Ma ei tea, kuidas enamikes majapidamistes asjad käivad, aga mul kipub toidukraami ikka kappidesse kuhjuma. Suur osa jääkidest on seotud muidugi tööülesannetega, kuid ei saa alahinnata ka isusid ja iseloomu. Siinkohal aitab teadupärast planeerimine, eelarvestamine ja tühja kõhuga kauplusest kaarega mööda käimine, kuid eks teoorias ole mõni persoon ka palju tugevam kui praktikas. Nii juhtubki päris tihti, et kappi koristades kaevub sealt välja näiteks poolik karp juba pisut kuivama kippuvaid seeni, kolm suurt pakki vahukoort, mis kohe-kohe aegumas, tumedaks tõmbunud banaanid, mis juba köögilaual oma välimusest palju kaotanud ja seepärast juba mõned päevad tagasi jahedasse tõstetud ning harilikult ka kümme oliivi, supilusikatäis fetat vms. Mulle tegelikult kusjuures isegi natuke meeldivad need naljakad kombod, millest siis ruttu midagi söödavat või sügavkülmas säilivat välja tuleb nuputada. Mõnikord muidugi ei õnnestu kuhtuvat toiduainet enam “päästa”, aga õnneks on alati järgmine kord.
Viimaseks “parim enne” paanika põhjustajaks oli näiteks külmkappi on konutama jäänud kohupiimakarp, mis rändas muffinitainasse koos peotäie kirssidega sügavkülmast ning martsipaniga, mille ma ostsin küll ekstra selleks küpsetamiseks, kuid õnneks või kahjuks ei jäänud sellest järgi grammigi! Muffinid kadusid ka muide kiiresti.
KOHUPIIMAMUFFINID KIRSSIDE JA MARTSIPANIGA
12 TK
2 muna
1,5 dl pruuni roosuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
250 g kohupiima (kasutasin Pajumäe mahe-kohupiima)
100 g võid
1,5 dl piima
4 dl + 1 sl speltapüüli või nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
200 g martsipani
200 g (külmutatud) kivideta kirsse
Sulata või. Klopi munad suhkruga lahti, lisa kohupiim, piim, vanillisuhkur ja pisut jahtunud sulavõi ning sega. Lisa 4 dl jahule küpsetuspulber, lisa munamassile ja sega ühtlaseks. Tükelda martsipan, veereta kirsse 1 sl jahu sees ning lisa ka need taina hulka. Sega veel viimast korda ja jaga tainas muffinivormidesse. Küpseta 180 kraadises ahjus 30-40 minutit, kuni muffinid on kena kuldse jumega. Lase jahtuda ja sõelu soovi korral enne serveerimist peale tuhksuhkrut.