“Tee palun jälle seda Lufthansa kooki,” nõuab poeg viimasel ajal viisakalt. Imelikul kombel sündis sellise hüüdnimega õunakook tõepoolest lennukitoidust inspireeritult, kui sõbrannadega hiljaaegu Nizzas suve pikemaks venitamas käisime.
Ma ei ole tegelikult suurem asi saiasõber ja kui juba päris mitmes versioon sellest tootest viimase mu klapplauale maandus, siis kõige soojemaid tundeid see just ei äratanud. Õunakoogi silti kandev kilepakend ei tundunud eriti usaldusväärne, sest meenutas neid peaaegu dekaadi jagu säilivaid saiakesi, mida ma kaupluseriiulis ignoreerima olen harjunud. Pealegi nägi kook välja kahtlaselt kollane. Mõtlesin ajaviiteks lisaained kokku lugeda ja üllatuseks märkasin, et neid seal suurt polnudki. Küll olid koostisainete nimekirjas kurkum ja paprikapulber. Proovisin seepeale koogi siiski järele. Nüüdseks on peaaegu sarnasest, kenasti kollaseks tuunitud koogist, saanud meie pere suur lemmik. Paprikapulber jäi mingil hetkel välja ja mooniseemned tekkisid asemele ning suuresti on iseloomu jaganud siia ka emalt pärit lihtne rabarbrikoogi retsept. Kollane kook astus üles ka Blogipuhvetis viimasel Viimsi Ubinapäeval, nii et kes maitsesid, need teavad.
Seda veel, et kasutan siin tihti Provena gluteenivaba jahusegu, sest see annab koogile natuke pehmema iseloomu. Kõlab nagu reklaam, aga tegelikult on lihtsalt piisavalt teistsuguse tekstuuriga toode, et ära mainida. Nisujahu või speltapüül sobivad koogi sisse aga sama hästi – järele proovitud!
ERITI KOLLANE ÕUNAKOOK MOONISEEMNETEGA
8-16 tk
500g kooritud, puhastatud ja tükeldatud õunu + 1sl pruuni roosuhkrut + 0,5 tl kaneeli
4 toasooja muna
2-2,5 dl pruuni roosuhkrut (kui õunad on magusad, siis pane suhkrut vähem ja vastupidi)
2dl paksemat jogurtit või 20% hapukoort
200g võid, sulatatud
5dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
1tl jahvatatud kurkumit
1tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut
poole sidruni riivitud koor
2-3 sl mooniseemneid
Sega õunatükid 1sl suhkru ja kaneeliga ning tõsta tainasegamise ajaks kõrvale.
Vahusta munad suhkruga, lisa jogurt ja sulatatud ning pisut jahtunud või, riivitud sidrunikoor ja maitseained. Sega jahu küpsetuspulbri ja mooniseemnetega ning lisa munasegule. Lisa õuna-kaneelisegu. Vala tainas u 24x34cm mõõduga vormi ja küpseta 180 kraadi juures u 40-45 minutit. Jahtunud koogile puista soovi korral tuhksuhkrut ja serveeri.