Siinset kausimagustoitu ehk trifleed valmistasin aastavahetuseks, kuid koogilusikad võib selle tarbeks läikima lüüa ka ükskõik, millisel muul ajal. Kui marju, tarretist ja biskviidi vahele minevat moosi varieerida, saad oma maitse ja hooaja järgi kujundada ka hoopis teise iseloomuga sarnase desserdi.
Aega peab magustoidu valmistamiseks veidi varuma, kuid pea kõik etapid saab ka päev-paar varem ette valmistada, nii et serveerimishetkel polegi suurt muud tarvis teha kui ainult kauss kapist välja ja lauale tõsta. Ja tegu on päris rammusa ja koguka magustoiduga, nii et rahvast võiks laua ümber selleks puhuks siis juba ka veidi rohkem olla.
KOOSTISOSAD
- Tarretis:
- 4 dl lahjendatud mustasõstramahla
- u 0,5 dl suhkrut
- 200 g külmutatud kirsse
- 25 g želatiini
- Rullbiskviit (u 300 g)
- 4 muna
- 4 sl / 75g suhkrut
- 4 sl / 60 g jahu
- 2 sl / 30 g kartulitärklist
- 1 tl küpsetuspulbrit
- u 2 dl mustasõstramoosi (želeed)
- Vanillikreem:
- 3 munakollast
- 0,75 dl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 2,5 dl piima
- 2,5 sl maisitärklist
- 2 dl vahukoort
- Lisaks:
- 3 dl vahukoort
- 1 sl tuhksuhkrut + peale puistamiseks
- 500 g granaatõunaseemneid ja marju (nt. punased sõstrad, vaarikad, mustikad, füüsalid)
JUHISED
Tarretise valmistamiseks sega želatiin u 1 ,5 dl mahlaga ja lase 5 minutit paisuda. Kuumuta ülejäänud mahl ja suhkur ning sega, kuni suhkur on lahustunud. Võta pott tulelt ja sega sisse želatiin. Lase veidi jahtuda, et segu poleks tulikuum –ca 10minutit. Kalla kaussi või trifleevormi ja lisa külmutatud kirsid. Kui segu on toatemperatuurini jahtunud, tõsta külmikusse ja lase täielikult tarduda.
Rullbiskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega sekka sõelutud jahud ja küpsetuspulber ja kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi. Küpseta 225-kraadi juures 7-9 minutit. Lase 10 minutit vormis jahtuda, seejärel kummuta töötasapinnale asetatud ja kergelt suhkruga üle puistatud uuele küpsetuspaberile. Eemalda põhjal olnud paber ja keera biskviit kuni täieliku jahtumiseni alumise paberi toel rulli. Määri jahtunud biskviidile želee või moos ja keera tihedalt rulli.
Vanillikreemi valmistamiseks vahusta munad suhkru ja vanillisuhkruga. Sega u 4 sl piima maisitärklisega ja kuumuta ülejäänud piim keemiseni. Sega kuum piim vähehaaval munavahu hulka, seejärel kalla potti tagasi, lisa tärklis ja kuumuta vaiksel tulel, samal ajal pidevalt vispliga segades u 8 minutit, kuni segu on paksenenud u Kreeka jogurti-laadseks. Suru läbi tiheda sõela, kata köögikilega ja lase toatemperatuuril ning hiljem külmikus täielikult jahtuda. Vahusta koor ja kergelt ka vanillikreem ning sega ettevaatlikult kokku.
Triflee kokku panemiseks viluta u 300 g rullbiskviiti. Lõika ca 5 viilu pooleks ja lao vormi äärtesse. Tõsta tarretisele kerge kiht vanillikreemi, tükelda järele jäänud biskviidiviilud kuubikuteks ja pudista kreemile. Tõsta peale ülejäänud kreem. Võid kuni serveerimiseni triflee sellisel kujul mõneks tunniks külmkappi ootele ja maitsestuma jätta. Enne serveerimist vahusta koor tuhksuhkruga, tõsta peale rohkelt marju ja soovi korral puista peale veel tuhksuhkrut.