Jälle üks leitsakutoit, mida viimasel ajal päris palju teeme. Lausa nii palju, et külmutatud kalmaarituube toon nüüd koju lausa mitme paki kaupa. Eks mugavus teebki sellest pannitäie, mille kiiruga nn “valmis viskad” ja kerge eine paarile-kolmele või suupiste natuke suuremale seltskonnale ongi olemas. Kui sellele lisada tervete kalmaaride puhastamine (mis ka konti ei murra, aga on pisut tülikam kui lihtsalt lõikumine), olekski see juba natuke teise iseloomuga roog. Aga võib-olla tundub mulle ainult nii, sest siiamaani on liigagi selgelt meeles, kuidas Chedis praktikal olles neid päeval köögis ja öösel unes ämbrite kaupa puhastasin ning see oli ikka päris ammu.
Mul ei ole frititud kalmaarirõngaste vastu mitte kui midagi. Eriti kui need on kellegi teise poolt hoole ja armastusega valmistatud ning mul on õnn neid värskes õhus merevaate ja klaasikese külma veiniga nautida. Koduköögis suure koguse õliga hullamist ei armasta ma aga teps mitte. Kui aus olla, siis praeguste ilmadega oleks see ka paras hullumeelsus. Kergelt, tugeval tulel kuumutatuna, nagu selles retseptis, meeldivad kalmaarid mulle aga kohe väga. Natuke tuleb ainult jälgida, et pannile neid rõngikuid korraga liiga palju ei satuks ja samuti ei tohiks neid liiga pikalt kuumutada, sest nii kipuvad nad liiga vintsked jääma. Minutist-paarist piisab kenasti.
Kui serveerimiseks läheb, siis juurde olen pakkunud suvisele toidule kohaselt suure kuhja värsket salatit ja pannilt tulnud kalmaaridele olen vahel sisse seganud veel ka peotäie poolitatud kirsstomateid. Eriti hea nipp sel puhul, kui mõned söögist keeldunud isikud panni vaadates siiski viimasel hetkel ümber otsustavad ja head kraami taldrikule nii liiga vähe satuks. Sidruniviilud ning värske koriander veel juurde ja valmis ongi!
KOOSTISOSAD
- u 500 g kalmaarituube (külmutatud)
- 1 punane tšilli
- 2 küüslauguküünt
- 1 tl vürtsköömneid
- 1 tl koriandriseemneid
- 1 tl kurkumit
- 2 tl meresoola
- 0,5 tl musta pipart
- oliiviõli
- Sidrunilõike ja värsket koriandrit serveerimiseks
JUHISED
Sulata kalmaarid ja tupsuta majapidamispaberiga võimalikult kuivaks. Lõika tuubidest u 1 cm laiused rõngad ja vajadusel kuivata veel pisut paberiga. Vala rõngad koos 1 sl oliiviõliga kaussi ja sega läbi. Hõõru uhmris peeneks vürtsköömned ja koriandriseemned ning sega teiste maitseainetega. Lisa kõik kalmaarikaussi ja sega hoolega läbi.
Haki tšilli – kui soovid vähem vürtsikat rooga, siis eemalda enne seemned. Koori ja haki ka küüslauguküüned. Kuumuta mõlemat vaiksemal tulel 1 sl oliiviõliga u minutijagu. Küüslauk ja tšilli peaksid pigem vaikselt pehmenema ja mitte pruunistuma. Tõsta puhtasse kaussi. Lisa pannile tublisti kuumust ja vajadusel ka pisut õli. Kuumuta kalmaarirõngaid peotäie kaupa minuti-paari jooksul, vahepeal segades. Vaata, et kalmaare korraga pannile liiga palju ei satuks, muidu asuvad nad kiire küpsemise asemel hoopis keema. Tõsta valmis kalmaarid küüslaugu-tšilliga samasse kaussi ja kui kõik on kuumutatud, sega kausitäis korralikult läbi. Tõsta taldrikutele, pigista peale sidrunimahla ja serveeri veel täiendavalt sidruniviilude ja värskete koriandrilehtedega.