Head uut aastat! Mina igatahes keeldun uskumast kõiksugu masendavaid ennustusi ja proovin vähemasti ise teha kõik selleks, et käesolev tuleks täis rõõmu, glamuuri ja vahvaid ettevõtmisi, ning et jätkuks vanu ja uusi sõpru, kellega koos kõike seda jagada! Uut Tigu soovin ka, aga see jääb ilmselt minu mõjusfäärist juba kaugemale.:)
Kui vana aasta lõpp kaldus (julgen arvata, et paljudel) kulinaarselt ikka pigem selline toekam olema, siis jaanuar tõotab (vähemasti minul) tulla tublisti tervislikum. Loodetavasti on mõni inimene veel, kes tunneb (pisut) süümekaid sissevitsutatud seapeki, süldi, vorstikeste ja kooreste kookide pärast ja arvab, et peale seda kõike on kere välja teeninud tavapärasest rohkem köögivilju ja värskemat toidupoolist. Aga ei mingit ekstreemsust ega kapsalurri, vaid ikka maitsvat toitu, eks ole.
Niisiis, kui veiniklaas määramata lühemaks perioodiks porgandi vastu välja vahetatud, on aeg valmistada üks maitsev kõrvitsasupp. Kasutasin siin muskaatkõrvitsat, mida kaupluselettidel viimasel ajal liigub, see on pisut tugevama viljalihaga ja magusam kui tavapärane kõrvits. Kollasem ka. Harilik kõrvits sobib aga samuti kenasti, sel juhul võib lisada (aga ei pea) näputsaga pruuni suhkrut ja keetmisaeg võib olla mõni minut lühem. Kogused on väikesed, kuna ükski teine persoon meie majas kahjuks püreesuppidesse ei usu. Või siis õnneks, sest muidu jääksid jagajale näpud.
Kogus 2-le eelroaks või ühele näljasele sissevihtumiseks.
Vaja läheb:
250g muskaatkõrvitsat või harilikku kõrvitsat, kooritud, puhastatud, tükeldatud paarisentimeetristeks juppideks.
1 šalottsibul (sobib ka tavaline väiksem sibul), hakitud
1 küüslauguküüs, hakitud
paarisentimeetrine jupp ingverit, kooritud ja peeneks hakitud
pool kuivatatud tšillipiprakauna, kääridega tükeldatud (tšillihelbed ja värske tšilli sobivad ka kenasti, neid siis vastavalt näpuotsatäis või veerand kuni pool kauna, olenevalt sellest kui krehvtist suppi soovid)
250ml kana- või köögiviljapuljongit (ise valmistatud puljong või mahepoe kuubikust)
paar spl mahedamaitselist õli (rapsiõli näiteks)
(näpuotsaga pruuni suhkrut, soola)
rohelist sibulat
Kuumuta pannil (sellisel sügavamal) õli, lisa hakitud sibul, küüslauk, ingver ja tšilli.
Lase puljong keema.
Kuumuta sibulasegu keskmisel kuumusel paar-kolm minutit, siis lisa kõrvits.
Sega ja kuumuta veel mõned minutid, siis lisa kuum puljong. Keeda väiksemal kuumusel u 20 minutit, kuni kõrvits on kenasti pehme ja noaga torgatav.
Püreesta saumikseriga või blenderis.
Kuumuta korraks veel ja vajadusel maitsesta.
Vala kaussi, viska peale natuke rohelist sibulat ja naudi.
5 kommentaari
Oh, selline kõrvitsasupp on lihtsalt super asi! Pilt on sul nii hästi õnnestunud, tahaks selle pealmise sibula sealt pealt kohe napsata ja ära krõmpsutada. Aga aastavahetusel ju tegeletakse igasugu ennustuste ja silmamoondustega, et uus aasta ikka parimatest parim tuleks. Ehk mingi ühine posimine ikkagi tooks ka Tigu tagasi:)
Mari-Liis, aitäh Sulle heade sõnade eest. Mis posimisse puutub, siis taskuastroloog ütleb, et tänane "full Moon" peaks Tigu tagasinõidumiseks igati sobima.:)
Ja ei mingit veini? Aga miks ka mitte..Head uut aastat ja ma soovin küll, et Sinu uus aasta on igati rõõmus, glamuurne ja vahvaid ettevõtmisi täis ja meie oma ka!
Vein on saadanast kuni järgmise veinikoolituseni, mis on …varsti.:))
mina soovin ka head uut Tigu! mida tohib kindlasti soovida ka pärast kolmekuningapäeva 🙂