Üks küpsisetort sobib päris mitme ürituse tähistamiseks ja esimene september kuulub absoluutselt ja täiesti kindlalt nende hulka.
Ploomid võid siin asendada ka muude luuviljalistega või küpsisekihtide vahele pista hoopis mõne lusikatäie hapukat, vedelamat sorti moosi (näiteks mustasõstramoos vms).Kohupiima on poes pärit mitut erinevat sorti ja see võiks olla pigem tihkemat tüüpi, aga mitte liialt teraline. Mul läks koogi sisse Saida harilik kohupiim ja sellega tuli kreemile parajalt paks ja kooki koos hoidev konsistents.
Ja hea oleks kui kook saaks vormis korralikult maitsetest läbi imbuda, aga kui järgmise päevani oodata ei kannata, siis piisab ka kolmest-neljast tunnist külmikus. Kohe peale ladumist seda torti ümber pöörama ja sööma hakata siiski ei tasu.
Ilusat kooliaasta algust!
KOOSTISOSAD
- u 500 g ümmargusi šokolaadimaitselisi küpsiseid (Nt.Kalevi käpaküpsised)
- 400 g kohupiima (nt.Saida harilik kohupiim)
- 400 ml vahukoort 35%
- 50 g tuhksuhkrut (Dansukker)
- 1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
- 250 g ploome
- 50 g suhkrut
- 100 g piimašokolaadi
- Kaunistuseks ploome, põldmarju, 2-3 küpsist
JUHISED
Puhasta ploomid kividest ja tükelda kergelt. Sega suhkruga ja kuumuta väiksemas potis kaane all u 5 minutit, kuni ploomid on pehmenenud. Lase täielikult jahtuda. Määri u 20 cm läbimõõduga vedrukinnitusega koogivorm kergelt õliga ja vooderda köögikilega, nii, et seda varuga üle ääre jääb. Selle osa saad hiljem koogile tõsta, et see korralikult maitsestumiseks sisse pakkida. Vahusta vahukoor tuhksuhkru ja vanillisuhkruga ning sega kohupiimaga. Lao küpsised koogivormi. Esimene kiht lao ainult tervetest küpsistest. Jaga neile kiht kohupiimakreemi ja lao peale uus küpsisekiht. Küpsiste vahed täida nüüd purustatud küpsistega. Tõsta küpsisekihile poole ploomisegust ja sellele taas kohupiimakreem. Järgmine kiht lao eelmisega sarnaselt . Lõpeta kook küpsisekihiga ja tõsta liigne köögikile koogi peale kokku. Tõsta kook külmikusse kuni järgmise päevani maitsestuma. Enne serveerimist eemalda kile koogi keskelt, tõsta koogile serveerimisalus ja kummuta teistpidi. Eemalda vorm ja ülejäänud kile. Haki šokolaad peeneks ja aja keema 50 ml vett. Võta vesi pliidilt ja kalla šokolaad kuuma vee sisse ning sega, kuni saad šokolaadise kastme. Tõsta see järk-järgult koogile ja lase veidi taheneda. Kaunista kook küpsisepuru ja tükeldatud ploomide ning põldmarjadega. Saad ploomis-marjad kenasti läikima, kui need vähese suhkrukogusega eelnevalt läbi segad ja mõne minuti seista lased.
- Küpsisetort valmis koostöös D-kokaraamatuga