Olgem ausad, iga päev ei jaksa köögis võimelda ka kõige paadunum toidufanaatik. Eriti kui päike lagipähe siratab, linnud laulda rõkkavad ja sada muud tegemist-toimetust hoopis põnevamad tunduvad. Sprotipasta valmistamine võtab aega umbes-täpselt 10 minutit, kuid see kodune kiirtoit nõuab sööjatelt mõistagi sooje tundeid kala ning eriti sprottide vastu. Meie peres valmib see siiski kahele, kuna väiksemat kasvu kodanikud, kes muidu küll hea meelega mereelukaid vitsutavad, sprottide hingeelu veel mõistma pole asunud. Selle üle kaks ülejäänut, kel jalanumber pisut suurem, siiani küll veel kurtnud pole.
SPROTIPASTA KAPPARITE JA PÄIKESEKUIVATATUD TOMATITEGA
kahele
200 g fettuccine pastat või spagette
160 g sprotte õlis (üks keskmine karbitäis)
2 küüslauguküünt, viilutatud
1 sl kappareid
u 6 päikesekuivatatud tomatit, kergelt hakitud
sorts sidrunimahla
näpuotsaga tšillihelbeid
paar sl hakitud värsket peterselli
meresoola, musta pipart
Keeda pasta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks vastavalt pakendi juhistele. Kuumuta pannil sorts õli sprotikarbist, lisa viilutatud küüslauk, tšilli, kapparid ja tomatid ning kuumuta nõrgemat sorti keskmisel kuumusel minutikagu. Küüslauk ei tohiks oma värvi muuta, muidu võib see kibedaks muutuda. Kurna sprotid ja haki need kergelt kas kahvli või noaga ning vala pannile teiste sekka. Kurna pasta, vala pannile, sega ja pigista sekka sorts sidrunimahla ning puista peale hakitud petersell. Maitsesta soola-pipraga. Sööma!