AHJUPART PLOOMIDE JA PUNASE VEINIGA
neljale
1 part
(1 sl punast veiniäädikat + 1 dl vett)
1- 1,5 sl meresoola
1 punane sibul
2 küüslauguküünt
1 kaneelikang
3 tähtaniisi
1 tšillikaun
paar õhemat ingveriviilu
2 sl mett
4 dl (nii poole pudeli jagu) kergemat kuiva punast veini (nt.pinot noir)
u 16 ploomi
hakitud rohelist sibulat ja keedetud riisi serveerimiseks
soola-pipart
Kui on aega, siis võiks pardi juba eelmisel õhtul maitsestada – nii saab minu arvates pisut maitsvama tulemuse, kuid see pole kiirel ajal kindlasti kohustuslik. Võta part pakendist ja sega veiniäädikas veega. Hõõru liha selle seguga kokku nii seest kui väljast. Seejärel patsuta kuivaks ja hõõru soolaga sisse. Lase pardil sedasi külmikus öö läbi seista. Soovitavalt lihtsalt suuremal taldrikul ja ilma igasuguse kilekatteta, et nahk pisut “kuivaks” ja hiljem ahjus mõnusalt krõbedaks saaks.
Tõsta part pool tundi enne küpsetama asumist külmikust välja ning kuivata ja maitsesta soolaga nii seest kui väljast (kui esimese etapi vahele jätsid). Kuumuta ahi 160 kraadini ja küpseta parti suuremas ahjunõus u 1,5h. Vala ära pannile valgunud rasv (säilita seda nt külmikus, et teinekord krõbedaid ahjukartuleid valmistada). Vala pannile kooritud ja sektoriteks lõigatud sibul, kergelt muljutud, aga koorimata küüslauk, poolitatud ja eemaldatud kividega ploomid, seemnetest puhastatud ja hakitud tšilli, ingver ning kaneelikang, mesi ja vein. Küpseta parti nüüd sellise seguga samal temperatuuril veel u 1tund. Vahepeal võid parti pannimahladega kasta ka. Lase enne serveerimist nii 15 minutit lihal puhata. Kui soovid, võid sel ajal pannivedeliku tavalisele pannile valada ja koos 0,5 tl maisitärklise-paari supilusikatäie vee seguga paksemaks keeta. see võtab aega vaid paar minutit.Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Serveeri parti koos pannisisuga ja keedetud riisiga. Peale puista hakitud rohelist sibulat.