Kuigi väljas sajab laia lund, jõulukaktus uhkeldab juba mitmendat nädalat fuksiaroosade õitega ning sügavkülma seisma jäänud pakk piparkoogitainast on millegipärast vägagi kutsuva ilmega, tasub endale meelde tuletada, et kevad on kohal. Üks kohupiimane kook kulub aga muidugi marjaks ära igal aastaajal ja on küllalt universaalse loomuga, et sobida lauale ükskõik millisel puhul. Olgu selleks siis lihavõtetest üle jäänud kohupiim või värvilisi mune ettekäändeks toovad külalised, kes tegelikult lihtsalt tassi kohvi ja koogitüki kõrvaseks maast ja ilmast lobiseda soovivad. Marju, mis koogi sees, võib vastavalt meeleolule, aastaajale ja kapisisule samuti vahetada või kombineerida. Ühtviisi head on nii mangotükkide ja vaarikasegu, kirsid, mustad sõstrad kui tikrid. Või siis mustikad ja vaarikad, mis mul näiteks sügavkülmas sattusid olema.
Kena kevadet ja pühapäeva!
MARJANE KOHUPIIMA-PURUKOOK
Põhi ja kate:
5 dl jahu
1,5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
2,5 dl kookoshelbeid
175 g toasooja võid
Täidis:
400 g kohupiima (pigem suurema rasvasisaldusega nt 9-10% nagu Saida või Pajumäe)
200 g toasooja toorjuustu
2 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 sidruni mahl ja riivitud koor
300g mustikate ja vaarikate segu (külmutatud).
Töötle kõik purutaina komponendid näppude vahel ühtlaseks puruks ja suru ¾ sellest u 25×35 cm suuruse, küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale. Sega eraldi kausis kokku toorjuust, suhkur, sidrunimahl ja -koor ning munad. Sega ühtlaseks, vajadusel kasuta selleks käsimikserit. Lisa kohupiim ja vanillisuhkur sega veel pisut. Lisa nüüd pool marjakogusest ja tee lusikaga täidisele veel üks tiir peale. Vala segu purupõhjale, lisa ülejäänud marjad ja pudista peale purujäägid. Küpseta 200 kraadises ahjus u 25 minutit. Enne serveerimist lase jahtuda.
2 kommentaari
Aitäh retsepti eest! Väga maitsev kook, korduvalt küpsetatud, söödud ja sööjatelt kiita saadud 🙂 Kui nüüd kevadisel ajal tahaks marjad rabarbriga asendada, kas siis peaks täidise suhkrukogust suurendama? Või vajaks rabarber enne täidisele lisamist hoopis kerget kompotiks kuumutamist?
Aitäh, Maarika! 🙂 Rabarbriga kooki valmistades segan lihtsalt koorimata ja õhemalt viilutatud rabarbri 2-3 sl suhkruga ja katan sellega kohupiima-toorjuustusegu. Edasi samamoodi järele jäänud pudi peale ja ahju. Kergelt enne läbi kuumutades saab pehmema segu, aga värvi ja sellist mõnusalt haput särtsakust on lihtsamas versioonis minu meelest rohkem.