Nagu eelmises postituses kirjas, sai möödunud laupäeval Viimsi vabaõhumuuseumis üks vahva kalapäev maha peetud, kus koos Pille, Liina, Marju, Silja ja Airega ka puhveti püsti panime. Ilm oli ilus, rahvast palju ja meie lookas letid kahanesid jõudsalt. Lisan siia peagi ka oma pirukate retseptid, aga põgus fotoreportaaž ja oluline info siiski kõigepealt.
Tuuline rand, puhvet ja meie kaunis plakat
|
Lindude toitmine ja Minu Sahver tööhoos. Tagaplaanil suurest valikust jahmunud kliendid. |
Siin valmib Kalapäeva kalasupp |
Turult sai peale kala ka lilli, sinki, leiba ja muud valikku. Seda kõike pakub Viimsi Taluturg ka tavapäraselt igal laupäeval kl.10:00 – 14:00. |
Ürituse peaesineja oli seekord konkurentsitult ümarmudil. Kui veel mõni nädal tagasi oleksin tõenäoliselt seda tegelast seeneraamatust otsima hakanud, siis nüüd on selge, et tegu on hoopis ühe ütlemata rumala näoga kalaga. Tegu on ennast meie vetes koduselt sisse seadnud agressiivse võõrliigiga, kes siin lulli lööb, kalamarjaga maiustab ja tublisti paljuneb ning selle kala patta panemine aitab kaasa meie enda väärt kalaliikide jõudsamale kasvule. Kalapäeval sai ümarmudilat nii supina, praetult kui ka suitsutatult proovida. Samuti oli meie blogardinaiskonna Marju nii tragi, et ka mõne fish & chips’i sellest punnpõsksest tegelasest välja võlus. Tulebki tõdeda, et tegu ei ole kulinaarses mõistes üldse mitte halva kalaga. Puhastada ei ole teda raske, maitselt meenutab ehk kõige rohkem ahvenat ja hind on ka hea. Nii, et nõudke aga kalamüüjatelt ümarmudilat, siis hakkavad kalurid seda ka hoogsamalt püüdma.
Ümarmudilad(pruunid) ja mõni räim |
Et peale turutralli agarust just ülearu ei olnud, siis toimisin oma väikese ümarmudilaportsuga väga proosalist meetodit kasutades ja jagan seda siin ka teistele laiskuritele, kes ei valda nii stiilipuhast fileerimistehnikat nagu näiteks Tauno Laasik või Vladislav Koržets.
1. Puhasta ümarmudilad. Selleks kuivata need majapidamispaberiga, lõika kuklapoolt ja lõpuste tagant (noa või täiesti tavaliste kanakääridega näiteks) pea peaaegu otsast ja sikuta kiirelt suunaga alla, nii et eemaldub ka sisikond. Kuivata kalad seest ja eemalda võimalikud sisikonnajäänukid.
2. Paneeri mudilad rukkijahus, millele on lisatud soola ja pipart.
3. Prae keskmisel kuumusel või ja õli segus 2-3 minutit mõlemalt poolt või kuni kalanahk on kenasti kuldpruun.
4. Juurde paku näiteks hapukoorest või paksemast jogurtist kastet, kuhu on lisatud mõistlikus koguses mädarõigast, soola ja pipart ning kõvasti tilli.
Sellisel meetodil saavad mudilad ilma liigse ajakuluta valmis ja veinikese kõrvale on neid täitsa tore niimoodi nokkida. Küll aga peab olema valmis selleks, et ca 3-aastased mudilased oma taldrikud kiiremini tühjendavad kui ema portse luudest puhastada jaksab.Suurema draama vältimiseks on puhastamisel tarvis seega rakendada ka isa või siis äärmisel juhul turbokiirust.
2 kommentaari
nii ilus toidulett!!
Lihtsalt üliarmas lugu! Väga uhke on selliste kaaslastega puhvetit pidada!