Retsept täiendatud ja foto uuendatud septembris 2024
Siinne šašlõkk on umbes-täpselt samasugune, nagu kunagise, kinnitamata andmetel Armeenia päritolu, naabrimehe käest tellida sai. Vähemalt kaks päeva ette tuli tellimus sisse anda, et maitsed ikka õiged saaksid. Koostisainete osas mingit salatsemist tegelikult polnud: korralikult sibulat, soola ja õunamahla. Pikk marinaadis istumine ja sellele eelnev korralik mudimine pole siin aga kindlasti vähem olulised tegurid. Juurde värske salat, adžika, lavašš vms. Siiani üks lemmikumaid suvetoite.
Praegu, kolmteist (!) aastat hiljem postitust ja pildimaterjali uuendades pole palju lisada. Šašlõkk endiselt suverepertuaaris ja maitseb hea. Olen täiendanud marinaadi küüslauguküüne ja ürtidega, sest nii meeldib mulle endale veelgi rohkem, aga muus osas ja laias laastus kõik sama. Ah jaa, alla kahe kilo liha pole ma selle toidu puhul vist tegelikult kunagi kasutanud, sest ka järgmisel või ülejärgmisel päeval on hea marinaadist võetud šašlõkki vardasse pista, aga kui sööjaid vähem, siis on selline kasinam retsept ehk rohkem abiks ja nii vast lihtsam ka koguseid kasvatada.
Šašlõkk sea kaelakarbonaadi ja õunamahlaga
neljale
1 kg läbi kasvanud sea kaelakarbonaadi
5 sibulat (u 300 g) kooritud ja viilutatud
1 küüslauguküüs, kooritud ja purustatud
paar tüümianioksa ja/või 2 sl hakitud peterselli
1 sl meresoola
1 tl purustatud musta pipart
3 dl õunamahla
0,5 dl õli
Lõika liha suuremateks, u 6-7 cm suurusteks kuubikuteks ja sega suuremas kausis sibularõngaste, küüslaugu, soola-pipra ja ürtidega. Masseeri käte abil korralikult ca 5 minuti jooksul läbi või kuni vedelikku hakkab eralduma. Kausisisu peaks olema nüüd tunduvalt pehmem ja märjem kui algses olukorras. Sega läbi mahla ja õliga ja kata nõu kaane või köögikilega. Unusta külmikusse päevaks-paariks. Tunnike enne grillima asumist võta nõu toatemperatuurile ja jaga liha sibularõngastega vaheldumisi tugevamatele metallvarrastele. Kui saad kätt u 10 cm kõrgusel süte kohal nii 5 sekundit hoida, tõsta vardad grillile ja küpseta. Keera vardaid u iga 3-5 minuti tagant , kuni liha on läbi küpsenud ja kuldpruun. See peaks aega võtma u 20-25 minutit.
11 kommentaari
kõlab väga lihtsalt ja väga mõnusalt!
Triin, nii see ongi, päriselt ka.:)
kas see sool siis mahlu välja ei tõmba??? kui mina nn gruusia liha teen, siis soola alles pärast küpsetamist panen.
Anon. – mina panen alati soola kohe kõikidele liharoogadele. See sool-tõmbab-vee-välja on igasuguste kulinaariatippude poolt ümber lükatud – AGA kui Sa usud, et tõmbab veel välja, siis ta tõmbab ka. Pane tsipake alguses ja ülejäänud lõpus 🙂
Anonüümne, olen Pillega täiesti sama meelt.Ise olen ka alles viimasel ajal soola julgema käega kasutama hakanud ja siiani ei ole veel kordagi kahetsenud. Tean, et mõned kokad soolavad isegi ahjuliha enne küpsetamist päevakeseks sisse ja pidi kohe eriti mahlane jääma. Ei ole ise seda trikki proovinud, kuid šašlõkk kuiv küll ei jää. Selline pikem kokkupuude mõistliku koguse soolaga muudab mõningatel andmetel pigem koed pehmemaks ja liha maitse tugevamaks, aga eks peaks tegema ilmselt soolaga ja soolata katsetuse, et päris täpselt teada saada.
Britt, sõstratriibulise jäätise retsept on plehku pannud!:) Kas sina kirjutasid, et tegid ainult maapiimaga? Väga tänaks kui saaksid uuesti postitada või retsepti kommentaari jätta.
kniks,
Maris
Maris, peale väikest ehmatust on jäätis tagasi. 🙂 Head isu!
Hei! Võin nüüd raporteerida, et võtsin kätte ja hakkasin uskuma, et sool ei tõmba, ei tõmba, ei tõmba.. lihal mahla välja. Ja nii täpselt ongi! Väga mahlane ja hea oli! lastel oli muidugi kobisemist- liiga pehme?! 🙂
Oi Marju, nii tore, et maitses! See laste "liiga pehme" on aga muidugi üks kulmekergitav kommentaar, aga eks mind üllatatakse siin majas ka üha kummalisemaks muutuvate nõudmistega. 😀
Millist õunamahla kasutasite, kas kodu või poe. Tänan.
Marek, mõlemad variandid töötavad kenasti. Kodune mahl on muidugi väärtus omaette ja kindlasti annab juba see šašlõkile parema meki.Poemahl sobib aga ka väga hästi, tuleks ainult kindlasti jälgida, et tegu oleks 100% mahlasisaldusega, mitte miski joogilurriga.:)