Külmutatud jogurtit või jogurtijäätist peetakse tihti tervislikuks magustoiduks. Mulle tundub siiski, et ükski magustoit ei saa olla otsast lõpuni tervislik ja igasuguse magusa puhul on kõige kasulikumaks lisandiks siiski mõõdutunde olemasolu. Mis ei tähenda muidugi, et sellest täiesti loobuma peaks või noh, pigem pole see ilmselgelt võimalik.
Kuigi igasugune kodune jäätisevalmistamine eeldab rohkemal või vähemal määral jantimist, on eeliseks alati see, et koostisained on täpselt teada. Muidugi ka see, et kui tuju tuleb, saab kappi mõne käepärastest vahenditest jäätisesordi jälle kokku keerata. Ma ise pole siiani ka veel kordagi kahetsenud jäätisemasina ostu, sest see teeb elu oluliselt kergemaks ükskõik millise jäisemat sorti magustoidu puhul. Aga saab ka ilma – lihtsalt selleks võiks tekkivaid jääkristalle kas lihtsalt segades või mikserit kasutades natuke lõhkuda.
Jogurtijäätis on minu meelest ka alati parem, kui sellel enne söömist lasta pisut pehmemaks sulada kui ehk tavalise jäätise puhul ning minu meelest kehtib siin ka n.ö. kirjutamata smuutireegel kus mõni pehmema struktuuriga puuvilja kasutamine nagu mango, avokaado või banaan, alati pigem kasuks tuleb. Need jäätised said ära testitud Terevisooni seltskonna poolt rahvusvahelisel külmutatud jogurti päeval (kes oleks võinud teada, et selline päev üldse olemas on, eksole). Kiideti igatahes heaks ja saavad siia ka nüüd üles märgitud.
Külmutatud jogurt
ahjuõuna ja banaaniga
ahjuõuna ja banaaniga
2 banaani
2 kodumaist keskmise suurusega õuna (nt. „Talvenauding“)
0,5 tl jahvatatud kaneeli
380g Kreeka jogurtit (10%)
Koori ja tükelda banaanid. Puhasta õunad südamikest ja tükelda. Vala banaani- ja õunatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, puista peale kaneel ja küpseta 200 kraadises ahjus u 15-20 minutit, kuni puuviljad on pehmed. Sega läbi ja
jahuta. Püreesta jahtunud segu koos jogurtiga ühtlaseks, vala madalasse plastikkarpi ja sügavkülmuta u neli tundi või üleöö. Kreemjama tulemuse saad kui külmumisaja vältel paar korda segu korralikult läbi klopid või
käsimikseriga kergelt töötled. Enne serveerimist lase pisut pehmemaks sulada.
jahuta. Püreesta jahtunud segu koos jogurtiga ühtlaseks, vala madalasse plastikkarpi ja sügavkülmuta u neli tundi või üleöö. Kreemjama tulemuse saad kui külmumisaja vältel paar korda segu korralikult läbi klopid või
käsimikseriga kergelt töötled. Enne serveerimist lase pisut pehmemaks sulada.
Külmutatud jogurt vaarikate ja mangoga
250 g Kreeka jogurtit (10%)
250g külmutatud vaarika- ja mangosegu (sobib ka nt. maasika-banaanisegu)
2 sl mett või agaavisiirupit
Sega koostisained kokku ja töötle saumikseri või blenderi abil ühtlaseks. Vala madalasse plastikkarpi ja külmuta ca 4 tundi või üleöö. Kreemjama tulemuse saad kui külmumisaja vältel paar korda segu korralikult läbi klopid või käsimikseriga kergelt töötled. Enne serveerimist lase pisut pehmemaks sulada.
Külmutatud jogurt toorjuustu ja mustade
sõstardega
sõstardega
250 g Kreeka jogurtit
250 g toorjuustu
250 g magusat kondenspiima
150 g külmutatud musti sõstraid
Sega koostisained kokku ja töötle saumikseri või blenderi abil ühtlaseks. Vala madalasse plastikkarpi ja külmuta ca 4 tundi või üleöö. Kreemjama tulemuse saad kui külmumisaja vältel paar korda segu korralikult läbi klopid või käsimikseriga
kergelt töötled. Enne serveerimist lase pisut pehmemaks sulada.
kergelt töötled. Enne serveerimist lase pisut pehmemaks sulada.
NB! Kui koduses majapidamises on olemas jäätisemasin, külmuta püreestatud jogurtisegud kohe selles ning lase sügavkülmas veel vaid mõne tunni jooksul pisut taheneda. Seljuhul segu enam mikserit ega täiendavat läbikloppimist ei vaja.