Suve ära saatmise ja sügise tervitamise puhul võib nüüd küll ahju südamerahuga sisse lülitada, et küpsetada valmis üks kena krõbedik. Vahelduseks kookidele on selline lahendus tegelikult üpris mugav ja varieerimisruumi ka küllaga. Kuna mul oli parasjagu kodus suur hulk õunu, pirne ja pohli, siis rändasid martsipanise katte alla just need, kuid tegelikult võib siin muidugi olla just nii loominguline nagu aia- või turusaak parasjagu lubab. Katsetada saab igasuguste marjadega, puuviljadega või marjade-puuviljadega. Ja minu meelest käituvad krõbedikes eriti hästi just need vesisemat laadi tegelased, mille üle koogid tihti ei rõõmusta. Krõbedik vajabki vormi põhja jäävat hapukat, kissellilaadset kastet. Kui lisada siia juurde krõbe kate ja külm jäätis, saab kokku just sellise mõnusalt vastuolulise kombo, mille sisse lusikaga hea sukelduda. Vastuolu tasub natuke silmas pidada ka marjade-puuviljade valiku puhul – et martsipanine kate on pigem magusapoolne, võiks sisu jääda hapukam. Olenevalt olukorrast võiks kasutada kas hapumat sorti puuvilju-marju, lisada vähem suhkrut või pista hulka peoga eriti haput kraami nagu seda on näiteks jõhvikad, astelpaju või pohlad. Igal juhul on aga krõbedik üks väärt moodus sügise plusspunktide meelde tuletamiseks.
KOOSTISOSAD
- 150 g martsipani
- 50 g mandleid
- 50 g täistera kaerajahu
- 50 g rafineerimata suhkrut (Dansukker)
- 50 g külma võid
- 0,5 tl kardemoni
- 0,5 tl soola
- 500 g õunu
- 300 g ploome
- 200 g pohli
- 50 g rafineerimata suhkrut (Dansukker)
JUHISED
Purusta mandlid kergelt köögikombainis, lisa jahu,sool, tükeldatud martsipan ja suhkur koos kardemoniga ning töötle ühtlasemaks. Lõpuks lisa või ja töötle, kuni saad ühtlase pudi. Koori ja puhasta õunad ning eemalda ploomidelt kivid. Tükelda kergelt ja sega pohlade ja suhkruga. Vala marja-puuviljasegu võiga määritud u 25 cm läbimõõduga ahjuvormi või jaga 6 väiksema vormi vahel ja pudista peale martispanisegu. Küpseta 170-kraadises ahjus u 40 minutit. Kui puuviljasegu on pehmenenud, aga kate võiks pisut veel jumet saada, tõsta ahjutemperatuur 190 kraadini ja küpseta veel 5-10 minutit. Sobib serveerimiseks kas kergelt või täielikult jahtununa ja eriti hea maitseb koos vanillijäätisega.
Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga
2 kommentaari
Väga maitsev krõbedik sai. Parim krõbedik, mida siiani teinud olen.
Lapsepõlvest tulid meelde seltskondlikud istumised 90. aastatel, kui tädid tõid kohvilauda samasuguse koogi – lihtsalt mingi õhuke taignakiht oli veel all neil kookidel.
Oi, see koogimõte on küll super! Aitäh jagamast,Irina – ega see nüüd küll vist enne asu ei anna kui ära proovin. 😀 Ja nii tore, et meeldis!