumis

Ahjus küpsetatud Camembert jõhvikatega

Kevadine Stockholm

Veinikool ja TEKO

5 avastust

Veel üks väike reisikirjeldus

Katsejänesena toitumisuuringus

Kalapäev, puhvet ja tutvus ümarmudilaga

Sinimerekarbid tšillise ürdivõiga (ja FAO27 kalakohvik)

Kommenteeri Tühista vastus

Salvesta mu nimi, email ja veebilehe aadress järgmiseks korras, kui kommenteerin.

Minust

Minust

Minust

Tere, mina olen Britt! Armastan toitu, kokkamist ning kõike, mis sellega seotud. Ilmselt liigagi palju, sest vahel kipun hilinema just seepärast, et viimasel hetkel on tarvis jäätis masinasse pista või katsetada viiendat korda mõnda küpsiseretsepti. Aga püüan oma planeerimisoskuseid jõudu mööda arendada. Siia blogisse kogun retsepte, toidumõtteid ja sekka aeg-ajalt ka reisi- ning restoranimuljeid. Kui tunned, et need teemad on sinu jaoks, siis astu aga julgesti edasi!

Loe edasi...

Minu raamatud

Promotion Image
Promotion Image

VAATA KÕIKI MU RAAMATUID

Leiad mind veel…

Instagram Pinterest Email Bloglovin

Populaarseimad postitused

  • 1

    Õhukesed ülepanni pannkoogid või siis lihtsalt krepid

    september 10, 2011
  • 2

    Sipelgapesakook

    mai 9, 2020
  • 3

    Krõbe kana pankoga ehk orientaalne šnitsel

    juuli 5, 2019
  • 4

    Kilusalat

    veebruar 20, 2016
  • 5

    Pihv a la Lindström ehk üks mõnusalt peedine kotlet

    september 10, 2011
  • 6

    Vale-lehttainaga õunakook

    aprill 12, 2011

Noad-Kahvlid Facebookis

Noad-Kahvlid

MINU RETSEPTE LEIAD VEEL:

Promotion Image

Mina Instagramis

  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
  • Bloglovin

@2018 - noad-kahvlid.
Veebilehe on loonud Johanna Oja


Ülesse