Pärmitainast sai võib tunduda paras mässamine, eriti kui seda esimest korda valmistada. Ja aeganõudev. Aga kui niikuinii on plaanis tubased tegevused, siis tegelikult toimetab tainas suurema osa ajast ise kerkides ja hiljem küpsedes ning vajab vaid natuke kaasabi. Oluline on lihtsalt anda tainapätsile korralik keretäis sõtkumist, aega kerkimiseks (seda kindlasti ka peale vormi pistmist) ning hoida ka temperatuur taina ümbruses võimalikult soojapoolne . Igatahes tasub see väike nokitsemine ennast kuhjaga ära – järele pole seda saia meil küll kunagi jäänud. Aga kui on tarvis leida veel põhjuseid, siis siin saab siin edukalt ära kasutada näiteks sussikommikotist järele jäänud iirised ning kui muutuda jõulutundeliseks, siis pole raske leida ka seoseid lumiste õueolude ja tuhksuhkruse jõhvikasaia vahel.
Kaunist ja rahulikku jõuluaega ning ärge ka verivorste unustage!
Nagu näha on siin blogis nüüd küll juba pikemat aega tuul ulgunud ja kõrbepallikesed sahinal veerenud. Vist aegade kõige hullem töökoorem on aga lõpuks ometi mõistlikumasse mõõtu kahanemas ja eks see omakorda tähendab, et käes on ka tagumine moment blogireele tagasi hüppamiseks, et jagada vähemasti ühtegi jõuluretsepti. Ja muidugi selleks, et võtta endale vähemalt paar päeva puhkamiseks koos jõulufilmide, mõne hea raamatu ja perega nagu loodetavasti ka teie kõik mõistlike inimeste kombel teete.

KOOSTISOSAD
- 30 g värsket pärmi
- 2,5 dl piima
- 1 dl suhkrut
- 1 tl soola
- 100 g pehmet toasooja võid
- 1 tl kardemoni
- 0,5 apelsini riivitud koor
- 500 – 600 g jahu
Täidis: - 250g jõhvikaid
- 100 g moosisuhkrut
- 1 tl jahvatatud ingverit
- 1 kaneelikang
- 0,5 apelsini mahl
- 75 g pehmet toasooja võid
- 100-150 g pehmeid iiriseid
Kate: - 120 g toasooja toorjuustu
- 2sl tuhksuhkrut+ peale puistamiseks
- 1 tl vanillisuhkrut
- 2 sl hakitud pistaatsiapähkleid või mandleid
- 2 sl jõhvikaid
JUHISED
Sega pärm suhkruga vedelaks, kuumuta piim koos kardemoniga käesoojaks ja lisa pärmisegule, sega sekka muna, apelsinikoor ,tükeldatud toasoe või ja sõelu osadekaupa hulka jahu samal ajal kas käsitsi sõtkudes või tainakonksuga varustatud mikseri abil. Sõtku u 7 minutit või kuni tainas on sile ja ühtlane. Vormi tainas palliks ja jäta jahuga ülepuistatud ja köögikilega kaetud kaussi 1-1,5tunniks kerkima, kuni tainakogus on kahekordistunud.
Vahepeal kuumuta jõhvikad apelsinimahla, moosisuhkru ja kaneeli-ingveriga u 10 minutit või kuni saad paksema, moositaolise massi. Jahuta täielikult ja eemalda siis kaneelikoor.
Rulli kerkinud tainas jahuga kaetud tööpinnal u 30×50 cm suuruseks ja 0,5 cm paksuks ristkülikuks. Määri sellele pehme või ja kata võimalikult ühtlaselt jõhvikaseguga.Pudista peale hakitud iirised ja keera tainas tihedalt pikemast servastalustades rulli. Lõika tainas pikkupidipooleks, keera lõikekohad üles ja punu mõlemad tainapooled üheks jämedamaks palmikuks. Keera palmik suureks spiraaliks ja tõsta u 26 cm läbimõõduga, küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse koogivormi. Lase tainal u 30 minutit vormis kerkida, seejärel määri lahtiklopitud munaga. Aseta 200-kraadini kuumutatud ahju alumisele siinile ja keera kuumus kohe 160-kraadini. Küpseta 45– 55 minutit, kuni sai on kena ja kuldpruun ning keskelt läbi küpsenud, kuid pehme. Kui sai kipub küpsemise lõpul liialt pruunistuma,kuid ei tundu veel seest küps, kata see fooliumiga. Lase ahjust võetud saial 10 minutit vormis jahtuda, seejärel tõsta välja jahutusrestile. Sega toorjuust tuhksuhkru ja vanillisuhkruga ning määri saadud segu soojale saiale. Puista peale hakitud pistaatsiapähkleid ja jõhvikaid ning lase veel veidi jahtuda. Serveerimisel puista peale veel veidi tuhksuhkrut.

Retsept valmis koostöös D-Kokaraamatuga