Pakane on teinud oma töö ja külmetushaigused levivad praegusel ajal nagu kulutuli. Nii kui korraks valvsuse kaotad on mõni köhiv või nuuskav sõber jõudnud sind kallistada või samasuguste sümptomitega kolleeg kätt suruda ja siis jääb üle ainult oodata, millal endal taskurätikut tarvis läheb. Olen aga aru saanud, et vältimaks hilisemat coldrexitamist ja appihüüde apteegikapi suunal, tuleks krõbedamate ilmade ja tõbiste lähikondlaste olemasolul esimese asjana alustada profülaktikaga ehk siis kurjamhaiguse ennetamisega. Kurkum on siinkohal üks väärt abiline.
Kurkum ehk kurkuma ehk kollajuur ehk India safran on nii välimuselt kui olemuselt ingverit meenutav, kuid maitselt viimasest leebem mugul. Safraniga ei ole kurkumil aga küll mingit seost peale värviandva toime.Meil siin on kurkumit võimalik leida põhiliselt maitseaineriiulitelt ning see tugevalt kollast värvi eraldav pulber on asendamatu ka karrisegudes ja eriti India päritoluga roogades.Värvi ja maitse andmine ei ole aga selle taime ainuke kasulik omadus, nimelt on avastatud, et kurkum on tugev antioksüdant ning kurkumis sisalduv kurkumiin, mis annab juurele ka kollase värvuse, suurendab immuunsust, on põletikuvastase, seenhaigustevastase ja antibakteriaalse mõjuga ning aitab veel mitme-mitme häda vastu nagu siit nimekirjast selgub, lisaks kõigele sellele on kurkum veel ka vähivastase toimega.
Niisiis, sobib külmetuse peletamiseks ilmselgelt tassike või paar sooja, raviva toimega kurkumiteed. Heidi Swanson 101 Cookbook blogis kirjutab näiteks, kuidas teha tervistavat Ayurveda kurkumi-meesegu kurkumipulbrist. Selleks hõõru soovitavalt uhmrinõud kasutades 80ml mee hulka 2,5tl kuivatatud ja jahvatatud kurkumit.See meesegu säilib hästi ja olen avastanud, et annab ka väga mõnusa lisavungi ka ingveriteele, mida on samuti hea koos sidruniviiluga kas siis haigust ennetades või nohust nina ravides rüübata.
Kuna Biomarketitesse on aga mõnda aega tagasi ilmunud täiesti uskumatul kombel ka värsket kurkumijuurt (väike jupp on näha ka postituse alguses oleval pildil), siis viimasel ajal topin toitudesse kurkumipuru asemel aga hoopis seda ja ka oma tavapärast teed valmistan hoopis nii, kuniks värsket kraami veel jätkub.
KURKUMI-INGVERITEE
700ml kuuma aga mitte päris keevat vett
3cm jupp ingverijuurt (kooritud ja riivitud)
3cm jupp kurkumijuurt (kooritud ja riivitud)
(4 tera musta pipart)
mett ja sidrunit tassi
Lisa 700ml teekannutäiele nii u 75 kraadisele veele ingverit ja kurkumit (võib lisada ka paar tera musta pipart). Kannutäiel tuleks lasta nii 5 minutit tõmmata ja siis sidruni ja meega tarbida. Tervis tuleb mühinal!
6 kommentaari
kas võib kasutada ka kurkumi ja ingveri jahvatatud pulbrit,mis on maitseainetena müügil ja kui palju pulbrit tuleks tassile teele panna
Usun, et värsket ingverit kasutades on kasutegur kindlasti suurem ja maitse parem ning tuleb tunnistada, et jahvatatud ingverit kasutan ma ise üliharva. Kui aga tõesti on soov jahvatatud kujul proovida, siis ehk samamoodi eelnevalt nii kurkum kui ingver mee sisse hõõruda, sest pulbrilised veega muidu väga seguneda ei taha. Ja saadud segu võib siis kruusi segada täitsa maitse järgi nii 1-2tl korraga.
Asi on selles,et ma ei tea,kus Pärnus müüakse kurkumijuurt.
Millegipärast usun, et ega seda värsket kurkumit siingi püsivalt müügil olema ei hakka. Küll on aga värsket ingverit igas suuremas kaupluses ja sellest valmistatud tee koos kurkumipulbri-meeseguga ajab muul ajal ju kenasti asja ära. Postituses on need kogused ka välja toodud.
Väga huvitav teada, et värsket kollajuurt on nüüd Eestis müügil. Aitäh info eest!
Tore, et sain abiks olla, Eva! Suur üllatus oli see mullegi ja nii vahva, et põnevat toidukraami viimasel ajal järjest rohkem poelettidele satub.