Kuigi Portugali kööki peetakse asukoha tõttu sarnaseks Vahemeremaadele, on sealne toiduvalik siiski täiesti omanäoline. Arvatavasti on selles süüdi kunagised agarad maadeuurijad ja maitseainetega hangeldajad, tänu kellele on Portugalis omaks võetud palju sellist, mis naabermaades võib-olla just taolisel määral levinud pole. Eriti puudutab see laialdast maitseainete valikut ja kasutamist. Kalmaare, kalu ja muid mereande armastatakse Portugalis väga, rahva seas on populaarne kuivatatud tursk, millest tehakse sadu erinevaid toite. See kalmaarisupp siin (või hautis, oleneb kuidas võtta) on mõnusalt vürtsikas ning sobib hästi soojal suveõhtul nautimiseks ja MTN*-st toibumiseks koos saia, klaasikese veini ja hea seltskonnaga. Valmistasin toidu enam-vähem selle retsepti järgi ja kuigi värskeid kalmaare on Eestis raske kohata, ajavad siinkohal asja ära ka külmutatud tegelased.
Harold McGee sõnul tuleks kalmaari valmistamisel üldiselt meelde jätta, et tegu on elukaga, kelle lihaskoes sisalduv kollageen on võrreldes kalaga sarnane pigem lihaloomadele st. töötlemisel võiks kalmaaritükke kas kiirelt kuumutada, mis muudab tekstuuri meeldivalt krõmpsuks, või siis hoopis pikalt ja vaikselt hautada. Viimasel juhul peaks kalmaar pehmenema umbes tunniga.
Kalmaarisupi valmistamiseks kulub u 1,5 tundi.
Vaja läheb:
paar spl oliiviõli
2 sibulat, hakitud
2 küüsluguküünt, peeneks hakitud
2 paprikat (erinevad värvid, lõigatud peenteks ribadeks)
u 2 väikest tšillipipart (seemned eemaldatud, selle kogusega saad päris vürtsika supi, leebemaks variandiks kasuta pool kogusest, roheline tšilli peaks ka vähem äkiline olema)
1 tl karripulbrit
1 tl värsket riivitud ingverit
paar loorberilehte
soola, pipart
1/2 purki tükeldatud ja konserveeritud tomateid
või paar värsket, kooritud ja seemnetest puhastatud tomatit
800g – 1kg puhastatud ja rõngasteks lõigatud kalmaari või külmutatud kalmaarirõngaid
250ml kuiva valget veini
500ml kalapuljongit (soovitavalt ise keedetud või siis ökopoe kuubikust valmistatut)
2 kartulit, peenteks ribadeks lõigatud
hakitud peterselli
Kuumuta suuremat sorti sügavas pannis õli, lisa sibul, küüslauk, paprikad ja tšillipiprad. Hauta u 5 minutit, kuni sibul on pehme.
Sega juurde karripulber ja ingver, ning kuumuta segades veel paar minutit.
Lisa tomat, loorberilehed. Kui kasutad värskeid tomateid, siis lase segul nüüd mõned minutid haududa.Purgitomati puhul piisab kergest kuumutamisest ja segamisest.
Lisa vein, kalmaarid ja puljong.Vajadusel lisa soola.
Lase supil keema tõusta ja alanda kohe peale seda kõvasti kuumust, nii et vesi vaevu väreleks. Kata kaanega ja keeda jätkuvalt madalal kuumusel 30 minutit.
Maitse kalmaari – kui see on ikka veel väga vintske, jätka kuumutamist niikaua kuni hammas peale hakkab (minul kulus kokku 1 tund).
Lisa kartul ja keeda vaevu mulisedes ning ilma kaaneta veel ca 20 minutit, kuni kartul on pehme.
Vajadusel maitsesta veel soolaga.
Tõsta supp taldrikutesse ja puista peale hakitud peterselli.
———————————————————-
* MTN e Mehe Tööreisi Needus – tõenäoliselt olete langenud antud needuse ohvriks, kui märkate negatiivseid muutuseid oma muidu tavapäraselt kulgevas elurütmis peale abikaasa või elukaaslase tööreisile minekut. Harilikult ilmnevad tõsisemad nähud esimel kolmel päeval, pärast mida need kaovad või siis harjute olukorraga. Levinumad MTN-ga seotud kõrvalnähud: tigeda kiikpõdra rünnak, mis päädib kehaliste vigastustega; jala või muu kehaosa vigastamine poolkuivanud kalaga – enamasti juhtub see veekogude vahetus läheduses; on täheldatud ka päikesepistele sarnanevaid tõsiseid tervisehäireid. MTN-st tingitud vaevuste vähendamiseks tuleks mehe komandeerumisperioodil leida olukorras võimalikult vähe positiivset – ehk siis mitte rõõmu tunda sõbrannadega kohtumistest, romantilistest filmidest ning süüdimatust liialdamisest koduste kosmeetiliste protseduuridega. Püüdke nutta või olla muidu kurb.