Ilma suurema sissejuhatuseta pistan siia nüüd üle pika aja jälle ühe koogi. Kohupiima ja vaarikatega. Tavapärase rullimismöllu, mis muretainaga muidu kaasas käib, saab siin ka vahele jätta ning pehme taina kohe vormi sisse patsutada. Kui aga ühtlast tulemust tarvis on, võib peale tahenemist tainarulli välja otsida. Kasutada võib muidugi ka teisi marju. Olen teinud seda kooki veel metsmaasikatega, aga nii mustikad, maasikad, mustad sõstrad kui teised pehmema tekstuuriga marjad peaksid siia samamoodi sobima. Kui kasutad vähem hapukaid marju nagu seda on näiteks mustikad või maasikad, vähenda suhkrukogust täidises.
KOOSTISOSAD
- Põhi:
- 120 g nisujahu
- 2 sl tuhksuhkrut (Dansukker)
- 80 g külma võid
- 1 munakollane
- 0,5 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
- 1 tl sidrunimahla
- 0,25 tl soola
- Täidis:
- 250 g kohupiima
- 2 dl hapukoort
- 1 muna + järele jäänud munavalge
- 1,5 dl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
- 1 tl riivitud sidrunikoort
- 150 g vaarikaid
JUHISED
Töötle taina koostisosad köögikombaini lõiketera abil ühtlaseks massiks või haki pikema noa abil peeneks ja töötle käte abil ühtlaseks. Suru see võimalikult ühtlaselt 22 cm läbimõõduga (soovitavalt lahtikäiva põhjaga) koogivormi põhjale ja külgedele ja jäta külmikusse pooleks tunniks tahenema.* Samal ajal vahusta munad suhkruga heledaks vahuks kuni suhkur on täielikult sulanud, lisa vahustades kohupiim ja jätka, kuni segu on ühtlane. Lisa hapukoor, vanillisuhkur ja sidrunikoor ja sega korralikult läbi. Suska tainapõhi kahvliga auguliseks ja küpseta 200-kraadise ahju alumises osas u 12 minutit või kuni tainas hakkab jumet võtma. Tõsta vorm ahjust välja ja alanda temperatuur 180-kraadini. Täida koogipõhi kohupiimaseguga ning suska kohupiima sisse vaarikad. Tõsta ahju tagasi ja küpseta veel 20 minutit, sellest piisab, et kook pealt ei pruunistuks, aga just parasjagu taheneks. Lase koogil enne lahti lõikamist kindlasti täielikult jahtuda.
*) – Ühtlasema tainapõhja saamiseks patsuta tainas palliks, mässi köögikilesse ja jäta külmkappi tunniks tahenema. Rulli kahe küpsetuspaberilehe vahel u 0,5 cm paksuselt ja tõsta vormi. Kui tainas selle käigus rebeneb, suru see lihtsalt näppude abil vormis kokku tagasi. Tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmikusse tahenema ja edasi käitu nagu ülaltoodud juhistes.
Retsept valmis koostöös D-kokaraamatu ja Dansukkeriga