Et mustikahooaeg on praegu üpris hoogne ja ilmad kisuvad enamasti randa, siis kulub üks jäätise moodi magustoit aeg-ajalt ikka marjaks ära. Jäätiseliste juures, olgu tegu siis jäätise, sorbeti, granita või kasvõi kondenspiimaga valmistatud valejäätisega, on suureks plussiks see, et nende valmis segamine tundub raskem kui see tegelikult on ja ülduhul ei ole ka teab mis ajamahukas ettevõtmine. Ja pärast on ainult kapist välja võtmise vaev (eriti kaval lahendus juhul kui oled kutsunud kokku mõne väiksema seltskonna). Lisaks jäävad ära ka igasugused mured ja külalistele toidu kaasa toppimised põhjendustega a la sest muidu läheb veel pahaks ja kes seda kõike jaksab ära süüa jne. Kui tõesti jäätist järele jääma peaks (selle retsepti koguste puhul juhtub see vist küll ainult siis, kui seda vaid iseendale valmistad), tõsta see lihtsalt sügavkülmikusse tagasi ja pista sobival ajahetkel kinni.
Siin retseptis kasutasin magustajana Dansukkeri heledat siirupit, mis jätab sorbeti mõnusal siidise ja annab kerget karamellimaitset. Siirupi võib ka ise valmis keeta, aga siis võtab jäätise valmimine pisut rohkem aega. Selleks kuumuta 100g suhkrut ja 0,75 dl vett ja sega kuni suhkur on lahustunud ning jahuta. Marjasiirupi jaoks piisab siis 1-2 sl suhkrust ja 0,5 dl veest. Karamellise maitse saamiseks kasuta siis siin näiteks rafineerimata roosuhkrut.Tüümiani lisamine ei ole kohustuslik, aga minu arvates annab see maitsele mõnusa miski juurde ning muidugi võib kasutada ka muid marju-puuvilju (kirsse, musti sõstraid, tikreid jne).
Nii et jätkuvat rannailma ja jahedat jäätist!
Sega jogurt vanillisuhkru, siirupi ja poole sidruni mahlaga ning lisa ka pisut riivitud sidrunikoort. Vala jäätisemasinasse ja töötle vastavalt masina juhistele ning sügavkülmuta soovi korral veel kui soovid tahkemat magustoitu. Ilma jäätisemasinata valmistamiseks sügavkülmuta jogurisegu u 4 tunniks, aga käi seda vahepeal kolm-neli korda läbi segamas, et jääkristalle magustoidu sees vähendada. Marjasegu valmistamiseks soojenda kergelt potis siirup, sidrunimahl ja kooreribad ning tüümian, kuni siirup on korralikult segunenud ja vedelik ühtlane. Jahuta vedelik, eemalda ürdid ja sidrunikoor ning vala viilutatud või tükeldatud virsiku ning mustikate segule. Sega korralikult läbi ning lase u 15 minutit maitsestuda. Serveeri koos jogurtisorbetiga.KOOSTISOSAD
Peale:JUHISED
* Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga