On vist küll tagumine aeg blogipuhkusele lõpp teha ja käised üles käärida. Nii nagu peale puhkust tööle naastes tuleks sisse elamiseks pisut paberiga krõbistada ja pastakat klõpsutada, ei ole ka siin paslik kohe suure hurraaga tuuletaskutest torni ehitama hakata vaid tasakesi näiteks hoopis lameleivaga algust teha.
Eks see lameleib üks imelik sõna ole, aga sobib iseenesest ju kokku võtma kõiki rahvusvahelisi lavašilisi, naane, pitasid ja muid lapikuid küpsetisi, mille loetelu on ikka uskumatult pikk. Mõistagi ei ole aga kohustuslik valmistada vaid kindla suuna või päritoluga saileiba – kokku võib keerata ka ühe väga vabameelse lapiku. See tore idee pärineb just siit ja kuigi anšoovisepurk oli mul ka kapis täitsa olemas, kippus käsi kuidagi iseenesest pooliku kilupaki poole. Kas sedasorti suupiste ka vabariigi sünnipäevalauale sobib, jäägu igaühe enda otsustada. Omal kohal on see kindlasti aga siis, kui näiteks kasvõi kilutrühvlitest materjali üle on jäänud. Pikast selgitusest ei tasu samuti ehmuda – iga etapp võtab aega vaid mõned minutid.
LAMELEIB KILU, RICOTTA JA RÖSTITUD TOMATIGA
(4TK)
Tainas:
1dl sooja vett
0,5 tl mett
11g (1pakk) kuivpärmi
1 toasoe muna
0,5tl soola
0,5dl oliiviõli
3dl jahu
1dl speltajahu (või täistera nisujahu)
Lahusta pärm vees ja sega hulka mesi. Lase mõni minut seista, kuni pärm aktiveerub ja vedelik vahuseks hakkab muutuma. Lisa lahtiklopitud muna, sool, õli ja jahu ning sõtku tainast paar-kolm minutit, kuni see on ühtlane. Kata kauss toidukilega ja lase 30 minutit soojas kohas seista, kuni taina kogus on kahekordistunud.
Jaga nüüd tainas võrdselt neljaks ja rulli jahusel tööpinnal neli, u 0,5cm paksust ja paarikümne sentimeetri pikkust ketast. Pintselda need kergelt oliiviõliga ja jäta veel 20 minutiks kile alla seisma. Kerkimiste ajal valmista ette muud koostiosad.
Röstitud tomatid:
20 kirsstomatit
6 küüslauguküünt
3 spl oliiviõli
musta pipart
Kuumuta ahi grillrežiimil 200 kraadini. Poolita tomatid ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lõikepind allpool. Lisa koorimata küüslauguküüned, nirista peale õli ja lisa pipraveskist paar keerdu musta pipart. Küpseta ahju ülemises osas ca 10 minutit või kuni tomatid hakkavad jumet võtma.
Ricottasegu:
200g ricottat (kasutasin Vigala ricottat)
2sl hakitud peterselli
pisut riivitud sidrunikoort
väike sorts mett
soola
röstitud küüslaugud
sorts oliiviõli
Koori ja haki tomatitega koos röstinud küüslaugud ja sega kõik ülalnimetatud koostiained kokku.
Lisaks:
20 vürtskilufileed
2sl kappareid
röstitud tomateid
Kuumuta pliidil pann ja küpseta tainakettaid vaid ühelt poolt ja ca 2 minutit korraga, kuni põhi on krõbe ja tainas hakkab pisut “mullitama”. Tõsta tainakettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata ricottasegu, tomatite, kilu ja kapparitega ning küpseta 200 kraadi juures veel ca 10-15 minutit. Serveeri kohe parajateks tükkideks lõigatult ja puista peale ka pisut hakitud peterselli.
2 kommentaari
Oh seda blogijate meta-tasandit 🙂 Ka mina röstisin tomateid nädalavahetusel.. 🙂
Väga isuäratavad pirukad näivad! Ma polegi kunagi lameleiba ise teinud, alati läinud lihtsama vastupanu teed ja valmis leiva ostnud. Peaks ka ikka asja käsile võtma..
Aitäh, Olga! Eks blogardite alateadvus vist töötab kohati ühel sagedusel tõesti, seda siin internetis ennegi nähtud.:) Aga leib on aus ja maitseb hea – proovi järele muidugi! See Sinu fetaga tomatipirukas tundub ka väga mõnus.