Mulle tundub, et on olemas kahte sorti inimesi – ühed, kelle jaoks on neerud ülim delikatess ja teised, kellele ainuüksi mõte rupskist taldrikul on täiesti vastuvõetamatu. Õnneks tundub neid esimesi järjest rohkem tekkivat. Ka paljud toidupõlgurid on avastanud, et nii maks kui neer tegelikult täitsa hästi maitsevad – mõni ei julge seda lihtsalt ei endale ega teistele tunnistada. Sel puhul aitab, kui serveerida toitu anonüümse “lihana”. Võib juhtuda, et kokk on peale seda rõõmus ja sööja enda üle uhke. Kergesti ärrituvate isikutega seda trikki aga mõistagi ei soovita.
Olen valmistanud varem natuke väiksemat sorti olemisega kitse ja lambaneeru, kuid veiseneeruga asjalikum kokkupuude on siiani puudunud. Liivimaa Lihaveiselt katsetamiseks saadud pakk aga just nimelt seda sisaldas. Kui üldjuhul suhtun ma sügavkülmutatud lihakaupa kerge skepsisega, siis siinkohal tundus asi igati loogiline – neer ongi parim vaid täiesti värskena ning lühemgi vindumine mõjutab maitset mitte just kõige paremas suunas. Et sulanuna nägi see välja igati kena ja just selline nagu üks õige neer olema peab, tuligi mõttesse ta vaid kergelt kuumutades veini ja seentega patta pista. Koos läätsedega sai rustikaalset mõõtu roog veelgi head tummist täiendust.
MAHEVEISE NEER PUNAVEINI, METSASEENTE JA LÄÄTSEDEGA
Neljale
500g
maheveise neeru
maheveise neeru
veidi sidrunimahla
1 suur sibul,
õhukesteks poolrõngasteks lõigatud
õhukesteks poolrõngasteks lõigatud
2
küüslauguküünt, hakitud
küüslauguküünt, hakitud
300g
metsaseeni (nt. kuuseriisikad), tükeldatud
metsaseeni (nt. kuuseriisikad), tükeldatud
4dl kuiva
punast veini
punast veini
2sl mett
loorberileht
peotäis värsket
ürdisegu (salvei, rosmariin, tüümian, aed-piprarohi, petersell vms)
ürdisegu (salvei, rosmariin, tüümian, aed-piprarohi, petersell vms)
soola,
pipart
pipart
võid ja
oliiviõli
oliiviõli
Läätsed:
200g musti
läätsi
läätsi
Loorberileht
Soola,
pipart
pipart
oliiviõli,
võid
võid
Loputa
läätsed ja pane koos loorberilehega 20 minutiks keema.
läätsed ja pane koos loorberilehega 20 minutiks keema.
Lõika neer
pooleks ja eemalda terava noa või köögikääride abil rasv ja tugevad membraanid.
Loputa neer külma veega ja kuivata majapidamispaberiga. Lõika u 1 cm laiusteks
viiludeks, maitsesta sortsu sidrunimahla, soola ja musta pipraga.
pooleks ja eemalda terava noa või köögikääride abil rasv ja tugevad membraanid.
Loputa neer külma veega ja kuivata majapidamispaberiga. Lõika u 1 cm laiusteks
viiludeks, maitsesta sortsu sidrunimahla, soola ja musta pipraga.
Kuumuta pannil
killuke võid ja pisut õli, lisa sibul, küüslauk ja seened ning kuumuta
keskmisel tulel u 5 minutit, kuni sibul on pehmenenud. Vala seenesegu kaussi ja
hoia soojas. Lisa pannile veel õli ja võid ning tõsta korralikult kuumust.
Tõsta pannile viilutatud neerud ja kuumuta segades u 1 minut. Alanda kuumust ja
kuumuta veel 2 minutit. Eemalda neerutükid
pannilt ja hoia fooliumi all soojas. Vala pannile tagasi
seene-sibulasegu ja lisa vein. Maitsesta soola-pipraga, lisa ürdioksad ja mesi.
Kuumuta tasasel tulel u 10 minutit, seejärel tõsta paariks minutiks kuumus
maksimumini ja lisa killuke võid. Kui segu on kergelt paksenenud, lisa
neerutükid ja lase veel korraks keema tõusta. Eemalda ürdioksad ja loorber.
killuke võid ja pisut õli, lisa sibul, küüslauk ja seened ning kuumuta
keskmisel tulel u 5 minutit, kuni sibul on pehmenenud. Vala seenesegu kaussi ja
hoia soojas. Lisa pannile veel õli ja võid ning tõsta korralikult kuumust.
Tõsta pannile viilutatud neerud ja kuumuta segades u 1 minut. Alanda kuumust ja
kuumuta veel 2 minutit. Eemalda neerutükid
pannilt ja hoia fooliumi all soojas. Vala pannile tagasi
seene-sibulasegu ja lisa vein. Maitsesta soola-pipraga, lisa ürdioksad ja mesi.
Kuumuta tasasel tulel u 10 minutit, seejärel tõsta paariks minutiks kuumus
maksimumini ja lisa killuke võid. Kui segu on kergelt paksenenud, lisa
neerutükid ja lase veel korraks keema tõusta. Eemalda ürdioksad ja loorber.
5 minutit
enne keemisaja lõppu lisa läätsedele sool. Kurna. Maitsesta vajadusel veel
soolaga, lisa musta pipart ja sega sekka sorts sidrunimahla, oliiviõli ja
killuke võid. Serveeri koos neeru-veinikastmega ja puista peale hakitud
peterselli.
enne keemisaja lõppu lisa läätsedele sool. Kurna. Maitsesta vajadusel veel
soolaga, lisa musta pipart ja sega sekka sorts sidrunimahla, oliiviõli ja
killuke võid. Serveeri koos neeru-veinikastmega ja puista peale hakitud
peterselli.
* Retsept valmis koostöös Liivimaa Lihaveisega