Emadepäev seostub mul millegipärast alati küpsisetordiga. Ei tea isegi miks, sest ühtegi eredamat küpsisetordihetke mul emadepäevast ausalt öeldes ei meenu. Mu enda ema armastab aga ise kooki teha, nii et pühapäeval külla minekut kokku leppides paluti kaasa võtta pigem “midagi soolast”. Üks igati universaalne tort, millele alati loota võib, on küpsisetort aga kindlasti, olgu tegu siis emade-, isade- või mõne muu toreda päevaga.
Mõnda aega tagasi palus Selga mul oma küpsistest mõned koogid ja maiustused valmistada ning meie peres tekitas see väga palju elevust. Sarkastiline ema ütleks, et tore oleks samasugust vaimustust kohata ka mõne köögiviljaroa juures, aga emadepäeva eel püüan olla pisut malbem. Külmiku uks kriuksus igatahes koogipäevil päris korralikult. Jagan siin ka ühte kohupiima-martsipanitordi retsepti, mis minu arvates väga kenasti nädalavahetuseks sobida võiks. Kui mul endal oleks koogitegemine lubatud, siis teeksin seda koos lastega ilmselt ise ka. 🙂 See ja ka ülejäänud retseptid on üleval veel Nami-nami toiduportaalis– kirjuta otsingusse lihtsalt Selga ja leiad nii minu retseptid kui veel mõned toredad küpsisekoogid.
Selle tordi juures nõuab natuke tähelepanu martsipani sulatamine, mis ehk pere pisematel kokkadel natuke abikätt vajada võib, kuid muidu on tore ja lihtne toimetamine nagu küpsisetortidega ikka. Tort võiks enne serveerimist kindlasti natuke külmikus seista – nii ühtlustuvad maitsed ja kook ise saab ka mahlasem. Seepärast oleks hea see valmis teha juba näiteks laupäeval. Marjadele ja vahukoorele aga pikem seismine ei sobi – kata ja kaunista see alles enne serveerimist. Ja kui soovid õrnema maitsega torti, siis immuta küpsised piima, gaseeritud vee või hoopis apelsinimahlaga ja kasuta ainult klassikaliseid küpsiseid.
Toredat emadepäeva!
KOOSTISOSAD
- 2 pakki Selga klassikaliseid küpsiseid
- 1 pakk Selga šokolaadimaitselisi küpsiseid
- 4 sl mustsõstramoosi
- 200 g maitsestamata kohupiimakreemi
- 2+2 dl vahukoort
- 150 g martsipanimassi
- 1 sl suhkrut
- 1 tass piima või kohvi immutamiseks
- u 400 g marju (näiteks maasikaid, mustikaid ja vaarikaid)
- soovi korral veidi tuhksuhkrut ja kergelt röstitud mandlilaaste
JUHISED
Haki martsipanimass ja kuumuta väiksemas potis koos 4 sl veega hoolega segades, kuni saad vedelama ühtlase massi. Hoia kuumus pigem madalapoolne, et martsipan kõrbema ei kipuks ja vajadusel lisa veel veidi vett. Sega martsipani hulka pisut kohupiima ning seejärel lisa kogu martsipan kohupiimale. Mikserit kasutades saad ühtlasema segu. Vahusta 2 dl vahukoort ja sega samuti kohupiima hulka. Suska üheksa küpsist ükshaaval kohvist või piimast läbi ja lao ruudukujuliselt alusele. Jaga kohupiimasegu silma järgi kuueks. Lao viis kihti küpsiseid vaheldumisi kohupiimaseguga üksteise peale. Ühe kihi vahele määri laiali ka mustsõstramoos. Lase koogil külmikus vähemalt neli tundi, aga veel parem üle öö taheneda. Enne serveerimist vahusta järele jäänud 2 dl vahukoort suhkruga ja tõsta koogile ja selle külgedele. Kaunista marjadega ja soovi korral lisa mandlilaaste ja puista peale tuhksuhkrut.
*Retsept valmis koostöös Selga küpsistega.