Detsember on viuhti lõpusirgele jõudnud ja tuleb tõdeda, et jõulutoitudest pole selles blogis lõhnagi.
Jõulurahu õnneks aga juba terendab ja niipea, kui korralagedus likvideeritud, asun köögipoolel ettevalmistusi tegema. Seekord on kapis juba ootamas üks kobedam kalkun, mõned paradiisiõunad, Kongo talu hapukapsas ja eks nipet-näpet tuleb sinna veel juurde leiutada. Magusalauale ilmub aga suure tõenäosusega seesama kirsine rull siin, sest viimasel korral haihtus see laualt loetud minutitega ning pole suurt mõtet ka salata, et selle valmistamine on ülimalt lihtne – muude köögisehkenduste kõrvalt võtab iga etapp vaid mõni minut aega. Küll aga võiks koogi võimalusel pooleks päevaks või isegi terveks ööks külmkappi maitsestuma jätta, sest nii saab see lihtsalt mahlasem.
Suuremat sorti heietamine ei tundu aga praegusel kiirel ajal mõistlik, nii et vähem juttu ja rohkem retsepi!
ŠOKOLAADINE KIRSIRULL
kaheksale
Biskviit:
5 muna
1 dl tumedat
muscovado suhkrut
muscovado suhkrut
5 sl jahu
3 sl
kakaopulbrit
kakaopulbrit
1 tl
küpsetuspulbrit
küpsetuspulbrit
Täidis:
2,5 dl
vahukoort
vahukoort
100 g
tumedat šokolaadi
tumedat šokolaadi
1 tl
vanillisuhkrut
vanillisuhkrut
400g
(külmutatud) kivideta kirsse
(külmutatud) kivideta kirsse
1,5 dl
moosisuhkrut
moosisuhkrut
0,5 dl
tumedat rummi
tumedat rummi
Kate:
100 g
tumedat šokolaadi
tumedat šokolaadi
1 dl
vahukoort
vahukoort
Vala kirsid
koos suhkru ja rummiga potti ning kuumuta u 10 minutit, kuni eraldunud vedelik
muutub siirupjaks. Jahuta täielikult.
koos suhkru ja rummiga potti ning kuumuta u 10 minutit, kuni eraldunud vedelik
muutub siirupjaks. Jahuta täielikult.
Vahusta
toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. See võib aega võtta 5-7 minutit. Sega
kokku jahu, kakao ja küpsetuspulber ning sega ettevaatlikult munasegu hulka.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud u 32 x42 cm ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadi juures u 10 minutit.
toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. See võib aega võtta 5-7 minutit. Sega
kokku jahu, kakao ja küpsetuspulber ning sega ettevaatlikult munasegu hulka.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud u 32 x42 cm ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadi juures u 10 minutit.
Vahusta koor
vanillisuhkruga. Riivi šokolaad või peenesta tükkideks murtult köögikombainis
ja sega vahukoorega.
vanillisuhkruga. Riivi šokolaad või peenesta tükkideks murtult köögikombainis
ja sega vahukoorega.
Kummuta
jahtunud biskviit tööpinnale asetatud
küpsetuspaberile ja eemalda põhja külge kleepunud paber. Kata biskviit
kirssidega ja immuta korralikult vedelikuga, mis marjade keetmisel tekkis.
Laota ühtlaselt peale vahukooresegu ja keera biskviidi alla asetatud
küpsetuspaberi abil kook tihedalt rulli. Jäta külmikusse vähemalt paariks tunniks või veel parem – üleöö maitsestuma.
jahtunud biskviit tööpinnale asetatud
küpsetuspaberile ja eemalda põhja külge kleepunud paber. Kata biskviit
kirssidega ja immuta korralikult vedelikuga, mis marjade keetmisel tekkis.
Laota ühtlaselt peale vahukooresegu ja keera biskviidi alla asetatud
küpsetuspaberi abil kook tihedalt rulli. Jäta külmikusse vähemalt paariks tunniks või veel parem – üleöö maitsestuma.
Enne
serveerimist purusta katte jaoks mõeldud šokolaad köögikombainis või haki
peeneks. Kuumuta koor keemiseni, lisa šokolaad ja sega ühtlaseks. Tõsta kate
koogile (kui see tundub liiga vedel, lase kastmel enne koogile valamist pisut
jahtuda) ja serveeri.
serveerimist purusta katte jaoks mõeldud šokolaad köögikombainis või haki
peeneks. Kuumuta koor keemiseni, lisa šokolaad ja sega ühtlaseks. Tõsta kate
koogile (kui see tundub liiga vedel, lase kastmel enne koogile valamist pisut
jahtuda) ja serveeri.
* Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga.