Õuna-kohupiimakook on selline asi, mille saab ette võtta, kui kappi on tekkinud üllatuskohupiim ja mõned õunad. Minu kohupiim oli kitsepiimast, kuid ka täiesti tavapärane, normaalse rasvasisaldusega kohupiim sobib siia hästi. Retsept suures osas Ida Savilt, kõikide kookide emalt.
Vaja läheb:
Põhi:
100g võid
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
180g jahu
2 munakollast
Täidis:
2 munakollast
5 spl suhkrut
300 g kohupiima
100g hapukoort
1 tl riivitud sidrunikoort
1 spl tärklist
u 3 keskmise suurusega õuna, puhastatud ja väikesteks tükkideks lõigutud
4 munavalget
Kate:
50g külma võid
5 spl (1,5dl) jahu
2 spl suhkrut
0,5 tl vanillisuhkrut
Näpi kokku muretaigen ja suru see lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele. Torgi kahvliga ühtlaselt läbi, et tainas ühtlaselt küpseks ja kuskilt “mullitama” ei hakkaks. Aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Peale seda küpseta 200 c juures ca 10 minutit, kuni tainas hakkab kollakaks muutuma.
Alanda ahjutemperatuur 180 c-ni.
Valmista täidis.Täidise koostisained peaksid olema toatemperatuuril, nii et võta need aegsasti külmkapist välja. Täidise valmistamiseks vahusta munakollased suhkruga, lisa sidrunikoor, kohupiim, hapukoor, tärklis ja õunatükid. Vahusta munavalged eraldi ja sega ettevaatlikult kõige viimasena juurde. Vala segu eelküpsetatud põhjale.
Katte jaoks näpi kokku jahu, suhkrud ja või ning puista see kohupiimakattele.
Küpseta kooki ligi 40 minutit või kuni purune kate on kuldpruun ja lase vormi sees täielikult jahtuda.
6 kommentaari
Tegin retsepti järgi ja supper hea tulemus kuigi ahjus hoidsin rohkem ,50 min umbes 🙂 et kenasti seest ja pealt küpsetaks 🙂
Oi, rõõm kuulda! Kuna see mul siin millegipärast kõige popim retsept, siis kahtlustasin küll, et vast ikka sel põhjusel,et hästi maitseb, aga kohupiimatoidud on muidugi üldse paljudele meelepärased. Suur tänu tagasiside eest!
Proovisin samuti koogi järgi. Katte kahjuks küll selline ei tulnud nagu pildil. Ja samuti hoidsin ahjus rohkem kui oli retseptis. Tundub selline kahtlane olevat, aga loodan, et hommikul on maitse parem kui välimus.
Väga kahju, et päris selline ei tulnud nagu lootsid. Suured tänud aga tagasiside eest! Vaatasin retsepti nüüdseks natuke vanema ja targemana üle, ning tegin teksti mõned täiendused, mis ehk edaspidist küpsetamist ehk pisut hõlpsamaks teevad. Küpsemisaeg oleneb suuresti sellest, millisel temperatuuril olid eelnevalt koostisained ning koogil tuleks kindlasti enne kallale asumist vormi sees täielikult jahtuda lasta,et järelkuumus teda natuke tahendaks. Aitäh Sulle, et oma kogemust jagasid!
Kui suur on vorm mille sees kook tehti ?
Parm hilja, kui mitte kunagi. Eks? 🙂 Vorm oli täiesti harilik 23 cm lahtikäiv vedrukas.