Ühed õiged vastlad ei möödu teadupärast liulaskmise, vastlakukli ega hernesupita. Õues rohetav murulapp annab aga märku, et tänavune vastlapäev vähemalt ilmastikuolusid arvestades reegleid murdma kipub ja nii ei tundu traditsiooniline hernesupp mulle ka kuidagi kohane. Küll aga ehk selline, mis päeva natuke värvi ja maitsega vürtsitaks ning gripihooaega taanduma sunniks.
See supp meenutabki olemuselt indiapärast dhali ja kui ma üldjuhul kuivatatud hernestest siiani suurt lugu pole pidanud, siis siia sobivad need imehästi. Võimalusel võiks herneid enne paari tunni jagu leotada, kuid see pole hädavajalik. Supi keetmisel võiks ka juhunduda pigem sisetundest – kui sulle meeldib rohkem pehme ja püreelaadne supp, siis keeda suppi kauem, püreesta rohkem ja vajadusel lisa sorts vedelikku juurdegi, kui eelistad aga ka midagi hamba all tunda nagu mina, siis käitu nii nagu retsept soovitab. Lambaläätseseemned ja mustad sinepiseemned võib siit tegelikult välja ka jätta, kuid mõlemad tasuvad koju varumist ja supi sisse pistmist, eriti kui indiapärased road muidu ka meele järele on.
VÜRTSIKAS HERNESUPP
neljale
1 sl kookosõli
1 sibul
3 küüsluguküünt
pöidlaotsa suurune jupp ingverit, kooritud
1-2 punast tšillit
(1 sl musti sinepiseemneid)
(1 tl lambaläätseseemneid)
0,5 tl kurkumit
0,5 tl vürtsköömneid
2 dl kuivatatud ja poolitatud kollaseid herneid
2 dl kookospiima
2 tomatit või 8 kirsstomatit, hakitud
8 dl kuuma vett või köögiviljapuljongit
poole sidruni mahl
soola, pipart, koriandrilehti
Loputa ja kurna herned. Haki sibul, küüslauk ja ingver. Kui kardad liiga äkilist suppi, siis eemalda tšillikaunalt enne hakkimist seemned, kui oled aga tuline vürtsisõber, võid veel ühe või pool kauna lisaks hakkida.
Kuumuta paksema põhjaga potis õli ja lisa sinepiseemned ning vürtsköömned. Kui need praksuma hakkavad, lisa korraga sibul, küüslauk, ingver, tšilli, kurkum ja lambaläätseseemned, kui viimaseid kasutad. Kuumuta segades u 5 minuti jagu, kuni sibul on pehmenenud. Lisa tomatid ja kuumuta veel paar minutit. Lisa herned, kookospiim ja puljong ning kuumuta vaikselt kaane all 40 minutit või kuni herned on sobivalt pehmed. Püreesta supp kergelt saumikseriga ja maitsesta soola, pipra ning sidrunimahlaga. Puista peale koriandrilehti, soovi korral veel sorts kookospiima ning serveeri.
1 kommentaar
Väga hea retsept.