Vihmased ilmad on omamoodi mõnusad. Millal siis veel on aega juurelda selle üle, kas lillevaas võiks asetseda pigem vasakul või paremal pool kapipinda, koguda piiniku täpsusega kokku kõik tolmurullid, mis toanurgas end juba üpris koduselt tundma on asunud ja peale seda panna tõmbama kannutäis jumalikult lõhnavat piparmünditeed ning end diivanile mõne poolelioleva raamatuga kenasti kerra tõmmata. Minul on selleks praegu Lauren Shockey “Neli kööki”, mida lugedes olen paberile kribanud juba korraliku nimekirja roogadest, mis kindlasti ära proovida tuleb, nagu näiteks vietnamipärased Mi Quang ja pardilihaga pho ning Iisraeli peatükist läbi hüpanud Burek ja Sabich. Vahepeal on mõnus kuulatada akna taga klõbistavat vihmasadu ning vaadata, kuidas õblukesed hernevarred silmnähtavalt kõrgustesse kasvada vuhisevad.
Kogu selle õndsa olemise juurde kulub mõistagi ära üks tükike kooki mis kokku pandud võib-olla ämma aia äärest näpatud rabarbrist ja kapis konutavatest mandlitest. Mina armastan viimasel ajal kõiki küpsetisi teha rafineerimata roosuhkruga, mis on valge suhkru pisut jumekam ja tervislikum sugulane, kuid kes siinset üllitist järele teha proovib võib lähtuda muidugi isikliku kapi sisust ja eelistustest. Samuti ei ole maasikate kasutamine kohustuslik. Kook, mis tublisti vana kooli biskviitkattega koogi sarnane, maitseb hea ka ilma. Või siis hoopis peotäie (sügavkülmast leitud) vaarikatega, mis minu meelest rabarbriga veel paremini kokku sobivad, olenemata sellest, et valmimishooajad kohe kiuste kattuda ei taha.
MANDLIBISKVIIDIGA RABARBRIKOOK
200 g (u 4 dl) speltapüüli või nisujahu
100 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
200 g külma tükeldatud võid
1 munakollane
100 g (u 1dl) suhkrut
0,5 tl meresoola
vajadusel supilusikatäis või paar külma vett
Täidis:
700 g rabarbrit, hakitud
soovi korral peotäis maasikaid
100 g suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli
Kate:
5 toasooja muna + üle jäänud munavalge
5 sl suhkrut
100 g mandlijahu või jahvatatud mandlilaaste
2 sl maisitärklist
pisut riivitud sidruni- või apelsinikoort
1 tl küpsetuspulbrit
Sega koogipõhja komponendid köögikombainis ühtlaseks massiks või haki noaga ühtlaseks ja töötle käte vahel tainapalliks.Kui tundub, et tainas on kuivavõitu, lisa pisut vett. Keera tainas köögikilesse ja lase 30min-1 tund külmikus taheneda. Rulli kahe küpsetuspaberilehe vahel u 0,5 cm paksuseks ja aseta koos paberiga u 42 x 32 cm suurusele küpsetusplaadile. Eemalda pealmine leht ja vajadusel trimmi tainaääri ühtlasemaks. Torgi kahvliga tainapõhi pisut auklikuks, et see ühtlasemalt küpseks ja küpseta 180 kraadises ahjus u 10-15 minutit, kuni see kergeid küpsemise märke ilmutab.
Sega rabarber ja tükeldatud maasikad, kui neid kasutad suhkru ning kaneeliga.
Katte valmistamiseks vahusta munad suhkruga u 5-7 min jooksul tugevaks vahuks. Sega kokku kuivained ja sega ettevaatlikult koos riivitud tsitrusekoorega munavahu hulka. Vala eelküpsetatud tainale rabarbrisegu ning aja sellele ühtlaselt laiali biskviittainas. Küpseta 180 kraadi juures u 25 minutit, kuini kook on kena jumega ja lase enne söömist jahtuda,