Siin üks lihtsalt valmiv argine roog baklažaanisõpradele. Sitsiilia päritolu ning kuuldavasti Bellini ooperi “Norma” järgi omale nime saanud toit kõlab küll aukartustäratavalt, kuid valmib tõesõna, ilma pikema jutu ja posimiseta ning koostisaineidki ei tule tikutulega taga otsida. Teistpidi võib rahvakeeli Norma pasta seostuda mõne jaoks ka nõukaaegse plastikuvabrikuga, kuid baklažaanid, mis praegu toidukauplustes saadaval, on tegelikult täitsa tasemel ja plastikumekki selle toiduga küll kuskilt välja ei võlu, eriti kui kasutada passatat või tomatipüreed, mis koosneb tõesti vaid läbi sõela pressitud tomatitest. Viimast leiab enamikest toidukauplustest konservtomatite lähedusest.
Baklažaani võib ka pannil pruunistada, kuid mulle tundub see ahjus küpsetamine pisut operatiivsem, kuna seal küpsevad kuubikud peaaegu ise ning samuti kulub (vähemalt minul) nii õli vähem, sest pannil tõmbab baklažaan svammina iga viimase kui õliraasu sisse ja mulle tundub alati, et peaks seda mõne aja tagant jälle juurde lisama.
PASTA ALLA NORMA
(kahele)
1 baklažaan
300g tomatipüreed
3 küüslauguküünt, viilutatud
näpuotsaga tšillihelbeid või tšillipulbrit
1 spl kappareid
0,5-1 dl vett
pisut mett
1 tl kuivatatud punet
värsket basiilikut
oliiviõli
soola-pipart
täisteraspagette
parmesani või pecorinot väga hästi sobib ka Saida juust
Tükelda baklažaan paarisentimeetristeks kuubikuteks, vala ahjuvormi, sega läbi sortsukese oliiviõli, pune ja soola-pipraga ning küpseta 200 kraadises ahjus ca 15-20 minutit, vahepeal korraks segades.
Samal ajal kuumuta keskmisel kuumusel supilusikatäie oliiviõliga küüslauguseibid, kuni need kergelt läni kumama hakkavad (mitte ei pruunistu), seejärel lisa tšilli, tomatipüree, pisut mett ja paar lehte basiilikut ning lase vaiksel tulel nii 10-15 minutit muliseda. Kui kaste liiga kokku “kuivab”, lisa silma järgi vett.
Sega hulka baklažaan, pisut soola-pipart ja kapparid ning lase veel ca 10 minutit vaiksel tulel podiseda. Samal ajal keeda valmis pasta.
Serveerimiseks sega pasta kastmega läbi ja jaga taldrikutesse. Peale puista juustu ja basiilikulehti.