See supp on üks minu suurtest suvelemmikutest – ühtaegu kerge, aga samas ei jäta kõhtu korisema, lisaks sisaldab rohkelt aedvilja, mida praegusel ajal ju külluses ning seda oma parimal kujul.
Inspiratsiooni olen leidnud siin Prantsusmaalt, Provence’ist pärit pistou-supist. Ja mis seal salata, praegune kliima on meil ju üpris sarnane – eriti kui pisut lavendlit supile peale nuusutada. 🙂
Pistou on pesto moodi kaste, mis aga üldjuhul ei sisalda ei juustu ega piiniaseemneid või muid pähklilisi nagu Itaaliast pärit pesto. Supp ise on aga oma kõige klassikalisemal kujul rohkem minestroone moodi ning sisaldab ka pastat. Mulle endale meeldib aga väga ka Parmesani maitse supi sees ( mida leiab tegelikult ka paljudest prantslaste versioonidest), kuid saab muidugi ka ilma. Ja kui supi sees on juba kartul, siis pole pasta lisamine minu arvates otseselt vajalik. Pealegi maitseb see väga hästi ka niisamuti. Allpool kirjas oleva supi võib valmistada ka traditsioonilise basiilikupestoga, kuid mõnusa kastme saab ka kõige harilikumast maitserohelisest. Ehk siis üks korralik ja kodukootud pestoline. Kui peenras juhtub olema mõni leht basiilikut, punet või rukolat, võib aga kokku suristada ka sellise segasummapesto.
KOOSTISOSAD
- 1 sibul
- 2 porgandit
- 3 kartulit
- 1 tomat
- 200 g Türgi ube
- 1 suvikõrvits
- 1 fenkol
- 1 loorberileht
- tüümianioks
- soola, musta
- pipart
- 1 sl oliiviõli
Pestoks: - 30 g aiarohelise segu (peterselli, murulauku; kui on, võib lisada ka veidi basiilikut või rukolat)
- 0,5 dl oliiviõli
- 1 küüslauguküüs
- 30 g Parmesani
- sorts sidrunimahla
JUHISED
Viiluta kooritud sibul ja kuumuta poti põhjas õlis madalal tulel umbes 3 minutit vahepeal segades, kuid mitte pruunistades. Lisa kooritud ja viilutatud porgand, tükeldatud fenkol ja kartulid. Tükelda ja lisa ka tomat, eemaldades enne vedela sisu. Lisa ka tüümian, sool, loorberileht ja kuumuta madalal kuumusel segades umbes 2 minutit. Vala sekka 1 l vett ning keeda vaikse podinaga 10 minutit. Tasanda oakaunade otsad ja lõika kaunad paarisentimeetristeks juppideks. Tükelda ka suvikõrvits ja lisa mõlemad supile, keeda veel umbes 10 minutit. Vahepeal valmista pesto. Selleks surista kergelt hakitud ürdid ja küüslauk ning riivitud Parmesan koos teiste koostisainetega sau- või kannmikseri abil ühtlaseks ning maitsesta. Kui supp on keenud, tõsta see tulelt ja sega ettevaatlikult hulka pool pestokogusest ja maitsesta vajadusel veel. Tõsta supp taldrikutesse ja jaga sinna ülejäänud pesto või serveeri seda supi kõrvale.
Retsept ilmus ka 28.juuli Postimees Arteris