Ilusat jõuluaega! Panen siia kohe ühe soojaga kirja meie selleaastase jõulukoogi, milleks on tegelikult täitsa harilik brita kook, kuhu veidi talvisemaid maitseid juurde on lisatud. Kardemoni, madariine ja jõhvikaid nimelt ning koogipõhja pistsin ka veidi mandlijahu ja pruuni suhkrut.
Kook väike ja lihtne nagu tänavused jõuludki. Ja tegelikult kuulub samasse klubisse ka meie kuusk, sest see poolemeetrine potikuusepäkapikk pildil sel aastal tuppa sai toodudki. Loodetavasti kasvab temast suur ja tore puu, mida järgnevatel aastatel juba õues kaunistada saame. Ja ehk jaksab ta edaspidi kanda ka rohkem kui viit ehet. 😀
Rõõmsaid pühi!
KOOSTISOSAD
- Põhi:
- 150 g võid
- 1 dl heledat muscovado suhkrut
- 3 munakollast
- 80 g nisujahu
- 40 g mandlijahu
- 1 dl piima
- 1,5 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 tl jahvatatud kardemoni
- 1 mandariini riivitud koor
- Kate:
- 3 munavalget
- 150 g suhkrut
- 1 dl mandlilaaste
- Täidis:
- 2 dl vahukoort
- 50 g toorjuustu
- 1 sl tuhksuhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- peotäis jõhvikaid
- Lisaks:
- mandariine, jõhvikaid, kaneelikoort, loorberilehti ja tuhksuhkrut kaunistamiseks
JUHISED
Vahusta toasoe või suhkruga ja lisa ükshaaval munakollased. Sega jahu küpsetuspulbriga ning lisa tainale vaheldumisi piimaga. Sega sekka mandariinikoor ja kardemon ning jaga tainas kahte küpsetuspaberiga kaetud 20-22 cm läbimõõduga koogivormi. Vahusta munavalged ja lisa suhkur kolmes osas, kuni saad tugeva vahu ja suhkur on korralikult lahustunud. Jaga munavalgesegu tainapõhjadele ning puista peale mandlilaastud. Küpseta 175-kraadise ahju alumises osas u 20 minutit või kuni munavalgesegu on kergelt jumekas ja krõbe. Võid põhjad valmis küpsetada ka ükshaaval või valada taina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning hiljem lihtsalt pooleks lõigata.
Lase põhjadel täielikult jahtuda.
Vahusta toasoe toorjuust ja külmkapikülm vahukoor tuhksuhkru ja vanillisuhkruga ning tõsta kolmveerand sellest alumisele koogipõhjale lisa jõhvikad ja tõsta peale teine põhi. Tõsta sellele omakorda järele jäänud vahukooresegu ja kaunista kooritud mandariinide, jõhvikate, kaneelikoore ja loorberilehtedega. Puista peale tuhksuhkrut. Hea nii samal kui järgmisel päeval, aga paar tundi külmikus tuleb kasuks ikka.