Hurraa, Eesti maasikad on lõpuks valmis ja isegi enda tagasihoidlikust peenrast olen juba mõned üksikud eksemplarid leidnud! Kõige paremad niisama süües, aga sain nendest ka täitsa toredad ja imelihtsad suupisted Brie juustu ja valmis lehttainaga. Jaanipäeva suupistelauale minu meelest igati sobivad.
Turult maasikate ostmise strateegiat olen juba mõned korrad lihvima pidanud, sest heausklikult lettidele lähenemine ei ole alati just kõige paremaid tulemusi andnud. Peal ilusamad, all koledamad reegel kehtib maasikate puhul liigagi tihti ja on ka igati loogiline, eriti päeva teises pooles, sest tegu on kergelt lössi mineva kaubaga. Kõige paremini töötab siiani lahtise kauba, mitte karpidesse paigutatud kraami ostmine, kullipilk kombineeritud sõbraliku suhtlusega ja ebasoovitavate maasikate eemaldamine kohe peale märkamist. Veel paremaks meetodiks on kujunenud aga millegipärast see kui saata mees, soovitavalt koos väiksema lapsega, maasikaid tooma. Absoluutselt ja alati olen kõige kaunimad marjad saanud just nii. Olgu öeldud aga, et sama häid tulemusi ei pruugi see nipp anda Brie juustu hankimisel. Üks šampinjonidega konservkarbiversioon vaatab siiani mulle külmkapist vastu ja mul pole aimugi, mida sellega peale hakata.
Lehttaina puhul on kõige olulisem, et läbi küpseks ka põhi, seepärast torgin igasuguste pirukate puhul põhja kahvliga alati veidi auguliseks, et kuumus kenasti ringlema pääseks. Eriti niiskust eraldavate täidiste puhul on hea põhi ka kergelt eelküpsetada, muidu võid saada lössis põhja kena ja krõbeda asemel. Siinsete pirukaliste puhul aitab eelküpsetamine ja kerge noatöö aga tekitada ka kohevaid ja krõbedaid ääri. Sama meetodit saab kasutada ka suurema piruka puhul. Munaga võib ääri samuti määrida, aga mina seda tihti vajalikuks ei peagi, eriti siis kui kapist kõik munad parasjagu osa on saanud.
Ilusaid pühi, sõnajalaõisi ja ärge üle liiga suure lõkke siis ikka hüpake!
KOOSTISOSAD
- 400 g võiga pärmi-lehttainast
- u 170 g brie juustu
- u 500 g maasikaid
- musta pipart
- tüümiani
- näpuotsaga suhkrut
JUHISED
Sulata tainas. Eemalda juustult koorik ja viiluta sisu. Seda on kõige mugavam teha otse külmikust võetud juustuga. Viiluta maasikad ja sega musta pipra, näpuotatäie suhkru ning tüümianilehtedega.
Lõika terava noaga tainaristkülikud pikkupidi pooleks ja tõmba omakorda iga saadud tüki äärtesse u 1 cm laiune “raam”, aga nii, et nuga tainast päris läbi ei lõika. Torgi keskmine osa kahvliga kergelt auguliseks. Küpseta saadud tainapõhju küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 190-kraadises ahjus u 7 minutit, kuni tainas on kerkinud, aga siiski veel kahvatu. Võta plaat ahjust ja suru pirukapõhjade keskmist osa nt. teelusika abil alla. Lisa brieviilud keskmisele osale ja küpseta veel u 10-12 minutit, kuni juust on sulanud ja kergelt jumekas ning pirukapõhi kena ja kuldne.
Tõsta pirukapõhjadele maasikaviilud, puista peale veel veidi musta pipart ja tüümianilehti ning serveeri kohe.