Krõbe ja puhvis ahjupannkook on meie pere suur soosik igal aastaajal, kuid just suvel läheb käiku marjadega variant. Hapukate tikrite asemel olen kasutanud ka näiteks vaarikaid, mustsõstraid või mustikaid, aga kastme valmistamisel võib siis vaja minna meekoguse ümber timmimist. Aga ka ilma marjadeta maitseb selline kook hästi.
Paar olulist seika selle koogi valmistamisel on, kuid kui need meelde jätta, on tegu väga lihtsa üllitisega, millega isegi ahju mitte kartvad lapsed hakkama saavad :
- Kindlasti peab pann olema metallist ja pigem suuremat mõõtu, et kook oma puhvitrikki teha saaks ning jääks pigem õhem ja krõbe. Selle koguse kohta 25 cm läbimõõduga või isegi peale. Võib kasutada ka mõnda muud metallist ahjuvormi, kui metallvarrega panni kapis pole. Tihti kasutan aga hoopis harilikku ahjuplaati ja valmistan lihtsalt topeltportsjoni tainast. Järele ei jää midagi isegi siis kui sööjaid on ainult neli nagu meie peres.
- Pann peab olema kuum – selle võib ahju panna juba samal ajal kui see soojenema panna, ainult või lisa enne tainast – muidu läheb kõrbema. Olen kohanud ka külma panniga valmivaid versioone, kuid mina kasutan seda meetodit siin.
- Jälgi mängu – ahjud on erineva iseloomuga ja vahel võib kuldpruuni koogi valmimine aega võtta pisut rohkem, vahel vähem. Peale 20 minutit ahjus istumist võiksid kooki piiluda ja vajadusel küpsetamist veel viie minuti kaupa jätkata.
Ja muidugi võib tikrid ning kastme ka täitsa välja jätta ja kasutada koogikattena seda, mida harilku pannkoogigi puhul kõige parema meelega teeksid.
Pane u 25 cm läbimõõduga kuumuskindel pann või metallist ahjuvorm ahju ja kuumuta ahi 250 kraadini. Samal ajal klopi vispliga kokku munad, jahu ja piim ning suhkrud ja sool. Puhasta tikrid. Tõsta pannile või ja lase sel sulada. Keeruta panni, et kogu põhi saaks võiga kaetud. Lisa tainas ja viska keskele pool tikrikogusest. Sule ahjuuks, alanda kuumust 200 kraadini ja lase umbes 25 minutit küpseda. Samal ajal püreesta sau- või kannmikseriga ülejäänud tikrid koos meega. Kui pannkook on kuldpruun, krõbe ja kohev, on see valmis. Puista peale tuhksuhkrut ning serveeri koos jogurti ja tikripüreega. Soovi korral lisa veel veidi mett ja värskeid tikreid.
KOOSTISOSAD
JUHISED
Retsept ilmus ka 28. juuli Postimees Arteris