Poliitiliselt täiesti korrektne on öelda, et seda kooki tegin ligi pool aastat. Nimelt sai Tuuli postitusest innustatuna juunikuust saati marju ja puuvilju rummi ning suhkruga potti laotud ja siiani külmkapis kenasti hoiustatud. Ühel hetkel tekib aga igas kapis moment, kus hädasti ruumi juurde vaja. Õnneks on olemas nami-nami kooskokkamised, mis vahel päris hästi riiuleid tühjendavad ja seekordne kausikookide teema sobis mulle kohe väga.
Võib teha ühe suure koogi või mitu väikest, vastavalt siis kas läbipaistvasse kaussi või pokaalidesse. Õige oleks kasutada kena trifleeanumat, kuid siinkohal võib ka fantaasiale voli anda ja käiku lasta vanaema kristallkausid, lillevaasid vms. Kuna sööjaid oli päris mitu, läks minu trifle seekord suurde klaasist salatikaussi (ca 2 koma midagi liitrit), järgmisel korral rõhun glamuursele väljanägemisele rohkem. Seda enam, et pildid ka kuidagi ruttu-ruttu pimedas tehtud ja eriti rahul ma nendega pole. Kook on see-eest hea ja vajab järgmiseks aastaks kirjapanekut. Jätkub 8-10le.
Vaja läheb:
500ml rumtopfi marju koos mõninga vedelikuga
1 moosiga rullbiskviit
(Kui ise teha siis:
5 muna
5 spl jahu
5 spl suhkrut
riivitud sidrunikoort
1,5dl moosi (kirss, kreek, maasikas vms))
Keedukreem:
8 munakollast
500ml piima
200ml vahukoort 35%
100g suhkrut
1,5 spl maisitärklist
vanillikaun, poolitatud
Peale:
200ml vahukoort 35%
1spl heledat muscovado suhkrut
1 spl vanillisuhkrut
50g mandlilaaste
soola
2spl suhkrut
Osta poest rullbiskviit või kuumuta ahi 200 c-ni. Eralda munavalged munakollastest. Vahusta munavalged, lisa pool suhkrust ja vahusta tugevaks vahuks – kausi kallutamisel ei tohi vaht kausist välja libiseda. Ülejäänud suhkruga vahusta munakollased ja lisa neile seejärel vaheldumisi munavalgevahtu ja jahu. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahju keskmises osas 5-8 minutit. Jahuta. Kummuta kook puhtale küpsetuspaberile ja määri moosiga. Rulli tihedalt alumise küpsetuspaberi abil kokku.
Vala marjad kreemiteo ajaks peenele sõelale, alla kauss rummi-marjavedeliku kogumiseks.
Kreemi jaoks vala piim-koor potti. Poolita vanillikaun ja kaabi seemned piimasegusse. Viska kaunapoolikud ka sekka. Kuumuta kergel tulel. Samal ajal klopi munavalged, suhkur ja tärklis kausis vispliga segi.
Kui piimaollus potis äärtest kergelt vahutama hakkab, eemalda kaunad ja vala segu ettevaatlikult, samal ajal vispeldades, munakollasesegule. Vala segu läbi peene sõela tagasi potti. Keskmiselt madalal temperatuuril tuleks nüüd kogu seda asja vispeldada seni kuni segu pakseneb. Keema ei tohi minna, sest muidu on kreem tuksis. Võib juhtuda, et aega võtab see toiming 10-15 minutit. Valmis, st. kreemjas ja paksenenud segu tõsta jahtuma.
Kuumuta marjadest eraldunud vedelik (seda võiks olla ca 100 ml kanti) vulinal keema. Keema niikaua kuni vedelik kergelt pakseneb ja seda on poole võrra vähem kui alguses. Jahuta.
Viiluta rullbiskviit ja vooderda sellega kausipõhi. Täida suuremad tühimikud väiksemate rullbiskviiditükkidega. Mõned viilud jätta kõrvale- nendest saad vahekihi, mis asja veel “koogisemaks” teeb.
Nüüd pole muud, kui laduda peale pooled marjadest (kui kardad, et asi liiga rummiseks jääb, võid väikese peotäie külmutatud vaarikaid vms ka hulka visata) ja tõsta sekka mõni supilusikatäis marjasiirupit. Seejärel pool kreemikogusest. Lao peale kõrvale jäetud rullbiskviidiviilud, nendele omakorda jälle marju, siirupit ja kreemi. Võid nüüd kausi külmikusse tahenema panna seniks kuni kate valmib.
Katte jaoks kuumuta pannil mandlid suhkru ja soolaga, hoia kõrval valmis puhas leht küpsetuspaberit. Sega ja rösti kuni mandlid omandavad kuldse värvuse ja suhkur-sool karamellistuvad. Vala segu küpsetuspaberile jahtuma ja tahenema.
Nüüd vahusta veel koor ja suhkrud, vala saadud segu trifle’le ja puista peale karamellistunud mandlid. Lase paar tundi maitsetel seguneda.
Jessas, no tegelikult ei ole nii keeruline nagu praegu seda kirjatükki üle vaadates välja loen. Igatahes, ideed ja mõningal määral teostust laenasin Gordon Ramsay’lt, rumtopfi tegemise õpetuse Tuulilt ja ilma nami-namita ei oleks ilmselt seda kausikooki tekkinudki. Mina ja minu suguvõsa tänavad! 🙂
9 kommentaari
NÜÜD ma sain küll aru, millest sa räägid:D
Oi, mina ja Nami-Nami täname, et kooskokkamises kaasa lõid 🙂 Tundub jõulune ja ahvatlev 🙂
vot ma nüüd tean, st. et mul rummisest jõulunapsust ploomid ootel ja alul plaanisin keeksi teha, aga see tundub liialt saiane olevat. nüüd kombineerin hoopis kausikoogi kokku. vähemalt rammus tuleb 🙂
kniks ja tänud.
Aitäh!:) Maarja, rammus saab see kindlasti olema, aga ploomidega ilmselt väga hea. Ploominaps iseenesest kõlab juba kenasti. Järgmise aasta napsunimekiri venib mul igatahes järjest pikemaks, ilmselt tuleb garaaži mingi vastav riiul tekitada.:)
niheaaa olii! ja see kauss (tühi, küll) on mul siin laual, muide 🙂
aa, ja tahaks seda kanamaksapasteedi retsepti kaa!
Paluks tagastada kauss! Ja pasteedi leiab siit http://siitnurgastjasealtnurgast.blogspot.com/2010/02/pidulik-pasteet-ja-kaunis-kreem.html
Ilmselt peab endale siia ka varsti duubeldama, sest see pasteet on mul täiskohaga repertuaaris.:)
Hõrgust pasteedist levivad jutud (kahjuks küll mitte lõhnad ja maitsed) juba sadade kilomeetrite taha, mistõttu üks duubeldus oleks ära kulunud küll 😉
Ilusat (ja muidugi maitsvat) uut aastat ikka ka!
Liina, ilusat ja rõõmurohket uut aastat Sulle ja Su toredale perele ka! On see vast alles üks kuulus pasteet! Õnneks on selle aasta sisse jäänud veel tervelt 360 pasteediteoks sobivat päeva, nii et loodetavasti see vähemalt ühel neist ka teie lauale jõuab. 🙂