Neid küpsiseid palus mul juba jupp aega tagasi testida Nami-Nami. Tegu on nimelt vegan-küpsistega, mis mujal maailmas palju laineid on löönud ja lisaks veganitele ka kõigesööjate köökidesse endale teed rajanud. Ei saa minagi öelda, et neil maitse või väljanägemise osas millestki vajaka oleks jäänud – pigem vastupidi, sest kauss krõbistati tühjaks üpris kiiresti. Kannatust peab valmistamisel aga siiski pisut varuma, sest tainas tahab enne küpsetamist vähemalt öö otsa külmkapis seista.
Originaalretsepti leiab siit. Mina proovisin ka algselt nii, kuid käed ei kuulanud kohati sõna ja kapisisu dikteeris pisut asjade käiku. Kasutasin näiteks hoopis täistera nisujahu ja külmpressi oliiviõli – selline kombinatsioon sai aga täitsa meeldiv. Viimane kord, kui neid küpsiseid jälle valmistasin, kasutasin ka suhkrut tunduvalt vähem, jätsin valge suhkru sootuks välja ning puistasin lisaks šokolaaditükkidele küpsistesse ka kuivatatud jõhvikaid – jälle sai maitsev!
u 21tk
250g täistera nisujahu
1tl küpsetuspulbrit
3/4tl soodat
0,5tl meresoola
3dl hakitud tumedat šokolaadi
160g heledat muscovado suhkrut
1,25dl mahedamaitselist õli (või head külmpressi oliiviõli)
5sl vett
soovi korral ka peotäis kuivatatud jõhvikaid
Sega suures kausis jahu, küpsetuspulber, söögisooda ja sool.
Lisa hakitud šokolaad või šokolaadinööbid. Sega läbi.Klopi teises kausis
suhkur, õli ja vesi ühtlaseks (umbes 2 minutit). Kui suhkur on veidi tükiline,
siis suru see lusikaseljaga enne vispeldamist katki.Lisa jahusegu
suhkru-õlisegule. Sega puulusika või spaatliga ühtlaseks, aga väldi üle
segamist. Kata kauss toidukilega ning pane tainas
vähemalt 12 ja kuni 24 tunniks külmkappi!Kuumuta ahi
180 °C kraadini. Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga. Tõsta lusika või
jäätisekulbi abil tainast umbes 20 palli ning suru need käte abil 5 cm
läbimõõduga ketasteks. (Võimaluse korral pane tainaportsud 10 minutiks
sügavkülma, siis säilitavad need paremini kuju). Puista soovi korral küpsistele veel meresoolahelbeid, siis küpseta 12-13 minutit, kuni küpsised on servadest
kuldsed. Ära üle küpseta!Lase täielikult
jahtuda ja serveeri.