Tundub, et paar päeva tagasi soetatud päevitustoolide asemel oleks võinud valida hoopis midagi sooja ja keha katvat. Praeguse ilma ainuõigeks lohutuskoogiks on vist küll ainult üks ülisuur plaadipavlova heade ja paremate lisadega…
Kodumaiseid maasikaid vist juba siin-seal leidub – esimese leidsin näiteks täna juba ka enda peenrast. Sellel koogil uhkeldavad aga Poola maasikad ja kuigi üks mu sõbrannadest nimetab hakke (teate küll, need väikesed linnud) järjekindlalt Poola varesteks, mis oleks justkui päris vareste hädisem versioon, siis see loogika maasikate osas küll kehtida ei tohiks. Vähemalt mitte niikaua, kui letid ja aiad kodumaisest kraamist korralikult üle on ujutatud.
P.S. Ja plaadipavlova kui täiesti praktilis-glamuurse koogitüübi idee eest kniks, kraaps ja käteplaksutus Marjule kelle eeskujul ma seda mõned aastad tagasi tegema hakkasin. Aja jooksul on igasuguseid variatsioone proovitud ja katsetatud ning nüüd ei möödu ilma selleta meil vist ühtegi suuremat sorti tähistamist.
PLAADIPAVLOVA RABARBRIKREEMI JA MAASIKATEGA
kaheksale kuni kuueteistkümnele
Põhi:
10 munavalget
450 g suhkrut
1 sl maisitärklist
1 sl punast (või valget) veiniäädikat
näpuotsaga soola
Kate:
2 dl rabarbrikreemi*
400 g toasooja toorjuustu
4 dl vahukoort
1 sl vanillisuhkrut
500 g maasikaid
peotäis granaatõunaseemneid
piparmündi- või melissilehti
tuhksuhkrut
Vahusta toasoojad
munavalged ja lisa viies-kuues osas suhkur, samal ajal mikseriga vahustades ja
oodates, kuni eelmine suhkrusorts on lahustunud. Valmis vaht peab olema tugev
ja läikiv ning suhkruterasid ei tohi olla ei näha ega tunda. Vahustamine võib aega võtta üle kümne minuti. Sega kokku
tärklis ja äädikas ning lisa need munavahule korraks veel kergelt vahustades. Lase
ahjul kuumeneda 150 kraadini. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ning pritsi sellele veepritsist pisut vett – nii saad besee hiljem lihtsamini paberilt kätte. Tõsta paberile munavaht ja aja see spaatli või lusikaga see hoolega mööda panni laiali jättes siia-sinna ka teravamaid tippe. Pane
beseesegu ahju ja keera kuumus 120 kraadini. Küpseta 1 tund ja 20 minutit.
Seejärel keera kuumus maha ja lase beseel veel 10 minutit ahjus seista. Lõpuks
paota ahjuust ja lase koogil nii vähemalt tund aega või üleöö jahtuda.
munavalged ja lisa viies-kuues osas suhkur, samal ajal mikseriga vahustades ja
oodates, kuni eelmine suhkrusorts on lahustunud. Valmis vaht peab olema tugev
ja läikiv ning suhkruterasid ei tohi olla ei näha ega tunda. Vahustamine võib aega võtta üle kümne minuti. Sega kokku
tärklis ja äädikas ning lisa need munavahule korraks veel kergelt vahustades. Lase
ahjul kuumeneda 150 kraadini. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ning pritsi sellele veepritsist pisut vett – nii saad besee hiljem lihtsamini paberilt kätte. Tõsta paberile munavaht ja aja see spaatli või lusikaga see hoolega mööda panni laiali jättes siia-sinna ka teravamaid tippe. Pane
beseesegu ahju ja keera kuumus 120 kraadini. Küpseta 1 tund ja 20 minutit.
Seejärel keera kuumus maha ja lase beseel veel 10 minutit ahjus seista. Lõpuks
paota ahjuust ja lase koogil nii vähemalt tund aega või üleöö jahtuda.
Keera jahtunud pavlova
ringi ja eemalda ettevaatlikult paber. Tõsta besee õiget pidi serveerimisalusele.
ringi ja eemalda ettevaatlikult paber. Tõsta besee õiget pidi serveerimisalusele.
Katte valmistamiseks vahusta vahukoor suhkru ja toorjuustuga ning aja saadud segu ettevaatlikult mööda beseed laiali. Tõsta siia-sinna rabarbrikreemi ja sega seda kergelt kreemiga, kuid mitte ülemäära hoolikalt. Kata kook puhastatud ja tükeldatud maasikatega, puista peale granaatõunaseemneid ja kaunista piparmündi- või melissilehtedega. Sõelu kõige tipuks peale veel pisut tuhksuhkrut ja …valmis ongi.
*) – Retsepti leiad eelmisest postitusest
2 kommentaari
Kas võib maisitärklise asendada kartulitärklisega?
Jaa,võib küll! Ise olen samuti mitu korda kartulitärklist kasutanud kui maisitärklis kapist otsa on lõppenud.