Juulikuisesse leitsakusse kulub marjaks ära üks jahutav jook ja kuna marju ja muud mudru aias praegusel aastaajal tõesti palju on, siis oleks patt kõike seda mitte ära kasutada.Pealegi on Nami-Namis parasjagu käimas suvise joogipoolise kooskokkamine, kus palju häid mõtteid koos ning joogilainele sattumine just ülemäära keeruline ei ole.
Et meie pere on võimeline ära jooma terve maailma mahlajoogi, siis peale Thredahlia rabarberijahediku postitust ikka aeg-ajalt mõni rabarberi- või marjasiirup meie külmkappi on ilmunud. Tunduvalt maitsvam ja kasulikum, kui poekraam ja seda kohe päris kindlasti. Miskipärast tundus mulle, et vaarikas ja rosmariin omavahel päris hästi läbi võiksid saada ja niimoodi seesamunegi jook siin teoks sai. Siirupikogusest (ca 400 ml) jätkub paariks kannutäieks kindlasti.Võib muidugi siirupi ka pudelisse panna ja sealt jaopärast tarbida.Säilib külmkapis oma paar nädalat, kuid ilmselt saab enne otsa.
Vaja läheb:
500 ml vaarikaid
200 ml vett
200 ml suhkrut
paar oksa rosmariini
sidrunimahla (maitse järgi, aga koonerdada ei tasu)
jääd
mullidega vett
sidruniviile, vaarikaid ja rosmariinioksi
Siirupi jaoks keeda vaarikad veega, kuni need pehmed (u 5 minutit). Hõõru läbi peene metallsõela, lisa suhkur ja keeda veel 5 – 10 minutit. Tõsta tulelt, viska sisse mõned rosmariinioksad, kata kaanega ja lase niimoodi jahtuda. Jahtunud siirupist korja oksad lihtsalt välja.
Vaarika-rosmariinijoogi jaoks võta klaas või kann, vala sinna meeldivas koguses siirupit, pigista parajas mõõdus sidrunimahla, viska sisse tubli annus jääd ja kalla peale mullivesi. Lisa mõned vaarikad, sidruniviilud ja rosmariinioksad, et oleks kenam vaadata.
Kui tekib tuju aga pisut äkilisema joogi järele, siis suvisesse õhtusse sobiva kokteili saad, kui lisad kõigele eelpool mainitule veel sortsu viina ka sekka. 🙂