Mitte küll sedasorti supp, mida suure potiga tervele perele vaaritada ning peale ahnet lusikate klõbistamist aplause ja ovatsioone oodata. Vähemalt meie peres mitte, sest püreesuppide vaimustust siin eriti minuga ei jagata. Pigem on see tore roheline kausitäis, mida saab kiiruga endale valmis suristada ja uhkes üksinduses nautida, et siis edasi näiteks peenart kaevama või mõnda kirjatükki lõpetama minna. Ehk siis kiirsupp kõige paremas mõttes. Karulaugu ja külmutatud hernestega.
Vaja läheb põhiliselt kolme komponenti – karulaugupestot (kuigi ma usun, et karulauguhooaja väliselt sobib ka klassikaline basiilikust versioon), külmutatud herneid ja köögiviljapuljongit. Köögiviljapuljongit meeldib mulle ise teha, sest see annab hea võimaluse ära kasutada nii porgandikoored, puitunud sparglisabad, külmikusse ununenud pooliku sibula, närtsima kippuvad ürdid ja palju muud. Ainult kapsalisi ja kartulit ma sinna sisse ei pista. Külm vesi peale, nii pool tundi podisemist ja valmis ongi. Selle supi juures on aga oluline kiirus ning seega valmispuljong (kodumaistest FS Goods näiteks) ja naturaalsema moega puljongikuubik on samuti igati ok. Muide, ka tummisema ja eheda veisepuljongi ning näiteks krõbeda peekoniviiluga (kitsejuustu asemel) toimib see supp päris kenasti.
Karulaugupesto on igal endast lugupidavat eestlasel nüüdseks kindlasti külmkapis olemas. Kuna mul on õnnestunud oma vana pestopostitus blogist kuidagimoodi ära kaotada, siis panen selle samuti kirja. Maitse aga lõpptulemus ise järgi ja lisa vajadusel soola, pipart, sidrunit kui vajalikuks pead. Mu soliidses eas blender, kelle nimi oli vahepeal Philip, aga nüüdseks on maha kulunud kõik tähed, keeldub pestot valmistamast ja kuigi väiksemate koguste puhul ajab asja ära ka saumikser, eelistan kasutada veidi üüratumat puhmast ja lõiketeraga köögikombaini. Samuti olen aru saanud, et pesto sees ei pea ilmtingimata käima ainult röstitud seedermänniseemned. Ise kasutan tihti lihtsalt seemneid-pähkleid, mida sahtlis parasjagu leidub ja alati neid ei rösti ka. Pidavat olema tervislikum. Lemmikud on mandlid ja kõrvitsaseemned, aga ka metspähkel, päevalilleseemned jms on igati head. Sellest kogusest tuleb ca 2,5 dl pestot, mis nädalajagu kindlasti külmikus kenasti säilib. Või siis sügavkülmuta jääkuubikutes, vala karpi ja pista jääkappi tagasi. Teinekord hea jupikaupa võtta.
Selle supi valmistamine võtab tegelikult vähem aega, kui kogu selle eelneva jutu läbi lugemine. Kui sul on kapis veidi toorjuustu või pehmet kitsejuustu, siis lisa valmis supile ka seda. Kui aga mitte, siis törts pestot ja musta pipart peale ja on nii ka väga tore.
KOOSTISOSAD
- 200 g külmutatud herneid
- 2 dl köögiviljapuljongit
- 1 sl karulaugupestot + veidi serveerimiseks
- 1 sl pehmet kitsepiimajuustu või toorjuustu
- soola, musta pipart
- Karulaugupesto:
- 100 g karulaugulehti
- 30 g kõrvitsaseemneid
- 50 g parmesani
- 3 sl sidrunimahla ja veidi riivitud sidrunikoort
- 1 dl esimese külmpressi oliiviõli (extra virgin)
- musta pipart, meresoola
JUHISED
Kuumuta puljong mulinaga keema ja lisa herned. Keeda kolm-neli minutit, seejärel vala blenderisse, lisa kuhjaga supilusikatäis pestot ja töötle kas täitsa ühtlaseks või tee nii nagu mina ja jäta veidi tükilisemaks. Maitsesta vajadusel soola-pipraga. Tegelikult on supp nüüd valmis. Kui soovid, võid aga ette võtta ka lisategevused nagu soojendada pliidil suppi uuesti veidi, et see oleks ikka kindlasti kuum (mida ma peaaegu kunagi ei tee) ja lisada juba kausis sisse seatud supile lusikajagu pehmet kitsejuustu, õige veidi pestot ja paar raksakat pipraveskist.
Pesto valmistamiseks loputa karulauk ja haki üpris lohakalt ja riivi parmesan jämeda riiviga. Viska köögikombaini koos teiste koostisainetega ja töötle ühtlaselt tükiliseks. Maitsesta vajadusel täiendavalt soola, pipra või sidrunimahlaga.