Kui umbes täpselt poole aasta töö ja vaev lõpuks kaante vahele jõuab, siis on ikka hea tunne küll. Ja et äsja raamatulettidele potsatanud “Tänavatoit” paneb silma särama rohkem kui ühel autoril, siis on seda rõõmu ilmselt ka tavapärasest sutsuke rohkem. Tahaks loota ka, et samasuguse rõõmusuraka saavad siit kõik lugejad. Oma nägemuse tänavatoidust pistsid sellesse raamatusse niisiis restorani Riis peakokk Kadri Tran, Estonian Burger Factory eestvedaja Martin Aule ja noh, mis seal salata, mina ise ka.
Minu ülesandeks jäi lisaks oma retseptiosa nuputamisele ka kõik toidud pildile püüda. Seda viimast ma ausalt öeldes algul pisut pelgasin, sest kasutan pildistamisel päevavalgust ning talvekuudel, millele enamus tööajast langes, need tingimused teatavasti just suurepärased ei ole. Õnneks laabus kõik suuremate viperusteta. Fotograafitöö kõige suuremaks eeliseks on aga muidugi see, et iga köögi aknalaual jalgu kõlgutades head-paremat ka suhu pista saab ja nii Riisi kui EBF-il külas olles sellest kraamist juba puudu ei jäänud – kõik, mis pildile sai maitses lihtsalt suurepäraselt, uskuge mind. Erilisteks lemmikuteks said Kadri kookosejäätis, grillitud baklažaan ja Pho Bo burger som tami salatiga. Martini kiirmarineeritud kurgid on aga nii head, et kui ma neid kodus valmistasin, sõi abikaasa need otse säilituskarbist lihtsalt ära, nii et ma ei saanud ampsugi. Kanaburger laimi ja pestoga ja Burning hell tšilliburgerit soovitan samuti kohe kindlasti proovida. Oma toitude osas korraldasin aga kodus väiksest viisi degusteerimisõhtuid, mille tulemusel külaliste suurima heakskiidu pälvinud road ka raamatusse pääsesid. Võibki öelda, et kuigi energiat läheb ühe raamatu sisse päris palju, saab kilokaloreid ja rõõmu sellest ka ise kõvasti ja jagub uhkelt teistelegi.
Kadri tempura-hiidkrevetid ja vietnamipärane sealihasupp tamarindiga |
Martini ehe Eesti burger ja Face-off punase kapsa salatiga |
Minu kalatakod ja avokaado-marja smuutipulgad |
Riis ja Estonian Burger Factory on oma roogadega muide ka täna-homme Telliskivis toimuval Tänavatoidufestivalil ning autogrammiga raamatueksemplari tasub seal küsida nii Kadrilt kui Martinilt.
Heietuse lõpetuseks panen siia ühe retsepti ka kirja. Vaesed rüütlid vist ametlikult tänavatoiduks tituleeritud pole, kuid minu arvates sobiksid selleks imehästi. Ei saa öelda, et tegu just dieettoiduga oleks, kuid eks tänavatoit olegi juba olemuselt üks natuke patuga pooleks söömaaeg, mida iga päev ehk endale lubada pole tarvis, kuid aeg-ajalt võiks seda teha kohe kindlasti.Vaarikate asemel võib siin kasutada ka maasikaid, mis ilmale vaatamata juba vaikselt valmima on asunud.
VAESED RÜÜTLID VAARIKAKASTMEGA
Valmimisaeg: 20 minutit
neljale
2 muna
2 dl piima
4 sl rafineerimata roosuhkrut
0,5 tl vanillisuhkrut
1 tl riivitud sidrunikoort
8 viilu saia
praadimiseks võid ja õli
serveerimiseks tuhksuhkrut
Kaste:
200 g (külmutatud) vaarikaid
3 sl agaavi- või heledat suhkrusiirupit
julge sorts sidrunimahla
Kui kasutad külmutatud marju, siis
sulata need. Sega kannmikseris kastme koostisained ja kurna läbi peene sõela.
Klopi kausis kokku muna, suhkrud, piim ja sidrunikoor. Lõika sai
sõrmejämedusteks lõikudeks, kasta need munasegusse ja tõsta ükshaaval kuumale
pannile õli-võisegusse küpsema. Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri koos
vaarikakastmega ning puista peale tuhksuhkrut.
sulata need. Sega kannmikseris kastme koostisained ja kurna läbi peene sõela.
Klopi kausis kokku muna, suhkrud, piim ja sidrunikoor. Lõika sai
sõrmejämedusteks lõikudeks, kasta need munasegusse ja tõsta ükshaaval kuumale
pannile õli-võisegusse küpsema. Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri koos
vaarikakastmega ning puista peale tuhksuhkrut.
2 kommentaari
ma näen siiani teatud tüüpi unenägusid nendest frititud sibulatest, mida Sa ühel degusteerimisõhtul pakkusid 🙂
Rõõm kuulda! Teinekordki! 😀