Olenemata sellest, et Caesari salat kuulub ehk natuke samasse klassi hea, aga ära leierdatud muusikaga, ei saa siiski sellest kuidagi üle ega ümber. Julgeme seda endale tunnistada või mitte, aga tegu on lihtsalt ühe väga mõnusa roaga, mida kuuldavasti mõnes ringkonnas isegi hellitusnime “sessu” all tuntakse. Kuid kuigi korralikku Caesarit pakuvad paljud toidukohad ning tundub, et paanilisemat trendiroa staatust on ta lõpuks ka teistele põnevatele roogadele loovutama hakanud, siis eelistan seda siiski pigem kodus ise teha.
Põhjuseid on mitmeid – esiteks on koostisained praeguseks siiki päris hästi leitavad – rooma salatit on näha lettidel üpris tihti ja ka anšoovist olen kohanud nii Prismas kui mõnes väiksemaski poes. Teiseks, selle salatiga ei ole tegelikult nii palju mässamist, nagu enamikule tundub – 10-15 minutiga saab hakkama ja minu jaoks seostubki see toit just kerge ja mõnusa koduse õhtupoolikuga, kus lihtsalt tahaks natuke logeleda ja mõnda head filmi vaadata ning köögis pigem mitte mässata. Restoranis-kohvikus püüan valida aga sellise toidu, mis pigem üllatab kui turvalisemat sorti valikut pakub, mis aga ei tähenda muidugi, et ma ka siin aeg-ajalt erandeid ei teeks.
Caesari salatit võib valmistada nii kana, krevettide, kala või miks mitte ka lihaga, kuid originaalis koosneb see siiski vaid rooma salatist, anšoovise-küüslaugukastmest, parmesanist ja krutoonidest. Mulle meeldib see enamasti kanaga, nagu ilmselt paljudele. Praetud kanafilee tundub ehk esmapilgul lihtlabane valik, kuid proovige järgi – niimoodi valmistades valmib filee, mis on pealt kullakarvaline ja seest küll ehk mitte siiruviiruline, kuid see eest mõnusalt mahlane. Kogused sõltuvad suuresti eelistustest – kui Sulle meeldib, et liha oleks pigem vähem, siis piisab kaheks portsjoniks ka vaid ühest fileetükist. Kui armastad krõbedaid krutoone, siis võid neid ka rohkem teha jne. Õli puhul võiks siin eelistada pigem mahedama maitsega oliiviõlisorte.
CAESARI SALAT KANAGA
(kahele)
2-3 väikest pead rooma salatit (või üks suur)
1-2 kanafileed
4 viilu ciabattat
u 50g parmesani juustu
1dl külmpressitud oliiviõli
julge sorts sidrunimahla
2 küüslauguküünt
5 anšoovisefileed
1/4 tl Dijoni sinepit
soola, pipart, killuke võid
Kuumuta ahi 200 kraadini. Rebi saiaviilud küpsetuspaberiga kaetud ahjupannil suupärasteks tükkideks ja sega läbi väikse sortsu oliiviõliga. Küpseta 8-10 minutit, kuni need on krõbedad ja jumekad.
Maitsesta kanafilee soola-pipraga. Kuumuta pannil või ja sorts õli, kui või hakkab vahutama, lisa kanafilee, välimine külg allpool. Kata pann kaanega ja alanda kuumus suhteliselt madalaks. Küpseta 5 minutit, seejärel vaheta poolt ja küpseta kaane all veel 5 minutit. Lase valmis kanal kindlasti ka paar minutit “tõmmata”.
Sega kergelt tükeldatud anšoovisefileed ja küüslauguküüned, munakollaste, sinepi ja sidrunimahlaga. Peenesta saumikseriga ja nirista vähehaaval peene joana juurde õli, kuni saad majoneesitaolise massi. Kui toorest muna pelgad, võid kasutada õli ja muna asemel ka majoneesi – sega see lihtsalt anšoovise-küüslaugumassiga. Lisa paar sl riivitud Parmesani.
Pese salat ja lõika ära tagumine osa. Väikeste salatipeade puhul võid eraldada lihtsalt lehed, suure puhul rebi need aga mugavama söömise nimel tükkideks. Sega salatikastmega ja aseta taldrikule. Viiluta kana ja lisa salatile. Puista peale krõbedad krutoonid ja köögiviljakoorijaga tõmmatud parmesanilaastud.
.