…millele paadunud granaatõuna, kitsejuustu ja pähklisõltlane üht-teist lisab – on aus pealkiri sellele toidule.
Mõnest asjast ei saa lihtsalt kunagi küll, aga vahel ei saa ise oma toiduainesõltuvusest arugi ja silmad avanevad alles siis kui hea sõber ütleb “Kuule, sul on nende pähklitega mingi värk vist – kana sisse, supile, salatile …no tõesti!”. Enda vabanduseks võin öelda, et õnneks mitte ühe toidukorra ajal! Olgu aga kinnitatud, et minu pähklilembus (ja kitsejuustu ja granaatõuna) siinkohal kindlasti ei lõppe, kuid hea on enda juures sääraseid asju märgata, sest sisseharjunud lemmikute asemel võiks tegelikult ju teadlikult silmaringi laiendada ja vahel mõne komponendi hoopis millegi muu põnevaga asendada. See teadmine kehtib ilmselt ka mitmes muus eluvaldkonnas – näiteks proovi suusatamise asemel vahelduseks ka ujumist (eriti suvel), asenda lemmiksõna vähemalt üle ühe lause millegi muuga ( minule meeldib näiteks viimasel ajal igal võimalusel öelda “radikaalne”) jne.
See salat siin muidugi eirab aga kõike eelpooltoodut ja maitseb hea just täpselt niimoodi. Kui granaatõunakastet ei taha poodi tooma minna, või arvate, et sellele ei leia hiljem piisavalt rakendust, siis võib salatile peale niristada ka balsamico’t.
Röstitud köögiviljadest salat granaatõunaga
(neljale)
300g peeti (1keskmine)
300g porgandit (u 3 suuremat)
500g kõrvitsat (puhastatult ja kooritult u 300g)
1 tl suhkrut
50g rukolat
1/4 granaatõuna
peotäis metsapähkleid
1spl kuivatatud tüümiani,
soola, musta pipart
õli
Kaste: 1 spl granaatõunaskastet (Naršarab), 3spl külmpressitud oliiviõli, soola, pipart.
Soovi korral lisa ka ca 50g pehmet kitsejuustu.
Soojenda ahi 200 kraadini. Koori juurviljad ja puhasta kõrvits. Haki kõik ca 1 cm suurusteks kuubikuteks ja vala ahjuplaadile (Kui valmistad suuremat kogust või tahad, et kõrvits ei saaks peedist määritud, siis küpseta kõrvits eraldi nõus). Vala hulka sorts õli ja lisa tüümian ning suhkur. Sega läbi ja küpseta ca 20 minutit, vahepeal segades. Peale valmimist maitsesta soola-pipraga ja lase pisut jahtuda.
Köögiviljade küpsemise ajal valmista ette muud komponendid. Pese ja kuivata salat. Rösti kuival ja kuumal pannil pähkleid niikaua kuni tuuma ümber olev pruun kate praguneb ja hõõrudes eemaldub (u 5-7 min) ning haki pähklid meelevaldse suurusega tükkideks. Eemalda granaatõunaseemned koorest. Loksuta väikeses keeratava kaanega purgis hästi läbi salatikaste.
Pane rukola kaussi või säti taldrikule. Tõsta juurde köögiviljad, puista sekka hakitud pähklid ja granaatõunaseemned. Vala peale kaste. Valmis!