Jälle pärmitainaküpsetis, aga harjutamine pidavat meistriks tegema ning no kellele ei meeldiks kaneelirull. Pealegi veel apelsinimaitseline ja kreemja toorjuustukattega varustatud. Ja apelsini jääb söömiseks veel ülegi, sest küpsetise sisse läheb põhiliselt õhuke koorekiht. Leidsin poest kusjuures isegi veel punaseid apelsine, kuid värv ei ole siin tegelikult üldse oluline ja täpselt sama maitsvad saiad saad ka harilikuga. Piisab ühest suurest või siis paarist väikesest apelsinist.
Need kaneelirullid on nn „koos küpsenud“. Võid need laduda ka ümmargusse vormi, toimida täpselt samamoodi ning serveerida hoopis kena ümmarguse pidusaiana. Jaga siis täidisega kokku rullitud tainas aga pigem paarituks arvuks, et lõpptulemus kenam jääks. Mul oli praegu kasutusel kandiline vorm, milles teen harilikult brownie’sid vms samalaadseid küpsetisi. Nii sain aga just parajalt prisked rullid, mis küpsemisel teineteisele toeks, nii et jäi ära igasugune lahti rulluvate äärte pärast muretsemine jms, mis harilike keeratud saiade puhul ette võib tulla. Ehk siis mugavus ja laiskus ennekõike! 🙂
Muus osas on tegu põhimõtteliselt sama tainaga siin. Ja eks see sobib muidugi ka muude magusate pärmitainaküpsetiste puhul kasutamiseks. Aga, nagu juba öeldud, lisasin siia mõistagi apelsinikoort, mis annab tainale eriti hea aroomi ja kenad kollased täpid. Täidise ja katte juures kasutatud fariinsuhkru asemel sobib kasutamiseks ka pehme pruun suhkur. Ja taina külmikus kergitamine on väga nutikas, sest esiteks on rullimine lihtsam, sest muidu kleepuv tainas muutub nii tihkemaks ja paremini töödeldavaks. Saad nii tainasse panna ka veidi vähem jahu, mis muudab küpsetise palju pehmemaks ja õhulisemaks. Pealegi on see hea moodus, kuidas saiade küpsetamise osa endale sobival ajal ette võtta nii et pool tööd ja kergitamine on juba tehtud. Mul jäi tainas seekord isegi kaheks päevaks külmikusse, sest pidevalt tulid muud asjad vahele. Kõik toimis ja laupäeva hommikut tainarullimisega alustada ning juba nii tunnikese pärast sooja saia kohvi kõrvale hammustada oli täitsa tore.
Kauneid ja kirjumirjuid saabuvaid pühi! Nii tore, et kevad lõpuks ka päriselt kohale jõudma hakkab!
KOOSTISOSAD
- 25 g presspärmi
- 0,75 dl suhkrut
- 1 tl soola
- 2 dl piima
- 1 tl jahvatatud kardemoni
- 1 tl riivitud apelsinikoort
- u 400-450 g jahu (7-8 dl)
- 1 muna
- 100 g toasooja võid
- Täidis:
- 100 g toasooja võid
- 1 dl fariinsuhkrut
- 1 sl kaneeli
- 1 tl apelsini riivitud koor
- Toorjuustukate:
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 2 sl fariinsuhkrut
- 2 sl tuhksuhkrut
- 2-3 sl apelsinimahla
- 2 sl Cointreau’d või Amarettot
- 1 tl riivitud apelsinikoort + peale puistamiseks
- väike peotäis pistaatsiapähkleid
JUHISED
Sega presspärm supilusikatäie suhkruga vedelaks. Kuumuta piim kergelt, nii et see oleks käesoe ja lisa pärmile koos kardemoni, soola ja ülejäänud suhkruga. Lisa muna, asu lauamikseri abil või käsitsi segama ning lisa tegevuse käigus vähehaaval umbes kolmveerand jahukogusest. Sõtku tainas paari minuti jooksul ühtlasemaks. Lisa pehme või ja vajadusel veel jahu ning sõtku veel 5-8 minutit või kuni saad sileda ja läikiva taina, mis kausiseinte küljest kergelt lahti lööb, aga pole samas liiga tihke. Edasiseks on mitu võimalust:
- kui soovid oma rullid võimalikult ruttu valmis saada, siis patsuta tainas palliks ja kata kauss köögikilega. Lase u 45 minutit soojas kohas kerkida või kuni tainas on kerkinud kahekordseks.
- kui soovid saiu süüa järgmisel päeval (või tegelikult isegi ülejärgmisel nagu mul on juhtunud), siis patsuta tainas samuti palliks ja kata köögikilega, aga tõsta kauss hoopis külmkappi 12-48 tunniks. Rulli lahti külmana (nii on seda muide ka palju mugavam teha).
Rullimiseks aseta tainapäts kergelt jahusele töötasapinnale ja rulli tainas suureks, u 0,5 cm paksuseks ruuduks. Sega täidiseks kokku toasoe või, suhkur ja kaneel ning määri sellega tainapind kokku. Keera tihedaks rulliks ja lõika üheksaks sama paksusega seibiks. Määri 22×22 cm mõõtu vorm kergelt õliga ja vooderda küpsetuspaberiga. Tõsta rullid vormi ja lase kerkida u 30 minutit, kuni need on nähtavalt puhvis ja üksteise vastu puutuvad. Külmikust võetud taina puhul võib see ka poole kauem aega võtta. Pintselda kaneelirullid lahti klopitud muna või piimaga ja küpseta 200-kraadi juures u 20-25 minutit.
Sega kokku toasoe toorjuust ja fariinsuhkur. Lisa apelsinimahl, Amaretto või Cointreau ja klopi kuni suhkur on lahustunud. Lisa tuhksuhkur ja apelsinikoor ja kata soojad saiad saadud seguga supilusika või spaatli abil. Söö kohe soojalt või lase veidi jahtuda. Parimad muidugi samal päeval.