Ahjulõhe on üks levinud roog, mis maitseb küll hea, aga pikapeale võib teine ikka parajalt igavaks muutuda küll. Siis tuleks vahetada kas kala või proovida pisut teistmoodi retsepti. Läätsed, vein ja lõhe sobivad sedasorti koosluses vähemalt minu arvates päris hästi kokku -õrnema ja väherasvase kalaga aga sedasorti trikki vast proovida ei tasuks. Ja kui lõhel soomused korralikult kas spetsiaalse raspli või noaga eemaldada, saab kala endale ka mõnusalt krõbeda kooriku selga, mis vaat et esimesena vaagnalt kaduma kipub.
KÜPSETATUD LÕHE LÄÄTSEDE JA PUNASE VEINIGA
(neljale kuni kuuele)
1-1,5 kg
lõhefileed
lõhefileed
1spl võid
200g läätsi
(beluga või rohelised)
(beluga või rohelised)
50g hakitud suitsupeekonit
1 sibul,
hakitud
hakitud
2
küüslauguküünt, hakitud
küüslauguküünt, hakitud
1 porgand, u
1cm suurusteks kuubikuteks hakitud
1cm suurusteks kuubikuteks hakitud
1
sellerivars, hakitud
sellerivars, hakitud
1
loorberileht
loorberileht
1tl Dijoni
sinepit
sinepit
200ml
kergemat kuiva punast veini (Pinot Noir vms)
kergemat kuiva punast veini (Pinot Noir vms)
300ml vett
paar oksa
värsket või 0,5tl kuivatatud tüümiani
värsket või 0,5tl kuivatatud tüümiani
peterselli,
soola, pipart
soola, pipart
pisut
oliiviõli
oliiviõli
Eemalda
kalalt soomused ja võimalikud luud. Tee nahale kerged lõiked u 3cm vahedega ja
maitsesta kala mõlemalt poolt soolaga.
kalalt soomused ja võimalikud luud. Tee nahale kerged lõiked u 3cm vahedega ja
maitsesta kala mõlemalt poolt soolaga.
Kuumuta sibul sügavamas pannis koos või ja peekoniga u
5minutijooksul, seejärel lisa seller, porgand ning küüslauk ja kuumuta veel
pisut.Loputa läätsed korralikult veega ja vala köögiviljadele. Lisa vesi, vein,
sinep, loorber ja tüümian ning keeda u 5 minutit.
5minutijooksul, seejärel lisa seller, porgand ning küüslauk ja kuumuta veel
pisut.Loputa läätsed korralikult veega ja vala köögiviljadele. Lisa vesi, vein,
sinep, loorber ja tüümian ning keeda u 5 minutit.
Vala läätsesegu ahjuvormi ning peale aseta lõhe, nii et nahk
jääks ülespoole. Määri kala pealt sortsu oliiviõliga kokku. Küpseta 180 kraadi
juures u 20 minutit, seejärel kuumuta täisvõimsusel grilli all veel paar minutit,
et kalanahk krõbedaks muutuks. Tõsta kala vaagnale. Maitsesta alles nüüd läätsesegu
soola-pipraga ja vajadusel kuumuta veel paar minutit pannil segades, et liigne
vedelik aurustuks. Tõsta läätsed kala juurde ja puista peale veel hakitud
peterselli ja tüümianilehti. Paku toidu kõrvale näiteks mõnda rustikaalsema moega saia ja värsket
salatit ning klaasike veini ei tee samuti paha.
jääks ülespoole. Määri kala pealt sortsu oliiviõliga kokku. Küpseta 180 kraadi
juures u 20 minutit, seejärel kuumuta täisvõimsusel grilli all veel paar minutit,
et kalanahk krõbedaks muutuks. Tõsta kala vaagnale. Maitsesta alles nüüd läätsesegu
soola-pipraga ja vajadusel kuumuta veel paar minutit pannil segades, et liigne
vedelik aurustuks. Tõsta läätsed kala juurde ja puista peale veel hakitud
peterselli ja tüümianilehti. Paku toidu kõrvale näiteks mõnda rustikaalsema moega saia ja värsket
salatit ning klaasike veini ei tee samuti paha.
* Retsept ilmus ka 25.oktoobri Arteris