Mitmeid kordi on mult küsitud, kuidas ma ühe või teise toidu peale tulen. Ja alati jään vastamisega jänni, sest eks mõte võib tulla ju kust või millest iganes (nagu ükskõik millistel ideedel tavaliselt on kombeks teha). Vahel lausa mitmest kohast korraga. Ja tegelikult ma soovin pidevalt, et mu külm- või kuivainekapid oleksid tühjemad, sest ilmselt, nagu paljud on kogenud, sünnivad need kõige suuremad lemmikud alati olude sunnil ja kapijääkidest.
Viimasel ajal olen möllanud korraga lausa mitme uue raamatu rindel ning tühjast külmikust saanud seepärast vaid unistada. See võib tunduda nüüd küll pseudoprobleemina, kuid tegelikult on väga kurb, kui mõne pildi või paari ürdilehekese tarbeks ostetud toidukraam seisma jääb puhtalt seepärast, et lihtsalt ei ole mahti temaga midagi ette võtta. Või #kordnädalaskoristankülmkappi- aktsiooni käigus leiad mõned krimpsus redised, mis just paar päeva tagasi võileivale oleksid sobinud. Aga olen õnneks ajapikku arendanud oma strateegioskusi ja mis seal salata, suurendanud ka sügavkülmikumahtu, nii et enamasti olukord laheneb ja äraviskamist tuleb küll ette, aga õnneks mitte liiga palju.
Teine lugu on asjadega, mida ma teinekord rööprähklemise tagajärjel (vähemalt nii ma püüan endale kinnitada) kogemata poest kaasa toon. Näiteks vajasin hiljuti toortatart, kuid millegipärast otsustas käsi riiulist haarata hoopis tatra peentangu. Võite ette kujutada mu nördimust koju jõudes, sest ei saa öelda, et toortatra hind rahakotile just sama sõbralik oleks, kui tema kuulus kasutegur kehale ja igapäevasele menüüle ja teab millele veel. Muidugi saab ka peentangust süüa teha, aga sageli tähendab selline möödalaskmine siiski seda, et tuleb lihtsalt uuesti poodi minna. Samas!!! Vahel tähendab see aga, et ei tea kust tuleb üks igati väärt mõte ja teed valmis sellised võiduküpsised, et isegi mees sööb kahe suupoolega. Kusjuures ka peale seda, kui need viimases hädas tervislikuks tembeldad.:))
KOOSTISOSAD
- 100 g (u 1,5dl) toortatra peentangu
- 80 g (u 2 kuhjaga sl) tükilist maapähklivõid
- 1 muna
- 2 sl rafineerimata roosuhkrut
- 50 g 70% šokolaadi
- 2 sl kakaopulbrit
- 0,5 tl kaneelipulbrit
JUHISED
Klopi muna, suhkur ja maapähklivõi ühtlaseks, lisa tatar, kakao, kaneel ja peeneks hakitud šokolaad. Sega kõik kokku ja lase u 30 minutit seista. Tõsta supilusika või väiksema jäätisekulbi abil küpsetuspaberiga lkaetud ahjuplaadile väikesed tainakuhjad ja suru kergelt lapikuks. Küpseta 180-kraadises ahjus u 12 minutit ja lase enne krõbistamist jahtuda.
2 kommentaari
Kuivatatud jõhvikad sobivad veel sinna väge hästi. Ma oleks isegi suhkrut rohkem pannud (kuigi tavaliselt panen alati kõvasti vähem).
Eks jah alati võiks tainast pisut maitsta enne ahju pistmist – see õige magusus on kindlasti paljude jaoks erineva tähendusega asi. Mul endal see lausa vaheldub – vahel tahan magusat, teinekord aga just pigem sellist tumeda šokolaadi natuke mõrkjamat maitset. Ja jõhvikad on väga hea mõte! Aitäh, proovin järgi! 😉