Kui midagi muud head mööduva aasta juures on raske leida, siis vähemasti on suur tõenäosus, et see jääb meelde ka neile, kellel harilikult kõikvõimalikud aastaarvud peas ei taha püsida. Hea on muidugi ka, et see kohe läbi saab. See salat siin sobib söömiseks aga terve mandariinihooaja vältel ning muidugi mõista ka aastavahetusel. Eriti kui jõulude ajal raskemast toidust juba villand sai.
Rõõmsat aastavahetust!
KOOSTISOSAD
- 100 g külmsuitsuforelli
- 40 g rukolat
- 3 mandariini
- 40 g kurki
- 40 g valget redist
- 1 väiksem avokaado
- jõhvikaid
- Kaste:
- 1 sl valge veini äädikat
- 1 tl Dijoni sinepit
- 4 sl külmpressi oliiviõli
- 1 tl vedelat mett
- 1 mandariini mahl ja riivitud koor
- soovi korral mõned hakitud rosmariinilehed
- soola-pipart
JUHISED
Sega kokku kõik kastme koostisosad. Mina kallan tavaliselt kõik kaanega kinni keeratavasse purki ja loksutan nii nagu jaksan. Võid aga ka lihtsalt tugevalt nt vispli abil segi kloppida, nii et saad mitte päris vedela, aga pigem emulsioonilaadse kastme. Viiluta kurk ja redis võimalikult õhukeselt – võid selleks kasutada ka köögimangoliini või köögiviljakoorijat ja tavapäraste seibide asemel hoopis pikkupidi elegantsed ja pikad köögiviljalindid tõmmata. Sega rukola ja kurk-redis paari supilusikatäie kastmega läbi ja tõsta kas vaagnale või jaga taldrikutele. Aseta peale avokaadosektorid, kooritud ja viilutatud mandariinid ning kalaviilud. Peale nirista veel tunde järgi kastet (ei pea kõike ära kasutama, kui palju tundub – kaste säilib paar-kolm päeva veel kindlasti ja sobib hästi ka teiste salatite-köögiviljade juurde) ja puista üle jõhvikatega. Soovi korral lisa veel veidi soolahelbeid ja musta pipart ning valmis ongi.